Teakészítés
A teakészítés során törekedni kell a hatóanyagok minél teljesebb kinyerésére, amelynek módja függ többek között a drog és a hatóanyag anyagi minőségétől.
A teakészítés szokásos módjai:
– forrázat készítés
– főzet készítés
– vizes kivonat készítés áztatással
Forrázat készítés
Általában virág-, levél- és herba drogokból, valamint illóolaj-tartalmú termésdrogokból, illetve döntően ilyen drogokat tartalmazó teakeverékekből készítik (pl. kamilla tea).
• A forrázat készítésének módja:
– A drogot alkalmas edényben forrásban lévő vízhez adják, az edényt azonnal lefedik és a tűzhelyről leveszik.
– 10-20 percig állni hagyják, majd a teát megszűrik.
Főzetkészítés
Általában fás állományú növényi drogokból (gyökér- és kéreg drogok), illetve döntően ilyen drogokat tartalmazó teakeverékekből készítik (pl. zsurlófű tea).
• A főzet készítésének módja:
– A szükséges mennyiségű drogot arra alkalmas edényben forrásban lévő vízhez adják, az edényt lefedik.
– A főzetet további 3-5 percig forrásban tartják, majd a tűzhelyről leveszik.
– Néhányszor megismételt keverés mellett 15-30 percig állni hagyják, majd megszűrik.
– A teaanyag nedvtartalmát esetenként kipréselik.
Kivonatkészítés áztatással
Általában a hőre érzékeny hatóanyagokat (pl. vitaminok, nyálkaanyagok) tartalmazó drogokból, illetve döntően ilyen drogokat tartalmazó teakeverékekből készítik (pl. csipke tea).
• Az áztatással előállított kivonat készítésének módja:
– A tervezett fogyasztás előtt 6-8 órával a megfelelő drog mennyiséget langyos vízbe teszik és lefedve állni hagyják.
– A fogyasztás előtt a kivonatot szűrik.
Gyógyteák fogyasztásának időpontja és módja
Alapvetően a betegség sajátossága, illetve a fogyasztás célja határozza meg.
• Az étvágyjavító teákat étkezés előtt 15-20 perccel,
• az emésztést serkentő teákat az étkezést követően 10-15 perccel,
• a vesére hatókat naponta többször,
• az izzasztó hatásúakat ágyban fekve,
• a köhögéscsillapítókat és nyálkaoldókat naponta több ízben, illetve lefekvéskor,
• a magas vérnyomás elleni teákat napközben bármikor, illetve lefekvéskor,
• a féregűző hatásúakat éhgyomorra, reggelizés előtt 15 perccel,
• a nyugtató teákat naponta bármikor, illetve lefekvéskor,
• a hashajtó, illetve testsúlycsökkentő hatásúakat a napi program ismeretében időzítve,
• a vértisztító teákat pedig tél végén kora tavasszal szokták fogyasztani.
Tinktúra (Esszencia):
Ez azt jelenti, hogy a növényeket huzamosabb időn keresztül valamilyen szeszben (bor, pálinka, vagy gyógyszertári alkohol) áztatjuk, és az így kapott szert fogyasztjuk belsőleg, vagy épp külsőleg kenjük rá a beteg testfelületre.
Egy marék virágzatot beleteszünk 1 liter pálinkába és (erre a célra egy nagyobb befőttes üveg a legalkalmasabb) két hétig érleljük a napon, ezután leszűrjük.
Friss lé:
Gyógynövénypép:
Dunsztkötés:
Kenőcs-és olajkészítés: - Kenőcs:
- Olajkészítés:
Gyógynövényfürdők: - Teljes fürdő:
- Ülőfürdő:
Borogatás svédkeserűvel:
|