Fénylélek
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Hírbox


Naprakész Traffipaxinfo a Főoldalon!
 
 
Kíváncsi vagy milyen idő lesz holnap?
Kattints az Időjárás menüpontra. 
 
 
Hírfalók figyelem!
Minden percben friss hírekről olvashatsz alul, a baloldali oszlopban.
 


Különleges ételek, keleti ízek, finom desszertek és még sok-sok finomság vár a Kaják/Vitaminok rovatban  

 

 

 

 

  Rakj a kedvencekhez!


::Navigation::

 Időjárás - Bp.

::Főoldal
::Hírek/frissek


::
Vendégkönyv

::Itt hirdess!!!

::Cseréim
::Link me
/ buttonjaim

::Panaszkönyv
::Díjaim


::
Zenék, videók
  
::
Sportvideók
   
::
Táncos videók
 
::
Illúzióvilág/videók
::Képek
::
Letöltések-Kellékek

::
Érdekességek + színe
k
::
Embertípusok
  
::Lányoknak

::Fiúknak

::Feng Shui 
::Otthon, édes otthon Új
::Babonák, hiedelmek
 (Álmoskönyv/Tarot)
::
Rejtélyes helyek, csodák és
érdekességek (múlt-jelen-jövő)

::Bolygók és hatásaik
::Horoszkóp  
::Önismeret
 
::Kreatív dolgok


::
Házipraktikák
::Illatok
::Gyógynövények 
::
Egészség/Fitness
 
::
Fókuszban az emberi test
::Kaják/Vitaminok...
::Adalékok
::A viz/Tudod mit iszol?

::Fogyasztóvédelmi útmutató
::Kertészkedjünk

::Viccek Új
::Idézetek híresemberektől
::Beszédtechnika
::IQ teszt 
és szemteszt
::Játékok

::
Mesék és tanmesék

::
Bölcsességek
::Filozófia-vallás
::Próféciák 

::Haikuk és versek
::Koanok


::Időjárás
::Programajánló

::Hasznos oldalak
 

"Vissza a főoldalra

::CHAT:

  

Kedvenceim,
akik honlapját 
másnak is ajánlom:
 

 

 
Zene/Music

Szuper Rádiók!

 
Friss HÍREK

 _______________________

 

 

Animált felhőkép:

Felhőkép

Kis szmogtérkép 
Budapest: 

Budapest szmogtérképe

Kis UV térkép:

UV térkép

 
Világóra
 
Kedvenc színed?
Lezárt szavazások
 
Melyik évszakot szereted a legjobban?
Van kedvenc évszakod? Ha igen, melyik?

Ősz
Tél
Tavasz
Nyár
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

122890428345470d9.png

Vendégkönyv színező kód

Google PageRank

--

free counters

 
Fókuszban az emberi test

:: A szem
:: Fogak
:: A Fül

Az immunrendszer szerepe

 

Az immunrendszer több funkciót is betölt: elpusztítja az ártalmasnak ítélt élő organizmusokat, semlegesíteni képes bizonyos mérgező anyagokat, lebontja az öreg sejtjeinket az újjáépítéshez, méregteleníti és tisztítja a testet, védekező anyagokat halmoz fel, immunissá képes tenni a szervezetet bizonyos már leküzdött antigének ellen. (Antigén = baktérium, vírus, káros idegen anyag, meg nem emésztett fehérje, stb.) Kétféle védekező mechanizmusra képes: vagy általános védelmi, vagy egyedi és kizárólag egy bizonyos antigén ellen. Az életünk során különféle fertőzésekkel találkozva immunis védelmet alakít ki ellenük külön-külön.

Fül:

A fülzsír, bár nem nyújt esztétikus látványt, természetes dolog. Fontos szerepet tölt be a fül védelmében, ezért nem szükséges teljesen eltávolítani a hallójáratból. Ha kifolyik a fülkagylónkba, onnan egyszerűen letörölhetjük.

A fültisztító pálcikák csomagolásán mindig feltüntetik, hogy azok a fül külső tisztítására szolgálnak: ez azt jelenti, hogy nem szabad őket a külső hallójáratba dugni. Ezzel több kárt tehetünk, mivel megsérthetjük dobhártyánkat, és beljebb tolhatjuk a külső szennyeződéseket, amelyek a dobhártya előtt összegyűlnek, és az összetömörödött fülzsírral együtt a hallás csökkenését, de akár gyulladást is okozhatnak. Ha úgy érezzük, hogy fülünkben túl sok a fülzsír, keressünk fel egy szakorvost, aki szakszerűen el tudja azt távolítani.


A vízben - különösen a természetes vizekben, de a medencékben is - sok baktérium él, amelyek fertőzést okozhatnak a fülben. Ez különösen akkor gyakori, ha fülünk sok szennyeződést és fülzsírt tartalmaz, amely remek táptalaj a baktériumok számára. A fertőzés általában a hallójárat apró sérüléseinél jelentkezik, és kezdetben viszkető, kellemetlen érzést okoz. Néhány napon belül azonban fülünk bedagadhat, eldugul és fájni kezd, különösen akkor, ha hozzáérünk a fülkagylónkhoz. Jellemző tünet az is, hogy az ember úgy érzi, mintha víz ment volna a fülébe, de az nem folyik ki, bárhogy is rázza a fejét.

Ilyenkor érdemes orvoshoz fordulni, aki valószínűleg gyulladáscsökkentő készítménnyel fogja kezelni a fertőzést. Gyakran segít, ha vattát dugunk a fülünkbe, amelyet átitatunk a gyógyszerrel, így az hosszú időn keresztül is kifejtheti hatását. A víz fülünkbe jutását megakadályozhatjuk füldugó alkalmazásával, azonban az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy itt is óvatosnak kell lennünk, ugyanis a füldugó is felsértheti hallójáratunkat, amely újabb fertőzés forrása lehet. A hallókészüléket használóknak azt tanácsoljuk, hogy fürdés közben lehetőleg ne viseljék a hallást segítő készülékeket.


Egy felmérés szerint az amerikai fiatalok majdnem egyharmada kénytelen felhangosítani a televíziót ahhoz, hogy tisztán hallja a műsort. Ugyanennyien kényszerülnek beszélgetések alkalmával visszakérdezni, mert nem értették azt, amit beszélgetőtársuk mondott. A válaszadók 17 százalékának gyakran zúg, kattog a füle. Gyakori tünet az is, amikor azt tapasztaljuk, hogy mindenki halkan beszél, így erősen kell figyelnünk, hogy megértsük, amit mondanak. Korábban ilyen mérvű hallásromlás csak az idősekre volt jellemző, manapság azonban egyre több tizenéves tapasztal hasonló tüneteket.

A fiatalkori hallásromlást gyakran a túl magas hangerőn működtetett hordozható zenelejátszók okozzák. Az utóbbi időben egyre inkább elterjedtek azok a fülhallgatók, amelyeket be kell dugni a fülbe, így a hang közvetlenül jut a hallójáratba, és a belső fülben lévő hangérzékelő idegsejtek (receptorok) a zene teljes hangerejét érzékelik. A túlságosan erős megterhelés hatására ezek a receptorok fokozatosan elhalnak, egyre kevesebb idegsejt marad működőképes, így az érzékelt hang halkul. Mivel nem az összes receptor hal el egyszerre, a hallás elvesztése fokozatos; az ember nem érzékel hirtelen károsodást, így gyakran nincs is tudatában, hogy fülei sérülnek. Hasonló, az idők során felhalmozódó hallásromlás bekövetkezhet fertőzések és betegségek hatására, de együtt járhat az idős korral is.

Gyakran előfordul, hogy az emberek 100 decibel hangerővel hallgatnak zenét a fülhallgatón keresztül. Összehasonlításul: egy átlagos beszélgetés hangereje 60 decibel, egy fűnyíró 90 decibel erejű hangot ad ki, a láncfűrész vagy egy rockkoncert hangereje 110-140 decibel, míg egy puskalövés 165 decibel hangos. Az orvosok szerint a fő szabály az, hogy ha mások is hallják a zenét, miközben mi fülhallgatón keresztül hallgatjuk, akkor az túl hangos, így ajánlatos lejjebb halkítani. A halláskárosodáson túl a túl hangos zene azért is kockázatos, mert esetleg nem halljuk meg azokat a környezeti zajokat, melyek valamilyen veszélyre figyelmeztetnének: egy közeledő autó zaját vagy egy dőlő fa reccsenését.

A hallásromlás elkerülése érdekében ajánlatos megfogadnunk a következő tanácsokat:

  • Legfeljebb 60 decibeles hangerőn hallgassunk zenét fejhallgatón keresztül, lehetőleg naponta csak egy órát, de mindenképpen kapcsoljuk ki időnként lejátszónkat, és tartsunk szünetet.
  • Az emberek gyakran azért tekerik fel a hangerőt, hogy kiszűrjék a környezeti zajokat, és jobban tudják élvezni a zenét. Ezt elérhetjük úgy is, ha olyan fejhallgatót vásárolunk, amely leárnyékolja a külső zajokat, így már alacsonyabb hangerőn is tisztán hallható lesz a zene.
  • Koncerten sose álljunk közvetlenül a hangfal elé.


Sokan tapasztalják, hogy repülőgépen fel- és leszálláskor kattog, bedugul a fülük. Ez felszálláskor nem veszélyes, azonban leszálláskor a fülben jelentkező nyomáskülönbség fájdalmas lehet, szélsőséges esetben pedig akár a dobhártya átszakadásával is járhat.

Ajánlatos ásítani, nyelni, rágógumit rágni, cukorkát szopogatni - tehát olyan mozgást végezni, amely megnyitja fülkürtünket, így kiegyenlíti a nyomást fülünkben. A gyerekek különösen érzékenyek erre. Ha gyermekünk elaludt az út során, landolás előtt ébresszük fel. Ha kisgyermekkel utazunk, és ő sírni kezd landolásnál, az kifejezetten hasznos, mert sírás közben kiegyenlítődik a nyomás a fülében.

 

Boldog névnapot!

-

A külvilág mindig lerendezi saját magát (nélkülem is).

Lábam a földön, fejem az égben, szívem középen.
Hídként hajlok szellem és anyag között.
Vándor, kelj át rajtam bátran,
Ne félj a szakadék fölött!

"Levelek sosem
hullanak hiába - minden
csupa harangszó
Chori
"

"minden akciót azonos értékú
ellenreakció követ
Newton"

"az vagy amit gondolsz, és azzá lettél, amit gondoltál
Buddha"

 Ti küldtétek:

"Amikor félsz, gondold azt,
hogy mások is félnek.
Sőt, vedd magadra az
ő félelmüket is.
Még ha a szenvedésed fokozódik
is azáltal, hogy a terheidet
növelted, meglátod, a félelmed
mégis csökkenni fog."

- Őszentsége a Dalai Láma

 

Mosolyország:

 

 

 

 "Akármilyen közel áll hozzánk valaki, akármennyire féltjük és szeretjük, nem élhetünk, nem dönthetünk helyette. Ezzel elvennénk tőle a saját tévedései tapasztalatait, pedig nékülözhetetlenül szüksége van rá.

Ha kérdezi, elmondhatjuk véleményünket, tanácsunkat, de nem erőszakolhatjuk rá. "Jóslatainkkal" nem ijesztgethetjük cselekedetei szerencsétlen következményeit illetően, mert legjobb szándékú szavaink is könnyen válhatnak rossz szuggesztiókká a befolyásolható karaktereknél, akik teljesítik mindazt, amit beléjük vetítettünk.

Szepes Mária"

 

milyen napon születtem
"Naptár"

Tudni akarod melyik napon születtél?
Válaszd ki az évet, hónapot és a napot:

Év: . Hónap: Nap:

A hét megfelelő napja:

 
Szótár

ANGOL SZÓTÁR - hanggal

ANGOL ONLINE SZÖVEGFORDÍTÓ

SPANYOL SZÓTÁR

SPANYOL SZÓTÁR - hanggal

OLASZ SZÓTÁR

OLASZ SZÓTÁR - hanggal

FRANCIA SZÓTÁR

NÉMET SZÓTÁR - hanggal

ROMÁN SZÓTÁR

SZLOVÁK SZÓTÁR

OROSZ SZÓTÁR - hanggal

SZERB SZÓTÁR

HORVÁT miniszótár

 
Vajon összeilletek? (számmisztika)

+ =

______________

Kalkulátor:
°Celsius
°Fahrenheit
Kelvin

__

 

Asztrológiai tanácsadás - BECSÜLET KASSZÁS alapon már Skype-on is! INGYENES OKTATÁS az ASZTRO-suliban!    *****    A csillagjövõ asztrológia,nagyon sok olvasmányt,ezoterikus,témákat,szoftvereket és óriási nyári akciókat ajánl, NEKED!    *****    Egy blog rólam, velem, mert szeretek ide írni. Ðzsí. *** Augusztus 25-én PlayDay, azaz játéknap sok-sok nyereménnyel! :)    *****    Tudod hol van és mit jelent a horoszkópodban a Felszálló holdcsomópont? A Chiron? A Lilith? Én megmondom.Látogass meg!    *****    Gyere és nézd meg a lovas és állatos blogom.Különbözõ érdekes történetekkel és sok friss blogbejegyzéssel.Jó nézelõdést!    *****    Ünnepi minijáték vár rád! Kattanj rá, küldd be a megoldást, és NYERJ! =)    *****    Az ASZTRO-suli mindenkit Szeretettel vár. Tanuld meg az asztrológiát a saját horoszkópod elemzésével -TELJESEN INGYEN!    *****    A csillagjövõ asztrológia portálon akció! Születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés + Párkapcsolati elemzés 2000 Ft. katt!    *****    Szereted a humort, jó zenéket? Szeretnél ilyen mûsorban részt venni? Keress oldalamon!    *****    "Revealing the truth is like setting a match on fire. It can bring light or set your world on fire." | PROJECT D.C.    *****    PROJECT DC egy futurisztikus-disztópikus SZEREPJÁTÉK! Bármikor szívesen látjuk a csatlakozókat!    *****    Ne maradj le semmirõl, értesülj elsõ kézbõl a Selena Gomezzel kapcsolatos hírekrõl! Hat éve várja a látogatókat az oldal    *****    Református exmisszus-gyakornok, jégkorong, izomautók, rap zene. Igen, ez mind én vagyok! Hogyan? Nézz be és megtudod! :)    *****    Szeretsz írni? Lenne egy jó témád, amit megosztanál másokkal? Akkor kattints, és nyerj egy vendégposztot nálam! :)    *****    Kedveled Ian Somerhaldert? Odáig vagy a szépséges színésznõért, Nina Dobrevért? Kattints! Nem csak TVD rajongóknak!    *****    Szeretsz filmet nézni? Akkor itt a helyed! Nézz filmet facebook messengeren. Klikk ide!!!!    *****    MAYFLOWER / egy májusban született lány blogja / MAYFLOWER / egy májusban született lány blogja / MAYFLOWER    *****    DESIGN KÉSZÍTÕT KERESEK! 100 KREDIT ÉS MEGJELENÉS JÁR ÉRTE! DESIGN KÉSZÍTÕT KERESEK! 100 KREDIT ÉS MEGJELENÉS JÁR ÉRTE!    *****    ***Egy blog. Egy lány. Egy élet.*** Ðzsí blogol. *G-PORTÁL KÖZÖSSÉGMENTÉS ugyanitt. Ha hiányzik a régi közösség.*BLOG***    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok