Fénylélek
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Hírbox


Naprakész Traffipaxinfo a Főoldalon!
 
 
Kíváncsi vagy milyen idő lesz holnap?
Kattints az Időjárás menüpontra. 
 
 
Hírfalók figyelem!
Minden percben friss hírekről olvashatsz alul, a baloldali oszlopban.
 


Különleges ételek, keleti ízek, finom desszertek és még sok-sok finomság vár a Kaják/Vitaminok rovatban  

 

 

 

 

  Rakj a kedvencekhez!


::Navigation::

 Időjárás - Bp.

::Főoldal
::Hírek/frissek


::
Vendégkönyv

::Itt hirdess!!!

::Cseréim
::Link me
/ buttonjaim

::Panaszkönyv
::Díjaim


::
Zenék, videók
  
::
Sportvideók
   
::
Táncos videók
 
::
Illúzióvilág/videók
::Képek
::
Letöltések-Kellékek

::
Érdekességek + színe
k
::
Embertípusok
  
::Lányoknak

::Fiúknak

::Feng Shui 
::Otthon, édes otthon Új
::Babonák, hiedelmek
 (Álmoskönyv/Tarot)
::
Rejtélyes helyek, csodák és
érdekességek (múlt-jelen-jövő)

::Bolygók és hatásaik
::Horoszkóp  
::Önismeret
 
::Kreatív dolgok


::
Házipraktikák
::Illatok
::Gyógynövények 
::
Egészség/Fitness
 
::
Fókuszban az emberi test
::Kaják/Vitaminok...
::Adalékok
::A viz/Tudod mit iszol?

::Fogyasztóvédelmi útmutató
::Kertészkedjünk

::Viccek Új
::Idézetek híresemberektől
::Beszédtechnika
::IQ teszt 
és szemteszt
::Játékok

::
Mesék és tanmesék

::
Bölcsességek
::Filozófia-vallás
::Próféciák 

::Haikuk és versek
::Koanok


::Időjárás
::Programajánló

::Hasznos oldalak
 

"Vissza a főoldalra

::CHAT:

  

Kedvenceim,
akik honlapját 
másnak is ajánlom:
 

 

 
Zene/Music

Szuper Rádiók!

 
Friss HÍREK

 _______________________

 

 

Animált felhőkép:

Felhőkép

Kis szmogtérkép 
Budapest: 

Budapest szmogtérképe

Kis UV térkép:

UV térkép

 
Világóra
 
Kedvenc színed?
Lezárt szavazások
 
Melyik évszakot szereted a legjobban?
Van kedvenc évszakod? Ha igen, melyik?

Ősz
Tél
Tavasz
Nyár
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

122890428345470d9.png

Vendégkönyv színező kód

Google PageRank

--

free counters

 
Adalékok

::Élelmiszeradalékok

::Élelmiszeradalékok név szerint

::A "génkaja"

::Kozmetikai adalékok

:: Mérgező ruhák

 


Ezeket a videókat érdemes megnézned:

http://vitaminszabadsag.com/index.php

http://vimeo.com/3801135


 

Miről is van szó?

 

 

Napjainkban az élelmiszer-elôállítás és -forgalmazás, valamint ezek ellenôrzésének jogi szabályozása speciális és ugyanakkor általános. Általános, hiszen a fogyasztóvédelmet, továbbá az általános termékbiztonságot és termékfelelôsséget szabályozó rendelkezések az élelmiszerekre is vonatkoznak. Ezzel párhuzamosan – mivel e termékek jellege alapvetôen és nagymértékben eltér az iparcikkekétôl vagy a szolgáltatásokétól – önálló, csak az élelmiszerekre vonatkozó jogszabályok rendezik az elôállítás és a forgalmazás területét. A következôkben arról olvashatnak, hogy minként valósul ez meg az Európai Unióban.

 

  Az élelmiszer-elôállítás az ember megjelenésével egyidôs. A kezdetekben gyűjtögetô életmódot folytató emberek is megkísérelték megôrizni a bôségesebb idôszakokban fellelhetô táplálékfelesleget a szűkösebb idôkre. E tevékenységüknek a rendelkezésre álló élelmiszer mennyisége, valamint eltarthatósága szabott határt. A tartósítási módok (szárítás, füstölés, sózás) elterjedésével lehetôvé vált, hogy a saját szükségletet meghaladó mennyiséget használati tárgyakra cseréljék.

 

Az egyik legkorábbi európai példa az úgynevezett német tisztasági törvény, amely már a XIV. században szabályozta – többek között – a sör elôállításához felhasználható anyagokat és eljárásokat. E szerint “sör az az ital, amelyet árpamaláta, komló és élesztô felhasználásával, forrásvízbôl erjesztés útján állítanak elô.” Ennél pontosabb, egyértelműbb meghatározást azóta sem alkottak e termékkörre, és e rendelkezés az idôk próbáját is kiállta, hiszen a mai napig érvényes Németországban.

 

Magyarországon az elsô törvényi szabályozás a XIV. században született a mérôeszközökrôl, a használatos űrmértékekrôl. A magyar legendárium egyik legelsô emléke a fogyasztóvédelemrôl Mátyás király rendelkezése a bor kimérésére használt “itczék” űrtartalmáról. Emellett már ekkor rendkívül szigorú céhelôírások vonatkoztak az alapvetô élelmiszer-elôállításra.

 

Az élelmiszerellenôrzés rendjét az élelmiszerekrôl szóló 1995. évi XC. törvény, valamint az annak végrehajtásáról szóló, többször módosított 1/1996. (I. 9.) FM-NM-IKM együttes rendelet, továbbá az élelmiszerek ellenôrzésének rendjérôl szóló 21/1998. (IV. 8.) FM-BM-HM-IKIM-NM együttes rendelet szabályozza.

 

Az élelmiszerekrôl szóló 1995. évi XC. törvény, következőképpen  határozza meg az élelmiszercsoportba tartozó termékek körét.

 

- Élelmiszer:

minden olyan növényi, állati – beleértve a mikroorganizmusokat is – vagy ásványi eredetű anyag, amely változatlan, elôkészített vagy feldolgozott

állapotban emberi fogyasztásra alkalmas. Nem minôsül élelmiszernek

a gyógyszer, a gyógyszernek nem minôsülô gyógyhatású anyag és készítmény,

a gyógytápszer, az anyatejet pótló tápszer, a gyógyvíz, továbbá a nem csomagolt ivóvíz és ásványvíz.

 

- Élelmiszer adalékanyagok:

minden olyan természetes vagy mesterséges anyag – tekintet nélkül arra, hogy van-e tápértéke vagy sem –, amelyet élelmiszerként önmagában általában nem fogyasztanak, alapanyagként nem használnak, hanem az élelmiszerhez az elôkészítés, a kezelés, a feldolgozás, a csomagolás, a szállítás vagy a tárolás folyamán adnak hozzá abból a célból, hogy a termék érzékszervi, kémiai, fizikai és mikrobiológiai tulajdonságait kedvezôen befolyásolja. Hozzáadása azt eredményezi vagy eredményezheti, hogy önmaga vagy származéka az élelmiszer összetevôjévé válik.

 

Élelmiszer adalékanyag minden olyan természetes vagy mesterséges anyag – tekintet nélkül arra, hogy van-e tápértéke vagy sem –, amelyet élelmiszerként általában nem fogyasztanak, alapanyagként nem használnak, hanem az élelmiszerhez az elôkészítés, a kezelés, a feldolgozás, a csomagolás, a szállítás, vagy a tárolás folyamán adnak hozzá abból a célból, hogy a termék érzékszervi, kémiai, fizikai és mikrobiológiai tulajdonságait kedvezôen befolyásolja.

 

Nem sorolhatók az adalékanyagok közé a technológiai segédanyagok, a növény vagy növénytermék védelmére használt anyagok, az élelmiszerekben felhasznált aromaanyagok, az élelmiszerekhez adott tápanyagok (például ásványi anyagok vagy vitaminok).

 

Az élelmiszerek elôállításához különféle adalékok használatára van szükség. Ezek lehetnek színezékek, tartósítószerek, antioxidánsok, emulgeáló szerek, emulgeáló sók, sűrítô anyagok, zselésítô anyagok, stabilizátorok, ízfokozók, étkezési savak, savanyúságot szabályozó anyagok, csomósodást és lesülést gátló anyagok, módosított keményítôk, édesítôszerek, térfogatnövelô szerek, habzásgátlók, fényezô anyagok, lisztjavító szerek, szilárdító anyagok, nedvesítô szerek, kelátképzô anyagok, enzimek, tömegnövelô szerek, hajtógázok és csomagológázok.

 

Lehetnek természetes állapotban lévô vagy különféle eljárásokkal feldolgozott növényi, állati, illetve ásványi eredetű anyagok, továbbá szintetikus készítmények.

 

Az adalékanyagok felhasználásának célja lehet az élelmiszer tápértékének megôrzése, a fogyaszthatósági idôtartam növelése, az élvezeti érték és a minôség fokozása.

 

- Tartósítószerek:

Olyan vegyületek, amelyek a romlást okozó mikroorganizmusok életműködését már kis koncent-rációban gátolják, lehetetlenné teszik, ezáltal a romlandó élelmiszerek élvezeti értéke fenntartható. A tartósítószerek lehetnek szerves, illetve szervetlen vegyületek. Legismertebbek a propion-sav és sói, a szorbinsav és sói, a benzoe-sav és sói, a hangyasav és származékai.

 

- Édesítőszerek:

Az élelmiszerek édes ízének kialakítására, vagy asztali édesítôszerként használatosak. Édesítôképességük igen nagy, de tápértékük nincs. Jól alkalmazhatók cukorbetegségben szenvedôk és az energiaszegény étrenden lévôk ételeinek ízesítésére. A szacharin, a ciklamát, az aszpartám és az aceszulfam-K a legismertebb.

 

- Színezékek:

Fizikai és/vagy kémiai eljárással elôállított készítmények, amelyeket élelmiszerekbôl és más természetes eredetű anyagokból állítanak elô úgy, hogy a színezôanyagot a tápanyagoktól és az aromaanyagoktól szelektív módon elkülönítik. Nem tekinthetôk színezô anyagoknak azok az anyagok, amelyeket azért használnak fel az élelmiszerek gyártása során, mert ízesítô, táplálkozási tulajdonságuk van, és amelyeknek színezô hatása másodlagos (például paprika, sáfrány). Legismertebb a kinolin-sárga, a tartazin, az amarant, a neukokcin, az azorubin, az eritrozin, az indigókarmin, a patentkék, a brillantfekete. Az élelmiszeriparban a nyersanyagok feldolgozása, illetve a termékek tárolása alatt fellépô színveszteségek és színváltozások kiegyenlítésére használnak színezékeket, tehát egy élelmiszernek színt adnak, illetve eredeti színét helyreállítják. Erre a tartósítóiparban különösen szükség van, mert a konzerválási műveletek gyakran az eredeti színezôanyagok elbomlását okozzák. Azonban az élelmiszereket nem szabad olyan célból festeni, hogy ezzel a nyersanyag rossz tulajdonságait elfedjék, vagy a fogyasztót megtévesszék az élelmiszer minôségével kapcsolatban.

 

Rádió Extrém „Egészséget mindenkinek” - Adalékanyagok
 


http://www.webbeteg.hu

ezen a honlapon megmagyarazzak mi mit jelent

 

Boldog névnapot!

-

A külvilág mindig lerendezi saját magát (nélkülem is).

Lábam a földön, fejem az égben, szívem középen.
Hídként hajlok szellem és anyag között.
Vándor, kelj át rajtam bátran,
Ne félj a szakadék fölött!

"Levelek sosem
hullanak hiába - minden
csupa harangszó
Chori
"

"minden akciót azonos értékú
ellenreakció követ
Newton"

"az vagy amit gondolsz, és azzá lettél, amit gondoltál
Buddha"

 Ti küldtétek:

"Amikor félsz, gondold azt,
hogy mások is félnek.
Sőt, vedd magadra az
ő félelmüket is.
Még ha a szenvedésed fokozódik
is azáltal, hogy a terheidet
növelted, meglátod, a félelmed
mégis csökkenni fog."

- Őszentsége a Dalai Láma

 

Mosolyország:

 

 

 

 "Akármilyen közel áll hozzánk valaki, akármennyire féltjük és szeretjük, nem élhetünk, nem dönthetünk helyette. Ezzel elvennénk tőle a saját tévedései tapasztalatait, pedig nékülözhetetlenül szüksége van rá.

Ha kérdezi, elmondhatjuk véleményünket, tanácsunkat, de nem erőszakolhatjuk rá. "Jóslatainkkal" nem ijesztgethetjük cselekedetei szerencsétlen következményeit illetően, mert legjobb szándékú szavaink is könnyen válhatnak rossz szuggesztiókká a befolyásolható karaktereknél, akik teljesítik mindazt, amit beléjük vetítettünk.

Szepes Mária"

 

milyen napon születtem
"Naptár"

Tudni akarod melyik napon születtél?
Válaszd ki az évet, hónapot és a napot:

Év: . Hónap: Nap:

A hét megfelelő napja:

 
Szótár

ANGOL SZÓTÁR - hanggal

ANGOL ONLINE SZÖVEGFORDÍTÓ

SPANYOL SZÓTÁR

SPANYOL SZÓTÁR - hanggal

OLASZ SZÓTÁR

OLASZ SZÓTÁR - hanggal

FRANCIA SZÓTÁR

NÉMET SZÓTÁR - hanggal

ROMÁN SZÓTÁR

SZLOVÁK SZÓTÁR

OROSZ SZÓTÁR - hanggal

SZERB SZÓTÁR

HORVÁT miniszótár

 
Vajon összeilletek? (számmisztika)

+ =

______________

Kalkulátor:
°Celsius
°Fahrenheit
Kelvin

__

 

Asztrológiai tanácsadás - BECSÜLET KASSZÁS alapon már Skype-on is! INGYENES OKTATÁS az ASZTRO-suliban!    *****    A csillagjövõ asztrológia,nagyon sok olvasmányt,ezoterikus,témákat,szoftvereket és óriási nyári akciókat ajánl, NEKED!    *****    Egy blog rólam, velem, mert szeretek ide írni. Ðzsí. *** Augusztus 25-én PlayDay, azaz játéknap sok-sok nyereménnyel! :)    *****    Tudod hol van és mit jelent a horoszkópodban a Felszálló holdcsomópont? A Chiron? A Lilith? Én megmondom.Látogass meg!    *****    Gyere és nézd meg a lovas és állatos blogom.Különbözõ érdekes történetekkel és sok friss blogbejegyzéssel.Jó nézelõdést!    *****    Ünnepi minijáték vár rád! Kattanj rá, küldd be a megoldást, és NYERJ! =)    *****    Az ASZTRO-suli mindenkit Szeretettel vár. Tanuld meg az asztrológiát a saját horoszkópod elemzésével -TELJESEN INGYEN!    *****    A csillagjövõ asztrológia portálon akció! Születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés + Párkapcsolati elemzés 2000 Ft. katt!    *****    Szereted a humort, jó zenéket? Szeretnél ilyen mûsorban részt venni? Keress oldalamon!    *****    "Revealing the truth is like setting a match on fire. It can bring light or set your world on fire." | PROJECT D.C.    *****    PROJECT DC egy futurisztikus-disztópikus SZEREPJÁTÉK! Bármikor szívesen látjuk a csatlakozókat!    *****    Ne maradj le semmirõl, értesülj elsõ kézbõl a Selena Gomezzel kapcsolatos hírekrõl! Hat éve várja a látogatókat az oldal    *****    Református exmisszus-gyakornok, jégkorong, izomautók, rap zene. Igen, ez mind én vagyok! Hogyan? Nézz be és megtudod! :)    *****    Szeretsz írni? Lenne egy jó témád, amit megosztanál másokkal? Akkor kattints, és nyerj egy vendégposztot nálam! :)    *****    Kedveled Ian Somerhaldert? Odáig vagy a szépséges színésznõért, Nina Dobrevért? Kattints! Nem csak TVD rajongóknak!    *****    Szeretsz filmet nézni? Akkor itt a helyed! Nézz filmet facebook messengeren. Klikk ide!!!!    *****    MAYFLOWER / egy májusban született lány blogja / MAYFLOWER / egy májusban született lány blogja / MAYFLOWER    *****    DESIGN KÉSZÍTÕT KERESEK! 100 KREDIT ÉS MEGJELENÉS JÁR ÉRTE! DESIGN KÉSZÍTÕT KERESEK! 100 KREDIT ÉS MEGJELENÉS JÁR ÉRTE!    *****    ***Egy blog. Egy lány. Egy élet.*** Ðzsí blogol. *G-PORTÁL KÖZÖSSÉGMENTÉS ugyanitt. Ha hiányzik a régi közösség.*BLOG***    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok