Muffin alaprecept
Hozzávalók: ˇ 12 dkg porcukor, ˇ 5 dkg darált mandula, ˇ 1 tasak sütőpor, ˇ 25 dkg liszt, ˇ 18 dkg margarin, ˇ 1 csomag vaníliás cukor, ˇ 3 tojás, ˇ 5 ek tej, ˇ 5 dkg mazsola
Előkészítés: a porcukrot mélyebb keverőtálba szitáljuk. Az őrölt mandulát és a sütőport összekeverjük a liszttel. A sütőt 180 fokra melegítjük (gázsütő 2. fokozat).
Elkészítés: a porcukorhoz adjuk a margarint, a vaníliás cukrot, egy csipet sót, és a kézi mixer habverő villájával habosra keverjük. Egyenkét beledolgozzuk a tojásokat, és a masszát teljesen simára keverjük. A lisztes keveréket is a krémhez adjuk, majd folyamatos keverés mellett beleöntjük a tejet. Végül beleszórjuk a mazsolát. A muffinsütő mélyedéseibe 2-2 papírformát teszünk, ebbe annyi tésztát töltünk, hogy a felső szélétől kb. 2 cm kimaradjon. A süteményt a sütőben kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük. Kiemeljük a mélyedésekből a papírfomával együtt a muffinokat, és porcukorral megszórva kínáljuk.
Muffin (Alaprecept)
Hozzávalók: ˇ 20 dkg liszt ˇ fel csomag sütőpor ˇ 5 dkg cukor (aki édesebben szereti, lehet több is) ˇ 1 tojás ˇ 1,5 dl tej ˇ 5 dkg olvasztott vaj/margarin
Elkészítés: A lisztet elkeverjük a sütőporral és a cukorral (ha akarunk beletenni valami darabosat, akkor azzal is). Egy másik tálban a tojást simára keverjük, elkeverjük a tejjel meg az olvasztott margarinnal. Beleöntjük a lisztes keverékbe, és villával gyorsan összeforgatjuk. Az se baj, ha kicsit csomós marad. Viszonylag lágy tészta lesz. Belekanalazzuk a sütőformákba (kb. kétharmadig, mert nagyon megkel). Előmelegített sütőben (kb. 200 fok) kb. 30 perc alatt megsül. Tűpróbával meg lehet nézni, hogy átsült-e a közepe is.
Alap muffin III.
Hozzávalók: ˇ 300 ml finomliszt, ˇ 1-1 csapott mokkáskanál sütőpor és szódabikarbóna, ˇ csipet só, ˇ 150 ml kristálycukor / méz vagy barnacukor is lehet/ ˇ 1db tojás, ˇ 200 ml tej vagy főzőtejszín, ˇ 75 ml olaj és a forma kikenéséhez ˇ 20 g vaj
Elkészítés: A lisztet a sütőporral, szódabikarbónával, és a sóval összekeverjük. A cukrot, tojást, a tejet, az olajat belekeverjük. Egy 6 személyes muffinsütő mélyedéseit vajjal kikenjük és a masszával úgy töltjük meg,hogy 2/3-ig legyenek. Előmelegített 200 C° sütőben, kb. 20 perc alatt megsütjük. Vajjal és lekvárral kínálhatjuk. Ez egy jól variálható alaprecept. A tésztát mazsolával, aszalt gyümölccsel, csokival is keverhetjük, de bármi mást is tehetünk bele ami eszünkbe jut.
Töltött muffin alaprecept
(élesztős)
Hozzávalók: ˇ 2 kávéskanál porélesztő ˇ 1 ek langyos tej ˇ 4 ek vaj ˇ 1 tojás ˇ 1,5 dl tej ˇ 35 dkg liszt ˇ só
Elkészítés: A porélesztőt feloldjuk a langyos tejben és 10 percig állni hagyjuk. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A vajat felolvasztjuk, a tojással és a tejjel elkeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a cukrot, egy csipet sót és az élesztőt, majd jól kikeverjük. A formába 1-1 eknyit teszünk a tésztából, majd 1 eknyit a töltelékből. (Ez a tészta csak kicsit édes így tetszés szerint tölthető sósan és édesen is.) Végül befedjük egy réteg tésztával és 12-15 percig sütjük.
Adventi muffin
Hozzávalók: 12 darabhoz: • 20 dkg aszalt sárgabarack • 5 dkg mazsola • 3 evőkanál barackpálinka • 12,5 dkg vaj • 10 dkg cukor • 25 dkg liszt • fél csomag sütőpor • fél mokkáskanál őrölt fahéj • fél mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék • 2 tojás • 1 evőkanál méz • fél dl tej
Előkészítés: Az aszalt barackot és a mazsolát apró darabokra vágjuk, és összekeverjük a barackpálinkával. A vajat felolvasztjuk, és a muffinformát kikenjünk vele. A maradék vajat félretesszük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
Elkészítés: A cukrot összekeverjük a liszttel, a sütőporral, a fahéjjal és mézeskalács fűszerkeverékkel. Hozzáadjuk a barackot és a mazsolát. A tojást habosra keverjük, hozzáadjuk a vajat, a mézet és a tejet. Kanalanként a lisztes keverékhez adjuk. Ne legyen túl folyékony a massza! A tésztát a formába töltjük és a sütőben kb. 20 percig sütjük.
Almás muffin
Hozzávalók: • 2,5 bögre liszt (kérdeztem, mekkora bögre, azt mondta, olyan reggeli kakaós :-)) • 2 bögre zabpehely • 1 bögre cukor • 1 tk. sütőpor • 1 tk. szódabikarbóna • 1 bögre olaj • 4 tojás • 2 tk. fahéj • 3 bögre hámozott, apró kockára vágott alma • 2 pohár tejföl ha van otthon, akkor mehet bele mazsola, dió és csokoládédarabkák.
A mennyiség elrettentő, de gyönyörűen felezhető. Kábé öt perc összekutyulni a cuccokat, aztán kanállal belelapátolni a formába (érdemes bele kicsi kerek sütőpapírokat tenni, akkor a tojásos sem ég oda), aztán be a sütőbe. pillanatok alatt kész, és nagyon finom!
Adventi muffin
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók: 12 darabhoz: • 20 dkg aszalt sárgabarack • 5 dkg mazsola • 3 evőkanál barackpálinka • 12,5 dkg vaj • 10 dkg cukor • 25 dkg liszt • fél csomag sütőpor • fél mokkáskanál őrölt fahéj • fél mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék • 2 tojás • 1 evőkanál méz • fél dl tej
Elkészítés: Az aszalt barackot és a mazsolát apró darabokra vágjuk, és összekeverjük a barackpálinkával. A vajat felolvasztjuk, és a muffinformát kikenjünk vele. A maradék vajat félretesszük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Elkészítés: A cukrot összekeverjük a liszttel, a sütőporral, a fahéjjal és mézeskalács fűszerkeverékkel. Hozzáadjuk a barackot és a mazsolát. A tojást habosra keverjük, hozzáadjuk a vajat, a mézet és a tejet. Kanalanként a lisztes keverékhez adjuk. Ne legyen túl folyékony a massza! A tésztát a formába töltjük és a sütőben kb. 20 percig sütjük.
Áfonyás-joghurtos muffin
Elkészítési idő: 30 perc Kalóriatartalom: 211 kcal Kategória: Sütemények, édességek
Hozzávalók: 12 db-hoz: • 15 dkg áfonya (friss vagy fagyasztott) • l 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt • 1 tojás • 1 teáskanál sütőpor • 1,5 dl olvasztott margarin 10 dkg gyümölcscukor • 2 dl joghurt
Elkészítés: Az áfonyát mosd meg hideg vízben és csepegtesd le alaposan (esetleg papírtörlővel finoman itasd le a vizet). Keverd ki külön a cukrot a tojással, a margarinnal és a joghurttal, illetve a lisztet a sütőporral. Ezután keverd össze a két elegyet, végül add hozzá a gyümölcsöt is. A muffinsütőformába helyezz papírkapszlikat (süteménytartó formák), töltsd meg mindegyiket 2/3 részig a masszával, majd előmelegített sütőbe téve süsd 180 fokon kb. 20-25 percig. Jó étvágyat! Tipp: A sütés első 5 percében ne nyisd ki a sütő ajtaját, különben összeesik a muffin teteje.
Áfonyás muffin
Elkészítési idő: 20 perc Kategória: Sütemények, édességek
Hozzávalók: • 20 dkg liszt • 6 dkg zabpehely • 2 teáskanál sütőpor • ˝ teáskanál szódabikarbóna • 2 tojás • 18 dkg cukor • 15 dkg puha vaj • 1 csomag vaniliás cukor • 300 g tejföl (kb. 1,5 pohár) • 25 dkg áfonya (fagyasztott is lehet)
Elkészítés: A lisztet összekeverjük a zabpehellyel, a sütőporral és a szódabikarbónával. A tojásokat habosra keverjük a cukorral és a vajjal, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, majd a tejfölt. A lisztes keveréket kis adagokban a masszához keverjük, majd óvatosan beleforgatjuk az áfonyát (ha fagyasztott áfonyát használunk, fagyottan tegyük bele!), és a papírral kibélelt muffinformákba adagoljuk. 180 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.
Almás-fahéjas muffin
Elkészítési idő: 30 perc Kategória: Sütemények, édességek
Hozzávalók: • 250 g margarin, • 200 g cukor, • 5 tojás, • 250 g liszt, • 1 cs sütőpor, • 1 tk fahéj, • 1 alma
Elkészítés: Liszt + sütőpor + fahéj => elkeverni. Egy másik tálban: cukor + tojás + margarin => habosra keverni, ehhez hozzáadni a lisztes keveréket és az almát. 190 fokon 20-25 percig sütni.
Almás-mazsolás muffin
Elkészítési idő: 45 perc Kategória: Sütemények, édességek
Hozzávalók: • 25 dkg liszt • 1 csomag sütőpor • 15 dkg cukor • 2 tojás • 5 dkg vaj • 2 közepes alma • 7 dkg mazsola • 1 kávéskanál fahéj • 1 dl tej • 1 dl joghurt
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük kb. 185 °C-ra. Az almákat kis kockákra vágjuk. A lisztet összeszitáljuk a sütőporral és a fahéjjal, és belekeverjük a mazsolát. A cukrot habosra keverjük a vajjal és a tojássárgájákkal, majd hozzáadjuk a joghurtot. A lisztes keveréket hozzákeverjük (kisebb adagokban) a vajas masszához a tejjel felváltva, majd hozzákeverjük az almakockákat. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, és a masszába keverjük. A tésztát a formákba adagoljuk, és kb. 30 percig sütjük.
Almás-túrós muffin
Elkészítési idő: 40 perc Kategória: Sütemények, édességek
Hozzávalók: • 2 alma • 38 dkg liszt • 3 teáskanál sütőpor • ˝ teáskanál szódabikarbóna • 18 dkg vaj • 18 dkg cukor • 3 tojás • 1 csipet só • 1 csomag vaníliás cukor • 20 dkg túró • 10 dkg vaníliás joghurt (vagy natúr joghurt + 1 teáskanál vanília aroma) • 0,5 dl almapálinka
Elkészítés: A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A muffinformákat kiolajozzuk. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, és apró darabokra vágjuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a szódabikarbónával. A vajat habosra keverjük a cukorral, a tojásokkal, a sóval, a vaníliás cukorral, a túróval, a joghurttal és a pálinkával. Hozzáadjuk kis adagokban a lisztes keveréket, majd az almadarabokat is. A tésztát a formákba töltjük, 20-25 percig sütjük.
Almás-zabpelyhes muffin
(Norbi receptje) Kategória: Sütemények, édességek
Hozzávalók: • 4-5db zöld alma • 2db tojás • 20dkg update 1-es liszt (a liszt 30% erejéig „higítható” teljes kiörlésű liszttel) • 10dkg zabpehely • 2dk olvasztott vaj • 1pohár tejföl • 1kiskanál szódabikarbóna • fahéj • folyékony édesítő
Elkészítés: A hozzávalókat az alma kivételével robotgéppel összekevered. Amíg ez a tészta „pihen”, az almát megmosod, meghámozod és apró kockákra vágod. Ezt is hozzákevered a tésztához, majd a már megszokott módon a muffinsütő formát kibéleled a muffinsütő papírral, aztán a kis kosárkákba kiporciózod a tésztát. A sütőben 180-200 C°-on kb 20 perc alatt megsül.
Tanácsok: "Nálunk, amikor az egyik alkalommal ezt készítettük, maradt egy kevés az almából, s nem igazán tudtunk mit kezdeni vele. Persze, megehettük volna, na de héj nélkül…. Hirtelen elhatározással lereszeltem a maradékot és valamennyi friss, meleg muffinra tettem egy kiskanálnyi kupacot. Fenséges volt! A friss alma és a belesütött ízek igazi harmóniában egyesültek. Így lesz a pancser kuktából igazi ínyenc. Csak arra vigyázz, hogy a reszelt almával púpozott sütiket azon melegében meg is edd, különben a gyümölcs leve eláztatja a tésztát!" - Norbi
Almás-diós muffin
Elkészítési idő: 30 perc Kategória: Sütemények, édességek
Hozzávalók: • 170 g liszt, • 110 g cukor, • 2 kk sütőpor, • 1 csipet só, • 1 kk fahéj, • 40 g margarin, • 1 tojás, • 120 ml tej, • 180 g alma (reszelt), • 1 marék mazsola, • 2 evőkanál reszelt dió es 2 evőkanál cukor összekeverve a tetejére
Elkészítés: Liszt + cukor +sütőpor + sót + fahéj => elkeverni. Egy másik tálban: margarin + tojás + tej => habosra keverni, ehhez hozzáadni a lisztes keveréket, a mazsolát és az almát. A dió és a cukor keverékével megszórni. Tanácsok: 190 C°-on 25 percig sütni légkeverésen.
After Eight muffin
Hozzávalók: • 19 dkg finomliszt • 7 dkg cukor • 2 tk sütőpor • 1 tk szódabikarbóna • 6 db After Eight lapocska • 1 tojás • 0,7 dl olaj • 2 dl író (vagy kefír)
Elkészítés: A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. Az After Eightet feldaraboljuk. A lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát összekeverjük. A tojást a cukorral, az olajjal és az íróval habosra keverjük, majd belekeverjük a lisztes keveréket. A formákat félig töltjük a tésztával, elosztjuk rájuk a csokit, majd befedjük 1-1 kanálnyi tésztával. Kb. 20-25 percig sütjük. A muffinokat sütés után 5 percig pihentetjük, csak ezután vesszük ki a formákból
Almás-citromos muffin
Hozzávalók: • 2 kis alma, • 25 dkg liszt, • 1 ek. étkezési keményítő, • 1 citrom, • 2 csapott tk. sütőpor, • fél tk. szódabikarbóna, • 15 dkg kristálycukor, • 1 tojás, • 1 dl olaj, • 2 dl (lehetőleg citromos) író, • 3 dkg mazsola, • 40-60 db sütésálló nagyméretű minyonpapír, • porcukor.
Elkészítése: A meghámozott almák magházát kiemeljük, és húsukat feldaraboljuk. A lisztet az étkezési keményítővel, a sütőporral, és a szódabikarbónával elvegyítjük, majd belereszeljük a forró vízben alaposan megmosott citromhéját. A tojást elkeverjük, majd a cukorral, az olajjal és az íróval összedolgozzuk. Hozzáadjuk az almadarabokat és a mazsolát, végül beleszitáljuk a lisztes keveréket. A kettesével vagy hármasával egymásba rakott minyonpapírokat tepsibe ültetjük. Elosztjuk bennük a tésztát, előmelegített sütőbe toljuk, és 20-25 percig sütjük. A kész muffinokat porcukorral megszórjuk.
Almás-morzsás muffin
Hozzávalók (kb.12 darabhoz) • 2 kisebb alma (kb.20 dkg) • 25 dkg liszt • 2 tk. sütőpor • 1/2 tk. szódabikarbóna • másfél tk. őrölt fahéj • 1/4 tk. őrölt szegfűszeg • késhegynyi reszelt szerecsendió • 9 dkg durvára vágott dió • 1 tojás • 14 dkg cukor • 0,8 dl étolaj, vagy 12,5 dkg puha vaj • 1 cs. vaníliás cukor • 3 dl tej
A morzsához: • 5 dkg liszt • 1 tk. fahéj • 6 dkg durvára vágott dió • 5 dkg cukor • 5 dkg puha vaj
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A formába beletesszük a muffinpapírokat. Megmossuk és meghámozzuk az almákat, majd feldaraboljuk. Összekeverjük a lisztet a sütőporal, szódabikarbónával, fahéjjal, szegfűszeggel, szerecsendióval, vágott dióval és az almadarabokal. Felverjük a tojást, majd hozzáadjuk a cukrot, olajat vagy vajat, a vaníliás cukrot és a tejet, és jól elkeverjük. Ezt követően adagoljuk a lisztes keveréket a tojásos masszához, és addig keverjük laza mozdulatokkal, amíg egynemű tésztát nem kapunk. A morzsához összegyúrjuk a lisztet, a fahéjat, diót, cukrot és vajat morzsalékos állagú tésztává. A tésztát a sütőformába töltjük és megszórjuk a morzsával. 20-25 percig sütjük 180 fokon (légkeveréses sütőben 160 fokon). A kész muffinokat a formában pihentetjük kis ideig, majd tálalhatjuk.
Almás-túrós muffin
Hozzávalók: • 2 alma • 38 dkg liszt • 3 tk sütőpor • ˝ tk szódabikarbóna • 18 dkg vaj • 18 dkg cukor • 3 tojás • 1 csipet só • 1 csomag vaníliás cukor • 20 dkg túró • 10 dkg vaníliás joghurt (vagy natúr joghurt + 1 tk vanília aroma) • 0,5 dl almapálinka
Elkészítés: A sütőt 180 C°-ra előmelegítjük. A muffinformákat kiolajozzuk. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, és apró darabokra vágjuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a szódabikarbónával. A vajat habosra keverjük a cukorral, a tojásokkal, a sóval, a vaníliás cukorral, a túróval, a joghurttal és a pálinkával. Hozzáadjuk kis adagokban a lisztes keveréket, majd az almadarabokat is. A tésztát a formákba töltjük, 20-25 percig sütjük.
Ananászos-csokoládés muffin
Hozzávalók: • 25 dkg ananászkonzerv (körszeletes) • 26 dkg liszt (finom) • 2 tk sütőpor • 0.5 tk szódabikarbóna • 1 tk fahéj • 6 dkg csokireszelék • 1 db tojás • 14 dkg cukor • 80 ml olaj • 280 ml tej
A lisztet összekeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával és a csokireszelékkel. Az ananászt kis darabkákra vágjuk. A tojást felverjük a cukorral, az olajjal és a tejjel. A lisztes keveréket is hozzákeverjük. Végül az ananászt is hozzákeverjük.
Aszalt szilvás muffin
Hozzávalók: • 12 db kimagozott aszalt szilva, • 2 ek. rum, • 25 dkg liszt, • 1 tasak sütőpor, • 15 dkg vaj (lehetőleg olvasztott), • 15 dkg porcukor, • 3 tojás, • 1 dl tej, • 12 db fél dió
Előkészítés: az aszalt szilvát megmossuk, majd a rummal ízesített vízbe áztatjuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral. A muffinsütő mélyedéseibe 2-2 papírformát teszünk. A sütőt itt is 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.
Elkészítés: a vajat mélyebb tálba tesszük, elektromos habverővel habosra keverjük, hozzáadjuk a porcukrot, és tovább habosítjuk. A tojásokat egyenként hozzáütjük, és mndegyik tojással teljesen simára keverjük. Állandó keverés mellett a lisztes keveréket is a masszához adagoljuk, végül a tejjel simára keverjük. A papírformákat félig töltjük a masszával. Kinyomkodjuk a beáztatott szilvát, mindegyik formába teszünk egyet, és befedjük a maradék masszával. Mindegyikre egy-egy fél diót ültetünk. A muffinokat a sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük, majd papírral együtt kiszedjük, és hagyjuk kihűlni. Hidegen könnyen lehúzhatjuk róla a papírt.
Aszaltszilvás-magvas muffin
• 12.5 dkg liszt (teljes kiörlésű) • 12.5 dkg tönkölyliszt • 0.5 csomag sütőpor • 15 dkg méz • 1 késhegynyi szódabikarbóna • 1 csomag vaníliás cukor • 12 db aszaltszilva • 10 dkg olaj (hidegen sajtolt)
Szóráshoz: • napraforgómag, • lenmag, • szeletelt mandula, • mák. Akár a tésztát is dúsíthatjuk még kakaóval és darált dió vagy mandula, mogyoró hozzáadásával.
A liszteket elkeverjük a lazítóanyagokkal, hozzáadjuk az olajat, a mézet, a fűszereket, és annyi vízzel keverjük össze, hogy piskótatészta sűrűségű legyen. Kiolajozott muffinformába tesszük, és mindegyikbe teszünk egy szem aszaltszilvát, a tetejét megszórjuk a mandulával. 200 °C-on sütjük, kb. 20-25 perc alatt kész.
A világ legjobb muffinja!
Elkészítési idő: 20 perc Kategória: Sütemények, édességek
Hozzávalók: • 25 dkg ráma margarin ( 1kocka ráma) • 4 db egész tojás • 25 dkg cukor • 25 dkg liszt • csipet só • kiskanálnyi sütőpor • 1-2 csomag vanília cukor • + bármi, ami eszedbe jut!
Elkészítés: A cukrot, tojást, vajat, vanília cukrot egy tálba tesszük és habverőgéppel jól elkeverjük. Rászórjuk a lisztet, és a sütőport, majd ezzel együtt keverjük, míg olyan jó masszává nem válik. Muffin sütőbe teszünk kis papírkosárkákat, és belekanalazzuk mindegyiknek kb a 3/4-ig a masszát. 180-200*C-os sütőben kb. 10 percet sütjük!
Tanácsok: Én holland kakaót és banánt szoktam tenni bele legsűrűbben. Finom még instant kávéval is... Amit csak kitalálsz! Tényleg a legjobb!
Banános - csokidarabkás muffin
Hozzávalók 12 darabhoz: • 1 nagy érett banán • 250 ml tej • 1 tojás • 60 g olvasztott margarin • 180 g liszt • 2 teáskanál sütőpor • 120 g cukor • 120 g tört csokoládé
Elkészítési mód: Pürésítsd a banánt egy edényben, majd add hozzá a tejet, tojást, valamint az olvasztott margarint, és alaposan keverd össze. A lisztet szitáld a banános masszához, majd add hozzá a cukrot, valamint a tört csokoládét, és óvatosan keverd össze. A tésztát kanalazd az alaposan kivajazott formák 3/4 -éig, majd süsd 190 C°-on 20 percig vagy tűpróbáig. Melegen és hidegen egyaránt fogyasztható.
Banános-kávés muffin
Hozzávalók: • 2 db érett banán • 3 ek kávélikőr • 12,5 dkg liszt • 2 tk sütőpor • 3 dkg apritott mogyoró • 1 ek instant kávé • 1 ek kakaópor • 2 tojás • 12 dkg vaj • 12 dkg cukor • 1 csomag vaniliás cukor
Elkészítés: Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra, a muffinformákat kivajazzuk, vagy papírral kibéleljük. A banánokat villával összetörjük, és meglocsoljuk a kávélikőrrel. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a mogyoróval, az instant kávéval és a kakaóval. A cukorral, a vaníliás cukorral és a vajjal kikeverjük a tojások sárgáját, a tojásfehérjéket habbá verjük. A vajas-cukros masszát hozzáadjuk a lisztes keverékhez, majd óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjehabot. Legvégül belekeverjük a likőrös banánt. A tésztát a formákba kanalazzuk (3/4-ig!), majd 15-20 percig sütjük. (tűpróba!)
Banános-mogyorós muffin
Hozzávalók: • 1 csésze liszt • 1 tk szódabikarbóna • fél tk só • 1/8 tk szerecsendió • 1 fél csésze passzírozott banán • 1 csésze cukor • fél csésze barnacukor • 1/3 csésze olaj • fél csésze tej • 1 nagy tojás • 1 csésze aprított, pirított mogyoró
Elkészítés: Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, a formákat papírral kibéleljük. Egy tálban összekeverjük a lisztet, szódabikarbónát, szerecsendiót és a sót. Másik tálban összekeverjük a banánt, a cukrokat, olajat, tejet és a tojást. Összevegyítjük a két tál tartalmát, majd belekeverjük a mogyorót. Muffinformákba kanalazzuk, és 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Barna tündérke
Hozzávalók: • 26 dkg finomliszt • 6 dkg mogyoró • 6 dkg cukor • 4 dkg reszelt csokoládé • 2 evőkanál kakaópor • 2 teáskanál sütőpor • 1 teáskanál szódabikarbóna • 1 tojás • 0,8 dl olaj • 1,25 dl csokoládészósz • 1,8 dl író (kefír)
Elkészítés: A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a kakóval, a szódabikarbónával, a mogyoróval és a reszelt csokival. A tojásokat az olajjal, a cukorral, az íróval és a csokoládészósszal habosra keverjük, és hozzáadjuk a lisztes keveréket. A tésztát a formákba töltjük, és kb. 20-25 percig sütjük.
Bounty-s muffin
Hozzávalók: • 15 dkg Bounty csoki feldarabolva • 20 dkg liszt :) • 10 dkg búzakeményítő (vagy finomliszt) • 2 teáskanál sütőpor • 1 csipet só • 5 dkg kókuszreszelék • 15 dkg vaj • 15 dkg cukor • 1 csomag vaníliáscukor • 4 tojás
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a muffinformákat kivajazzuk, vagy muffinpapírral kibéleljük. A lisztet elkeverjük a keményítővel, a sütőporral, a sóval és a kókusszal. A vajat kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a tojássárgákkal. A tojásfehérjéket külön tálban kemény habbá verjük. A vajas masszához hozzákeverjük kis részletekben a lisztes keveréket, majd óvatosan belekeverjük (fakanállal!) a tojásfehérjét. A muffinformákba kanalazunk 1 evőkanál tésztát, belenyomunk egy darab csokit, és egy fél evőkanál tésztával befedjük. 20-25 percig sütjük.
Cappuccino muffin dióval
Hozzávalók: • 4 tojás • 22 dkg cukor • 20 dkg vaj • 22 dkg liszt • ˝ csomag sütőpor • 2 teáskanál fahéj • 4 evőkanál kakaó • 4 evőkanál instant cappuccinopor • 2-3 evőkanál instant kávé (ízlés szerint) • dió
Elkészítés: Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra, a muffinformákat papírral kibéleljük. A tojássárgákat a cukorral és a vajjal habosra keverjük. A tojásfehérjékből kemény habot verünk. A kakaót, a cappucchinoport, a kávét, a fahéjat és a sütőport összekeverjük a liszttel. A lisztes keveréket hozzáadjuk a vajas masszához, majd belekeverjük óvatosan a tojásfehérjehabot. A formákba öntjük a masszát (csak 2/3-ig, mert megnőnek!), mindegyik muffin tetejére teszünk egy negyed diót, és 20-25 percig sütjük.
Tipp:
- A tojásfehérjéből kemény habot tudunk verni, ha teszünk bele egy csipet sót!
- A tojáshab nem törik össze, ha először a masszából elkeverünk benne egy kicsit, majd ezt a lágyabb masszát keverjük a többihez!
Cherrys muffin
Hozzávalók: • 260 g liszt, • 1 csomag sütőpor, • csipetnyi só, • 1 ek. fahéj, • 1 db tojás, • 100 g cukor, • 3/4 csésze olvasztott vaj, • 400 ml tej, • 250 g cseresznye, • 40 ml Cherry Brandy. Tálaláshoz ízlés szerint puding!
Elkészítés: Keverjük össze a lisztet, sütőport, sót és a fahéjat. A tojást verjük fel egy tálkában, majd adjuk hozzá a cukrot,és utána fokozatosan, folyamatos kevergetés mellett a vajat. Öntsük össze a lisztes keveréket és a tojásos masszát. Mossuk meg a cseresznyét, távolítsuk el a magokat, és vágjuk apróra. Öntsük rá a Cherry Brandyt, és óvatosan adjuk a tésztához. Öntsük a tésztát az előkészített muffinformákba, majd 20-25 percre tegyük a 180 °C-ra előmelegített sütőbe. Tálalás előtt öntsünk a tetejére csokoládé vagy vaníliapudingot
Citromos-mákos muffin
Hozzávalók: • 1/4 csésze mák • 2/3 csésze tej • 2 csésze liszt • 1/2 csésze cukor • 1 teáskanál sütőpor • 1/2 teáskanál só • 1 tojás • 1/3 csésze növényi olaj • 2 evőkanál citromlé
Elkészítés: Elvegyítjük a mákot és a tejet, forrásig melegítjük, majd félrehúzzuk. 20 percig állni hagyjuk. A száraz alapanyagokat (liszt, cukor, sütőpor, só) összekeverjük. A tejes mákot elkeverjük a tojással, citromlével és az olajjal. A száraz keverékhez adjuk, majd elkeverjük (amíg a száraz alapanyag éppen átnedvesedik). A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A kiolajozott muffinformákat 2/3-ig töltjük a masszával, és 20-25 perc alatt készre sütjük.
Curry-s muffin
Hozzávalók: • 6 dkg aszalt alma • 25 dkg finomliszt • 9 dkg cukor • 3 dkg mazsola • 5 dkg mogyoró (hámozva) • 5 dkg kókuszreszelék • 1 teáskanál curry • 2 teáskanál sütőpor • 1 teáskanáll szódabikarbóna • 1 tojás • 0,8 dl olaj • 3 dl író (kefír)
Elkészítés: A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. Az almát kis darabokra vágjuk, eleverjük a liszttel, a sütőporral, a szódabikarbónával, a curry-vel, a mazsolával, 3-3 dkg mogyoróval és kókuszreszelékkel. Egy másik tálbanhabosra keverjük a tojást, a cukrot, az írót és az olajat, majd hozzákeverjük a lisztes keveréket. A tésztát a formákba töltjük, megszórjuk a maradék mogyoróval és kókuszreszelékkel, és kb. 20-25 percig sütjük. A muffinokat sütés után 5 percig pihentetjük, csak ezután vesszük ki a formákból
Csokis Meggyes muffin
A mélyhűtött meggyet, vagy a meggybefőttet lecsepegtetjük. A levét felfogjuk egy nagyobb pohárba. Pont jó lesz szörpnek. 2 tojást habosra keverünk 1 cs vaníliáscukorral, 15 dkg porcukorral. Hozzákeverünk 15 dkg puha Rama margarint. Én leginkább Ligát szoktam használni, mert ezt tejérzékenyek is fogyaszthatják. Kimérünk 12 dkg lisztet, 3 dkg cukrozatlan kakaóport, és egy teáskanálnyi sütőport. Ezt is hozzászórjuk a tojásos vajas masszához. Jól összekeverjük. Egy fél adag erős feketekávét hozzáöntünk, elkeverjük. Kevés főzőtejszínnel vagy zsírosabb tejjel picit felengedjük. Annyira, hogy lágy krémszerű masszát kapjunk.
A muffinsütő horpadásait kibéleljük muffinpapírral. A masszát elosztjuk a papírmélyedésekben. A lecsepegtetett meggyeket darabonként rárakjuk a muffinmasszák tetejére. Nem keverjük bele a masszába előbb, mert akkor lemegy a tészta aljára. Előmelegített sütőben kb 200 C°-on 25 perc alatt megsütjük. Kellemes csipegetnivaló a délutáni kávé mellé!
Csokis muffin
Hozzávalók: • 1.5 csésze liszt (finom) • 2/3 csésze cukor • 1/4 csésze kakaópor • 2 evőkanál sütőpor • 1 evőkanál szódabikarbóna • 0.5 teáskanál só • 2/3 csésze vaníliás 0%-os joghurt • 2/3 csésze tej • 0.5 evőkanál vanília aroma
Elkészítés: 1. Sütőt előmelegíteni 200 fokra. 2. Kibélelni papírral a formákat. 3. Összekeverni a lisztet, a cukrot, a kakaót, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. 4. Gyors mozdulatokkal hozáadni a joghurtot, a tejet és az aromát. Nem szabad jól kikeverni! 5. 2/3-ig tölteni és 15-20 percig sütni. 6. Melegen tálaljuk.
Csokis muffin 2.
Elkészítési idő: 20 perc Kategória: Sütemények, édességek
Hozzávalók: • 15 dkg liszt • 15 dkg cukor • 15 dkg vaj • 2 tojás • 1/2 cs sütőpor • 3 ek barackíz • 2 ek keserű kakaópor • 5 dkg tört csoki
Elkészítés: Összekeverjük a hozzávalókat, muffinformába töltjük és 170 C°-on 20-25 perc alatt kisütjük.
Csokoládés muffin II.
Hozzávalók: • 2 csésze liszt • 10 dkg (egy tábla) csokoládé • 3 tojás 1 csésze cukor • 1 teáskanál sütőpor • ˝ teáskanál szódabikarbóna • 1 dl narancslé • 1 narancs reszelt héja • 1 csipet só • 3/4 csésze tej
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A csokit finomra reszeljük. A lisztet összekeverjük a csokival, a sütőporral, a szódabikarbónával és a narancshéjjal. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a sóval. A cukrot habosra keverjük a tojások sárgájával és a narancslével, majd hozzákanalazzuk a lisztes keveréket felváltva a tejjel. Végül óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjét a masszához, és a tésztát a papírral kibélelt muffinformába kanalazzuk. (csak 3/4-ig töltjük meg!) 20-25 percig sütjük. Tipp: A muffinok tetejét díszíthetjük tortadarával
Csokoládés muffin III.
Hozzávalók: • 20 dkg főzőcsokoládé, • 25 dkg liszt, • 10 dkg porcukor, • 1 tasak sütőpor, • 17 dkg margarin, • 1 ek. instant kávé, • 1 dl tej, • 3 tojás, • 5 dkg mazsola
Előkészítés: A csokoládét apró darbkákra tördeljük. A lisztet, a porcukrot, a sütőport összekeverjük.
Elkészítés: A csokoládé egyik felét edénybe tesszük a margarinnal, a kávéval, a tejjel együtt, és folyamatosan kevergetve lassú tűzön forrásig hevítjük. Simára keverjük, és hűlni hagyjuk. Amikor kihűlt, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és habosra keverjük. A lisztes keveréket óvatosan a krémes masszához adjuk, beleszórjuk a megmaradt darabos csokoládé felét és a mazsolát, és a kézi robotgéppel gyorsan összedolgozzuk. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A muffinsütő mélyedéseit kikenhetjük margarinnal, vagy kibélelhetjük sütőpapírral, majd kanállal beleöntjük a masszát, a tetejét megszórjuk a maradék csokoládédarabkákkal. Az előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Rövid ideig (kb. 10 perc) a formában hagyjuk hűlni, csak utána borítjuk ki, és rakjuk tálra.
Csokifagyis muffin
Hozzávalók: Muffin alaptészta, csokifagyi, csokiforgács
Elkészítés: Megsütjük az alaptésztát, ha kihült levágjuk a tetejét és kicsit kivájunk a közepéből. Megtöltjük csokifagyival és többféle csokiforgáccsal díszitjük. Igazi jeges csemege!
Csokis-banános muffin
Hozzávalók: • 20 dkg liszt • 1 csomag sütőpor • ˝ teáskanál fahéj • 3 evőkanál kakaópor • 1 tojás • 17,5 dkg cukor • 1 dl olaj • 12,5 dkg kefír vagy író • 3 banán
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, formákat kibéleljük papírral. A banánokat villával összetörjük. Összekeverjük a lisztet, a sütőport, a kakaót és a fahéjat. A tojást elkeverjük a cukorral, az olajjal és a kefírrel, majd hozzáadjuk a banánpürét. Gyors mozdulatokkal belekeverjük a lisztes keveréket, és az előkészített formákba kanalazzuk. 20-25 percig sütjük.
Csokis narancsos muffin
Hozzávalók: • 25 dkg liszt, • 25 dkg cukor, • 4 tojás, • 1 tábla tortabevonó, • 2 db narancs, • 20 dkg mogyorókrém, • 25 dkg margarin
Elkészítés: A tojásokat a cukorral és a margarinnal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a mogyorókrémet és avval is kikeverjük. ha ezzel megvagyunk hozzáadjuk a lisztet, az apró darabokra összevágott tortabevonó csokit és narancsot. Összekeverjük és 180°C-on 10-15-20 percig sütjük (sütőtől függ)
Csokis-vaníliás muffin I.
Hozzávalók: • 10 dkg tejcsokoládé • 30 dkg liszt • 2 teáskanál sütőpor • 9 dkg barna cukor • 2 csomag vaníliáscukor • 1 késhegynyi só • 10 dkg vaj • 1 teáskanál vanília (aroma) • 2 tojás • 2,5 dl tej
Elkészítés: A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük, a muffinformákat előkészítjük (kivajazzuk vagy papírral kibéleljük). A csokoládét durvára reszeljük. A lisztet, a sütőport, a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót egy tálban összekeverjük. Egy másik tálban a vajat kikeverjük a vaníliával, a tojásokkal és a tejjel. Ehhez a masszához hozzáadjuk kis adagoknént a lisztes keveréket, majd a csokit is, jól elkeverjük. A tésztát a formákba töltjük, 20-25 percig sütjük.
Csokis-vaníliás muffin II.
Hozzávalók: • 10 dkg étcsokoládé • 6 tojás • 10 dkg cukor • 38 dkg liszt • 5 dkg darált pisztácia • 5 dkg darált mandula • 38 dkg vaj • 25 dkg cukor • 2 teáskanál vanília (aroma)
Elkészítés: A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük, a muffinformákat előkészítjük (kivajazzuk vagy papírral kibéleljük). A csokoládét durvára reszeljük. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket a cukorral felverjük. A lisztet a pisztáciával és a mandulával összekeverjük. A vajat a cukorral, a tojássárgájával és a vaníliával habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztes keveréket és a csokit. Végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérje-habot is. A masszát a formákba töltjük, 20-25 percig sütjük.
Diétás muffin
Kategória: Sütemények, édességek
Hozzávalók: • 1 egész tojás • 10 dkg szójatejpor • 4 db meggy • canderel • víz
Elkészítés: A tojást összedolgozzuk a szójatejporral, a canderellel és végül vízzel tésztává gyúrjuk. Beletesszük a meggydarabokat. Előmelegített sütőben, enyhén kivajazott muffin sütőformában megsütjük.
Diós muffin
Hozzávalók: • 4 db tojás, • 220 g cukor, • 200 g vaj, • 220 g liszt, • 1/2 csomag sütőpor • 2 tk fahéj, • 4 ek. kakaó, • 4 ek.cappuccinopor, • 100 g hámozott dió, • néhány szem hámozott pisztácia, • csokoládépudingpor, • tej
Elkészítés: Keverjük össze a kakaót, a cappuccinoport, a fahéjat, a sütőport és a lisztet. A tojássárgákat, a cukrot és a vajat úgyszintén. A tojásfehérjéket verjük fel kemény habbá. Adjuk a vajas masszához a lisztes keveréket, majd gyakori kevergetés közben öntsük hozzá a tojásfehérjehabot. A muffinformákat készítsük elő (béleljük ki papírral, vagy kenjük ki vajjal, szilikonost nem szükséges) öntsük bele a masszát, majd tegyük 180 °C-ra előmelegített sütőbe, és süssük kb. 20-25 percig. Közben készítsük el a csokoládépudingot. A sütőből kivett muffinok tetejét kenjük be a csokipudinggal, majd díszítsük a félbevágott diódarabkákkal és néhány szem pisztáciával.
Diós áfonyás muffin
Hozzávalók: • 400 g liszt, • 1 ek. sütőpor, • 200g kristálycukor, • 2 db tojás, • 1 kis pohár kefir(vagy joghurt) + (kb.80ml) pici tej,( vagy esetleg 250 ml író) • 5 ml vanília aroma, • 75 g olvasztott vaj, • 100 g dióbél, • 150 g friss áfonya (vagy 120 g áfonyabefőtt)
Elkészítés: Készítsük elő a 12-es muffin formát, kapcsoljuk be a sütőt 200 °C-ra. Keverjük össze a lisztet a sütőport, cukrot, majd adjuk hozzá a tojásokat, kefirt ( ha szükséges a tejet is) a vanília aromát és az olvasztott vajat. Keverjük hozzá a dió és az áfonya 2/3 részét, majd töltsük bele a formákba kanállal 2/3 részig. Szórjuk a tetejére a maradék diót és az áfonyát. A bemelegített sütőben süssük kb. 20-25 percig.
Diós-csokis-vaníliás muffin
Hozzávalók: • 1.75 csésze csokireszelék • 0.33 csésze tej • 5 evőkanál vaj • 1.25 csésze liszt (finom) • 2 evőkanál cukor • 0.25 csésze cukor (barna) • 2 teáskanál sütőpor • 0.5 teáskanál fahéj • 1 csésze dió • 1 db tojás • 1 csomag vaníliás cukor
Az öntet elkészítése: villával keverj össze 1/4 csésze lisztet, a barna cukrot, 1/4 teáskanál fahéjat és 2 evőkanál olvasztott vajat egy kis tálban, amíg csomómentes nem lesz. Adj hozzá 1/4 csésze darált diót.
A muffinhoz melegítsd elő a sütőt 190 fokra, és béleld ki a tepsit a papírokkal vagy zsírozd be a formákat. Keverj össze egy (!) csésze reszelt csokit tejjel és a maradék vajjal gőz fölött addig keverd, amíg elolvad a csoki és teljesen folyékony állagú nem lesz az egész massza. Keverd össze egy másik tálban a lisztet, a cukrot, a sütőport, a fahéjat, a diót és a maradék csokireszeléket. Egy kis tálban keverd össze a tojást, a vaníliaaromát, az olvasztott csokit. Keverd ezt az egészet a lisztes keverékhez, amíg egynemű nem lesz. Ne keverd túl! Adagold a formákba, 2/3-áig legyenek tele. Bőségesen rakjál rájuk az öntetből. 20-25 percig süsd, a sütőben hűtsd 5 percig, aztán pedig rácson hűtsd ki teljesen.
Díszes marcipános muffin
Hozzávalók: • 10 dkg marcipán • 18 dkg vaj • 1 izlés sz. só • 1 tasak vaníliás cukor • 15 dkg cukor (barna) • 4 db tojás • 33 dkg liszt (finom) • 0.5 dl tejszín • 1 tasak sütőpor • 5 dkg kandiscukor (barna)
Elkészítés: A marcipánt apróra felkockázzuk. A vajat a sóval, a vaníliás cukorral és a barna cukorral robotgép habverőjével krémesre kikeverjük. Egyenként beledolgozzuk a tojásokat, majd a tejszínnel váltogatva, apránként hozzáadjuk a sütőporral elvegyített lisztet. Végül beleforgatjuk a marcipánt és az összetört kandiscukrot.
Egy bevonatos muffinformát margarinnal vastagon kikenünk, és liszttel meghintjük. A tésztát evőkanállal a mélyedésekbe töltjük. (Ha hatrészes formánk van, a muffinokat két részletben süssük.) Előmelegített sütőben, 175 C°-on (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) 25 percig sütjük. A sütőből kivéve rácsra állítjuk, és a muffinokat rövid pihentetés után a formából óvatosan kiemeljük. Rácsra téve teljesen kihűtjük.
Tetejükre jégcukrot szórunk, végül tetszés szerint színes cukormázzal, cukorvirágokkal és zselével díszítjük. Elkészítési Idő kb. 45 perc, darabonként kb. 2010 kJ (480 kcal), 9 g fehérje, 25 g zsír, 54 g szénhidrát. A muffintésztát minyonpapírban 3 óra alatt lefagyaszthatjuk. Felhasználáskor fagyottan tegyük a sütőformába. Sütési ideje 5-10 perccel hosszabb!
Duplán csokis muffin
Hozzávalók: • ź csésze vaj vagy margarin • 1/3 csésze + 2 evőkanál cukor • 2 tojás • ž csésze tej • 1 teáskanál mandula aroma • 1 teáskanál vanília aroma (vagy 2 csomag vaníliás cukor) • 1 ˝ csésze liszt • ˝ csésze kakaópor (nem instant!) • 1 evőkanál sütőpor • ź teáskanál só • ˝ csésze (étcsokis) tortadara
Elkészítés: Előmelegítjük a sütőt 175 °C-ra, a muffinformákat kivajazzuk. A cukrot és a vajat egy tálba tesszük, és mikróban 20-30 másodpercig melegítjük, amíg a vaj lágy lesz. Jól elkeverjük egy fakanállal, majd hozzáadjuk a tojásokat, a tejet, a manula- és a vanília aromát. Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, a kakaót, a sütőport és a sót. Ezt a lisztes keveréket hozzáadjuk a vajashoz, épp csak addig keverjük, míg jól összekeveredik a kettő. Végül belekeverjük a tortadarát. A formákat 3/4-ig töltjük a tésztával, és 15-20 percig sütjük. (tűpróba!)
Tipp:
- Próbáljuk ki reggelire: tálaljuk melegen egy kis vajjal megkenve!
Epres-joghurt muffin
Hozzávalók: • 20 dkg eper • 1 citrom leve • 13 dkg cukor • 12 dkg vaj • 2 tojás • 1,5 dl eperjoghurt • ˝ dl tej • 25 dkg liszt • ˝ csomag sütőpor • porcukor
Elkészítés: Az epret megmossuk, leszáritjuk, kis darabokra vágjuk, citromlével meglocsoljuk és megszórjuk egy evőkanál cukorral. A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra, a muffinformákat kikenjük vajjal, vagy muffinpapírral kibéleljük. A cukrot kikeverjük a vajjal, a tojással, az eperjoghurtot és a tejet. A lisztet elkeverjük a sütőporral, és hozzáadjuk a vajas masszát. Végül vigyázva belekeverjük az epret. A muffinsütőt 3/4-ig töltjük a tésztával, és 20-25 percig sütjük. Porcukorral megszórva kínáljuk.
Finom gyümölcsös muffin
Hozzávalók: • 4 tojás • 18 dkg cukor • 18 dkg margarin • 20 dkg liszt • 1 csomag sütőpor • bármilyen idénygyümölcs
Elkészítés: A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A muffinformákat kiolajozzuk. A tojások sárgáját és a cukrot habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott margarint. Belekeverjük a lisztet, majd óvatos mozdulatokkal a felvert tojásfehérjét. Az elkészült tésztát belekanalazzuk a kiolajozott formába. Utolsó lépésként minden egyes muffinba teszünk néhány szem idénygyümölcsöt /meggy, cseresznye, alma, körte, szilva, barack, és amit még el tudtok képzelni/. Értelem szerűen a nagyobb gyümölcsöket apróra vágjuk. Fontos, hogy a gyümölcsöket lisztbe forgassuk az akció előtt, mert így nem /mindig/ ülnek le a muffin aljára. 25-30 percig sütjük, és közben a sütő előtt "ólálkodva" lessük, szimatoljuk mikor készül el a finom muffin.
Finom muffin
Hozzávalók:
- 50 dkg olaj,
- 1 cs. sütöpor,
- kb.fél bögre tej,
- 2 nagy kanál vaj,
- 2 dkg liszt,
- 1 db tojás,
- csokoládé.
Elkészítés: ezeket keverjük össze csokit daraboljuk bele és muffin formákba öntsük bele, a sütőt 200 fokra előmelegítjük és berakjuk a muffint 20 percre.
Francia csokis-kókuszos muffin
Hozzávalók: • 25 dkg liszt, • 12,5 dkg cukor, • 1 tojás, • 3 teáskanál szódabikarbóna, • 1 csomag vaníliás cukor, • 0,8 dl olaj, • 2 dl tej, • 5-10 dkg kókuszreszelék ízlés szerint, • 10 dkg tejcsokoládé, • ízlés szerint mandula-aroma és Holland kakaó, • a forma kikenéséhez margarin.
Elkészítés: A sütőt 180°C-ra előmelegítjük. Az egyik tálban összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával. A másikban felverjük a tojást, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a tejet, az olajat és a mandula-aromát. Az első tálba még belerakjuk a csokit, a kókuszreszeléket és a Holland kakaót. Ezután a két tál tartalmát összekeverjük, úgy, hogy a szilárdakat beleöntjük a folyékonyba. Szépen elkeverjük csomómentesre és kivajazzuk a muffinformákat. Ha szeretnénk akkor díszitésként rakhatunk a tetejére cukorgyöngyöt vagy színes dekordrazsét. Ezután belemérjük a masszát a mélyedésekbe és az előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Miután kivettük a sütőből várunk néhány percet nehogy összeessenek a muffinok. Mikor kihűltek egy finom csavaró mozdulattal kiszedjük őket a formákból.
Francia reggeli muffin
Hozzávalók: • 1/3 csésze vaj, vagy margarin • ˝ csésze cukor • 1 tojás • 1 ˝ csésze liszt • 1 ˝ teáskanál sütőpor • ˝ teáskanál só • ź teáskanál szerecsendió • ˝ csésze tej
Tetejére: • ˝ csésze cukor • 1 teáskanál fahéj • ˝ csésze olvasztott vaj
Elkészítés: A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A muffinformákat kivajazzuk, vagy papírral kibéleljük. Habosra keverjük a vajat a cukorral és a tojással. Belekeverjük a lisztet, a sütőport, a sót és a szerecsendiót a tejjel felváltva. A formákat 2/3-ig töltjük a tésztával, 20-25 percig sütjük. Összekeverjük a cukrot és a fahéjat. Rögtön a sütés után a muffinokat belemártjuk az olvasztott vajba, majd a fahéjas cukorba.
Fügés muffin
Hozzávalók: • 12 dkg teljes kiőrlésű liszt • 14 dkg finomliszt • 2 teáskanál sütőpor • ˝ teáskanál szódabikarbóna • 1 teáskanál vanília aroma • 6 dkg apróra vágott aszalt gyümölcs • 25 dkg füge (nagyobb darabokra vágva) • 1 tojás • 14 dkg barna cukor • 0,8 dl növényi olaj • 25 dkg joghurt
Elkészítés: A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A muffinformákat kiolajozzuk. A kétfajta lisztet összekeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával és az aszalt gyümölccsel. A tojást enyhén felverjük, majd hozzáadjuk a cukrot, az olajat, a vaníliát és a joghurtot, jól elkeverjük. Belekeverjük (kis adagokban!) a lisztes keveréket, majd óvatosan beleforgatjuk a fügét is. A tésztát a formákba töltjük, 20-25 percig sütjük.
Gesztenyés muffin
Hozzávalók: • 25 dkg gesztenyemassza • 20 dkg csokoládé • 8 dkg vaj • 2 ek rum • 3 ek cukor • 3 db tojás • 30 dkg liszt • 1 cs sütőpor • 1 cs vaníliáscukor • 3 db körte • 1 db citrom • 1 db narancs • 1 rúd fahéj
Elkészítés: A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből habot verünk. A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, ízesítjük fahéjjal, vaníliás cukorral, reszelt narancs, és citromhéjjal, hozzáadjuk a vajat, a cukrot és a tojások sárgáját. Ez után a fehérjéhez adjuk, és összekeverjük a liszttel, a sütőporral, a gesztenyével, a rummal és a körtével. Az így kapott tésztát formába töltjük és 180 fokos sütőben készre sütjük.
Gombás muffin
Hozzávalók: • 1 ž csésze liszt • 1 evőkanál cukor • ź teáskanál só • 2 teáskanál sütőpor • ˝ csésze reszelt sajt (trappista) • ž csésze tej • 1/3 csésze olaj • 1 tojás enyhén felverve • ž csésze apróra vágott gomba • 1/3 csésze apróra vágott hagyma • 1/4 csésze apróra vágott dió • 1/8 teáskanál őrölt bors • ˝ teáskanál őrölt kakukkfű • ˝ teáskanál szárított petrezselyem • ˝ teáskanál só (ha kell) • 1 evőkanál vaj
Elkészítés: A vajat felolvasztjuk egy serpenyőben, majd hozzáadjuk a gombát és a hagymát. Addig sütjük, amíg a hagyma üveges nem lesz. Hozzáadjuk a diót és a fűszereket, jól elkeverjük, és alacsony lángon még egy percig főzzük, majd levesszük a tűzről és félretesszük. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük, a muffinsütőt kivajazzuk vagy kibéleljük sütőpapírral. Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, cukrot, sót, sütőport és a sajtot. Egy kisebb tálban alaposan elkeverjük az olajat, tejet és a tojást. Mélyedést képezünk a száraz keverékbe és egyszerre beleöntjük a folyadékot. Hozzáadjuk a gombás anyagot és addig keverjük csak, amíg a száraz összetevők meg nem nedvesednek. Nem szabad túlkeverni! A tésztát belekanalazzuk a muffinformákba (csak 2/3-ig!) 20-25 percig sütjük. Melegen tálaljuk.
Gyömölcsös muffin marcipánnal
Hozzávalók: A muffinhoz: • 120 g vaj, • 3 tojás, • 250 g liszt, • 30 g cukor, • 1 tasak vaníliás cukor, • 3 mokkáskanál sütőpor, • só, • 1,5 dl tej, • 100 g reszelt marcipán (Kb. 12 db)
A töltelékhez: • 2 dl tejszín, • 200 g vegyes gyümölcs
Az öntethez: • 200 g sárgabarack, • 60 g cukor, • őrölt fahéj, • 2 ek főzés nélküli vaniliás pudingpor
Elkészítés: A vajat cukorral és vaníliás cukorral habosra keverjük. Belekeverjük a tojásokat, a lisztet, a sütőport, egy csipet sót és a tejet, majd jól kikeverjük. Amikor szép sima, hozzáadjuk a marcipánt, ismét jól átkeverjük vele a masszát. Formákat 2/3 részig töltjük, és előmelegített 180 °C sütőben kb. 25 percig sütjük. Amikor elkészült, 15 percig hagyjuk hűlni, majd a formából kivesszük,levágjuk a tetejét és a közepét kivájjuk. A tejszínből kemény habot verünk, az üregbe töltjük és arra tesszük a szeletelt gyümölcsöket. Visszahelyezzük a tetejét. Az öntethez a kimagozott barackok felét 2 dl vízzel, cukorral, fahéjjal össze turmixoljuk, hozzáadunk 2 kanál főzésnélküli vaniliás pudingot. A maradék gyümölcsöt összevagdaljuk, beletesszük az öntetbe. Tálaláskor a muffinok mellé öntjük, és a maradék tejszínhabbal díszítjük.
Hawaii muffin
Hozzávalók: • 25 dkg liszt • 2 ˝ teáskanál sütőpor • 10 dkg főtt, apróra vágott sonka (lehet gépsonka is) • ˝ teáskanál só • bors • 15 dkg ananász (konzerv) • 0,6 dl olaj • 2,5 dl író (kefír) • 1 tojás
Tetejére: • reszelt sajt
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, a muffinformákat előkészítjük. (kiolajozzuk, vagy papírral béleljük) Egy nagy tálban elkeverjük a lisztet, a sütőport, a sonkát, a borsot, a sót és az ananászt. Egy másik tálban simára keverjük az olajat az íróval és a tojással, majd kis adagokban hozzáadjuk a lisztes keveréket. A tésztát a formákba kanalazzuk (kb ž-ig), megszórjuk sajttal, és 20-25 percig sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk a formában kihűlni a muffinokat.
Joghurtos-citromos muffin
Hozzávalók: • 25 dkg liszt • 1 ˝ teáskanál sütőpor • ˝ teáskanál szódabikarbóna • 1 teáskanál só • 15 dkg cukor • 1 citrom reszelt héja • 17,5 dkg joghurt • 1 tojás • 0,6 dl növényi olaj • 1 citrom leve
Tetejére: 12,5 dkg porcukor 2-3 evőkanál citromlé
Elkészítés: A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A muffinformákat papírral kibéleljük. Egy kisebb tálban elkeverjük a száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor, szódabikarbóna, só, cukor, citromhéj). Egy másik (nagyobb) tálban simára keverjük a joghurtot a tojással, az olajjal és a citromlével, majd kis adagokban hozzáadjuk a lisztes keveréket. A masszát a formákba kanalazzuk, 20-25 percig sütjük. A porcukrot elkeverjük a citromlével, majd a kisült muffinokat ezzel megkenegetjük.
Joghurtos Muffin
Hozzávalók: • 100 g joghurt, • 270 g liszt, • citrom kifacsart leve és reszelt héja, • 1 csomag sütőpor, • 5 ek cukor, • 1 db tojás, • 110 g olvasztott vaj.
Elkészítés: A lisztet a sütőport és a cukrot összekeverjük, tálba rakjuk. A muffin formát vajjal kikenjük, a tojást a joghurttal és vajjal elkeverjük, majd mindent egy tálba teszünk és citromlevet, citromhéjat is hozzáadjuk. Villával gyorsan összekeverjük, hogy kissé csomós maradjon. A formákat 2/3 részig megtöltjük, jól előmelegített 200 °C sütőben 20-25 percig szép pirosra sütjük. Kb. 12 darab muffin lesz, amit melegen teával tálaljunk.
Joghurtos muffin II.
Hozzávalók: • 1 pohár joghurt (lehet natúr és gyümölcsös is) • 2 joghurtos pohár liszt • 1,5 joghurtos pohár cukor • 0,5 joghurtos pohár olaj (szűken) • 3 db tojás • fél csomag sütőpor • 1 csomag vaníliás cukor • reszelt citromhéj • csipet só • gyümölcs ízlés szerint • szeletelt mandula a tetejére
Elkészítés: Egy keverőtálban megoldható a süti kikeverése: a pohár joghurtot beleöntöm a tálba, majd a joghurtos dobozt kimosom, kitörlöm, és a továbbiakban ez lesz a mérőpohár. Beletöltöm a lisztet, a cukrot, sütőport, vaníliás cukrot, olajat (azért a legvégén, hogy közben ne kelljen kimosni a dobozt), és a 3 tojást, reszelt citromhéjat, sót. Csomómentesre kikeverem. A masszával félig megtöltöm a muffinformákat (amit előtte vagy kivajazok, vagy muffin papírral kibélelek). A muffin forma 3/4-ig megtöltöm a formát, a tetejére mehet egy kis gyümölcs, és szeletelt mandulát szórok. 6-os fokozaton 20-25 percig sütöm (tűpróba!).
Megjegyzés: Lehet durvára vágott dióval, csokival, aszalt gyümölccsel, mazsolával készíteni. A joghurt íze egyáltalán nem érezhető a kész sütin.
Kakaós muffin
Hozzávalók: • 22 dkg liszt • 15 dkg cukor • 4,3 dkg kakaópor (nem instant!) • 2 evőkanál sütőpor • ˝ teáskanál só • ź teáskanál szódabikarbóna • 2,4 dl szobahőmérsékletű tej • 11 dkg sótlan, olvasztott, lehűtött vaj • 1 tojás (enyhén felverve) • 1 teáskanál vaníliaaroma (vagy 1 csomag vaníliás cukor)
Elkészítés: A sütőt 190°C-ra előmelegítjük. A muffinformákat kikenjük zsiradékkal (vaj), vagy kibéleljük muffinpapírral. Egy tálban összekeverjük a lisztet a cukorral, a kakaóporral, a sütőporral, a sóval és a szódabikarbónával. Egy másik tálban kikeverjük a tejet a vajjal, a tojással és a vaníliaaromával, majd hozzáadjuk a lisztes keverékhez, míg sima nem lesz. A tésztát az előkészített muffinsütőbe kanalazzuk. 20-25 percig sütjük (tűpróba!)
Tipp:Tálaljuk málnaszörppel! |