Kakaós muffin II.
Hozzávalók: • 220 g liszt, • 150 g cukor, • 40 g kakaópor, • 1 cs. sütőpor, • só, • késhegynyi szódabikarbóna, • 240 ml tej, • 100 g olvasztott - lehűtött vaj, • 1 db tojás (felverve), • 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés: A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük. A muffin formákat előkészítjük. Tálban összekeverjük a lisztet a cukorral, kakaóporral, sütőporral, sóval és a szódabikarbónával. Másik tálban kikeverjük a tejet vajjal, tojással és a vanílíáscukorral, majd hozzáadjuk a lisztes keverékhez, és simára keverjük.A tésztát az előkészített muffin formákba kanalazzuk. 20-25 percig sütjük
Karácsonyi muffin
Hozzávalók: • 200 g aszalt gyümölcsök (sárgabarack, meggy, szilva,alma,stb), • 50 g kaliforniai mazsola, • 30 ml barackpálinka, • 125 g vaj, • 100 g cukor, • 250 g liszt, • fél csomag sütőpor, • fél mokkáskanál őrölt fahéj, • fél mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék, • 2 db tojás, • 1 ek méz, • 50 ml tej
Elkészítés: Az aszalt gyümölcsöket és a mazsolát apró darabokra vágjuk, és összekeverjük a barackpálinkával. A vajat felolvasztjuk, és a muffinformát kikenjünk vele. A maradék vajat félretesszük. A sütőt 200 °C előmelegítjük. A cukrot összekeverjük a liszttel, a sütőporral, a fahéjjal és mézeskalács fűszerkeverékkel. Hozzáadjuk az össze vágott gyümölcsöket és a mazsolát. A tojást habosra keverjük, hozzáadjuk a vajat, mézet és a tejet. Kanalanként a lisztes keverékhez adjuk. Ne legyen túl folyékony a massza! A tésztát a formába töltjük és 200 °C sütőben kb. 20 percig sütjük. Kb 12 db finom muffint kapunk.
Karácsonyi muffin egyszerűen
Hozzávalók: 12 darabhoz: • 25 dkg liszt • 20 dkg cukor • 2 egész tojás • 1/2 csomag sütőpor • 1 csomag vaníliás cukor • 10-15 dkg puha vaj • 1 dl tej • 1 csipet só • 1 ek méz • 1/2 kk fahéj • 1/2 kk mézeskalácsfűszer • kevéske rum
A tetejére: Ízlés szerint: mazsola, porcukor, színes cukormáz, színes cukordísz, csokoládédarabok.
Kávés muffin
Hozzávalók: • 15 deka vaj • 15 deka cukor • 2 tojás • 1,5 – 2 evőkanál neszkávé • 2 evőkanál tej • 10 deka liszt • 1 teáskanál sütőpor • 5 deka dió
Elkészítés: A puha vajat robotgéppel krémesre keverjük a cukorral. Hozzáadjuk egyenként a tojásokat és ezeket is alaposan elkeverjük. A neszkávét feloldjuk a meleg tejben, majd hozzákeverjük a tojásos-cukros vajhoz. Végül az előkészület utolsó fázisaként összekeverjük a lisztet a sütőporral és az előzőleg illatosra pirított, majd finomra őrölt dióval. Aztán a diós-sütőporos lisztet fakanállal belekeverjük a kávés masszába, és ha még valaki ízlése szerint szeretné, kóstolás után tehet bele még egy kevés – a már előzőekben leírt módon elkészített – kávéeszenciát. A kész tésztát kapszlival bélelt muffintepsibe tesszük és 200 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
Kókuszos muffin
Poharas! Elkészítési idő: 30 perc Kategória: Sütemények, édességek
Hozzávalók: • 1 p olaj • 1 p tej • 1 p cukor /diabeteszesek pótolhatják süteménybe használható édesítővel, 3/4 részben/ • 4 tojás • 3 p liszt • 1 sűtőpor • 1 vanilin cukor • 1/2 p kókuszreszelék • 1/2 cs mazsola /elhagyható/ • tetejére durvára őrölt dió v. egyéb mag /elhagyható/
Elkészítés: A hozzávalókat géppel jól elkeverjük, 15 percig állni hagyjuk- 3/4 részig muffin sütőve töltjük, a mazsolát 3-4 szemenként rárakjuk, meghintjük az őrölt magfélével, és forró sütőben pirosra sütjük.
Kókuszos-mézes muffin
Hozzávalók: • 1 ź csésze (3,1 dl) tej • 1 ź evőkanál méz • 3 csésze (23 dkg) kókuszreszelék • ˝ csésze (12,5 dkg) cukor • ˝ csésze (7 dkg) liszt • 2 evőkanál sütőpor • 2 (nagy) enyhén felvert tojás
Elkészítés: A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A muffinformákat kivajazzuk, vagy papírral kibéleljük. A tejet és a mézet felforrjuk, majd félretesszük. Egy tálban összekeverjük a kókuszt, a lisztet és a sütőport, hozzáadjuk a mézes tejet, végül a felvert tojásokat is. Ezt a folyékony masszát beletöltjük a formákba (csak 2/3-ig!), és kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Körtés-mézes muffin
Hozzávalók: • 2 csésze liszt • ź teáskanál sütőpor • ź teáskanál só • 2-3 körte • ˝ csésze lágy vaj • 2 tojás • ž csésze tejföl • 4-5 evőkanál méz
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 190°C-ra, formákat kibéleljük papírral. A lisztet, a sütőport és a sót összekeverjük. A vajat egy másik tálban kikeverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat és a tejfölt. A körtéket lereszeljük (durva reszelőn), és a mézzel együtt hozzáadjuk a vajas masszához. Ezt jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a lisztes keveréket. A tésztát a formákba kanalazzuk, majd 15-20 perc alatt készre sütjük a muffinokat.
Krumplimuffin
Hozzávalók: • 5-6 szem közepes krumpli, ha lehet lisztesebb krumplit választok • 1 tojás • 2 dl sűrű tejszín • 10 dkg márványsajt / 15 dkg frissen reszelt parmezán • 6 szem koktélparadicsom • só • bors • vaj
A krumplikat megpucolom, megmosom, és nagy lukú reszelőn lereszelem, majd egy nagy tálba teszem. hozzáadom a tejszínt, a tojást, és belemorzsolom a márávnysajtot, sózom, boroszom ízlés szerint - ha parmezánnal csinálom, akkor pici rozmaring is mehet bele - majd alaposan összekverem. a nagyobb típusú muffinformát kivajazom, és egyenlő arányban beleknalazom a satjos krumplimasszát, a tetejére teszem félbevágott koktélpaprdicsomokat. előmelegített sütőben 20-25 perc alatt közepes lángon készre sütöm. akkor jó, ha kívűl ropogós, belül vizsont kérmes. sült húsokhoz köretként, vagy paradicsomszósszal önállóan tálalom.
Kukoricalisztes muffin
Hozzávalók: • 1 csésze liszt • 4 teáskanál sütőpor • 2 evőkanál cukor • 1 teáskanál só • 1 csésze kukoricaliszt • 2 nagy tojás • ˝ csésze tej • ź csésze olaj
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra, a muffinformákat előkészítjük. A lisztet, a sütőport, a cukrot, a sót és a kukoricalisztet egy közepes tálban elkeverjük. Egy másik tálban felverjük a tojásokat, hozzáadjuk a tejet és az olajat. Kis adagokban hozzákeverjük a lisztes keveréket. A masszát a formákba kanalazzuk (csak 2/3-ig!), és 15-20 perc alatt készre sütjük.
Lekváros muffin
Hozzávalók: • ˝ csésze vaj vagy margarin • ˝ cukor • 1 tojás • 1 ˝ csésze liszt • 1 ˝ teáskanál sütőpor • ˝ teáskanál só • ˝ csésze tej • ˝ csésze darált dió (nem fontos) • lekvár (amilyet szeretsz)
Elkészítés: Előmelegítjük a sütőt 175 °C-ra, a muffinformákat kibéleljük papírral. A vajat habosra keverjük a cukorral és a tojással. A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd a tejjel felváltva hozzáadjuk a vajas keverékhez. A masszából kb. egy evőkanálnyit teszünk a formákba, képezünk benne egy kisebb mélyedést, ebbe teszünk egy kanálnyi lekvárt, majd a maradék masszával befedjük. 30-35 percig sütjük. Még forrón megkenjük a tetejét vajjal.
Likőrös muffin
Hozzávalók: • 2 db tojás, • 80 g cukor, • 1 csomag vaníliás cukor, • 80 g vaj, • 120 ml tojáslikőr, • 150 g liszt, • 1,5 tk sütőpor, • 100 g tejszínhab, • 20 g tört csokoládé
Elkészítés: A tojásokat csomómentesen keverjük össze a cukorral és a vaníliás cukorral, majd keverjük habosra. Ez után adjuk hozzá a vajat is, és alaposan keverjük el, hogy egyenlete masszát kapjunk. Végül adjuk hozzá a tojáslikőrt, majd néhány percre tegyük félre. Közben keverjük össze a lisztet a sütőporral, majd keverjük hozzá a likőrös maszszát. A masszát öntsük a muffinformákba, tegyük 180 °C-ra előmelegített sütőbe, majd süssük kb 20 percigig. Amikor aranybarnára sült, öntsük ki a formából, vágjuk félbe, két szelet közé és a muffin tetejére halmozzunk tejszínhabot. Végül szórjunk rá tört csokoládét!
Magyaros muffin
Kategória: Sütemények, Sós
Hozzávalók: • 1 tojás • 0,8 dl olaj • 2,5 dl joghurt vagy kefír • 15 dkg csípős kolbász (apróra vágva) • fél kaliforniai zöldpaprika (apróra vágva) • fél kaliforniai pirospaprika (apróra vágva) • 1 gerezd fokhagyma (préselve) • 1 kicsi hagyma (apróra vágva) • 12 dkg liszt • 15 dkg kukoricaliszt • 3 teáskanál sütőpor • ˝ teáskanál só • ˝ teáskanál csípős pirospaprika (nem kötelező) • 5 dkg reszelt ementáli sajt
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a muffinformákat kibéleljük papírral. A kétfajta lisztet összekeverjük, beleforgatjük a kolbászt, a paprikákat, a hagymát, a sajtot, a sót, a sütőport és a pirospaprikát. A tojást az olajjal és a joghurttal kikeverjük, hozzáadjuk a fokhagymát, majd belevegyítjük a lisztes keveréket. Muffin formákba adagoljuk, és 15-20 perc alatt készre sütjük. Tanácsok: A muffinokat süthetjük úgy is, hogy mindegyik tetejére teszünk egy-egy szelet kolbászt, és megszórjuk egy kevés sajttal!
Mazsolás muffin
Hozzávalók: • 30 dkg liszt • 1 sütőpor (12g) • 15 dkg cukor • 1 csomag vaníliás cukor • egy csipetnyi só • 1 tojás • 250 ml tej • 4 ek olaj • 20 dkg mazsola
Elkészítés: A mazsolát meleg vízbe vagy rumba áztatjuk. Közben a többi hozzávalót jól összedolgozzuk,majd a lecsepegtetett mazsolát is hozzákeverjük. A Muffin formába töltve 180 °C-on (gázsüzőben 3-ason) kb 25 perc alatt megsütjük.
Mazsolás-túrós muffin
Hozzávalók: • 30 dkg liszt • 1 csomag sütőpor • 15 dkg mazsola • 10 dkg vaj • 20 dkg cukor • 1 csipet só • 1 csomag vaníliás cukor • 4 tojás • 25 dkg (sovány) túró • 1,25 dl tej
Elkészítés: A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük, a muffinformákat kivajazzuk/olajozzuk. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a mazsolával. A vajat a cukorral, a sóval és a vaníliás cukorral kikeverjük, majd egyesével belekeverjük a tojásokat, majd a túrót és a tejet, és habosra keverjük. A masszához hozzáadjuk (kis adagokban) a lisztes keveréket. A tésztát a formákba töltjük, kb. 25 perc alatt készre sütjük.
Meggyes-grízes muffin
Hozzávalók: • 5 dl tej • 12.5 dkg búzadara • 35 dkg cseresznye • 3 db tojás • 6 dkg vaj • 12.5 dkg cukor • 1 csomag vaníliás cukor • 0.5 teáskanál citromhéj • 7.5 dkg mandula • 1 csipet só
Elkészítés: - A tejet a sóval felforraljuk, belekeverjük a grízt, és megfőzzük. - A cseresznyét kimagozzuk, negyedeljük. - A mandulát ledaráljuk. - A tojásokat elválasztjuk, a fehérjét habbá verjük. - A vajat, cukrot, tojássárgáját, vaníliás cukrot és a citromhéjat habosra keverjük. - Hozzáadjuk a mandulát és a meleg grízt, jót elkeverjük. - Végül óvatosan hozzákeverjük a tojáshabot és a cseresznyét. - 20-25 percig 190 C°-on sütjük.
Meggyes-mákos muffin
Hozzávalók: • 10 dkg vaj • 2,8 dl tejföl • 2 tojás • 1 csomag vaníliás cukor • 28 dkg liszt • 1 csomag sütőpor • 1 teáskanál szódabikarbóna • 1 csipet só • 20 dkg barna cukor • 4 evőkanál őrölt mák • 15 dkg meggy (befőtt is lehet)
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 170 °C-ra, a muffinformákat kivajazzuk, vagy muffinpapírral kibéleljük. A vajat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a tojásokat, a tejfölt és a vaníliás cukrot. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával, a sóval és az őrölt mákkal. Kis adagokban hozzákeverjük a vajas keverékhez, majd beletesszük a kimagozott meggyet is. A formákat 3/4-ig töltjük a tésztával, 25-30 percig sütjük.
Mentás muffin
Hozzávalók: • 12,5 dkg vaj vagy margarin • 1 tojás • 3 dl tejszínes tej • 10 dkg cukor • 28 dkg liszt • 1 csomag sütőpor • ˝ teáskanál szódabikarbóna • 10 dkg étcsokoládé
Díszítéshez: • 19 dkg porcukor • 6 evőkanál mentalikőr • (12 db cukorrózsa) • pisztácia
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra (gázsütő 2. fokozat), a muffinformákat kivajazzuk, vagy muffinpapírral kibéleljük. Megolvasztjuk a zsiradékot, hozzákeverjük a kissé felvert tojást, a tejet és a cukrot. Összekeverjük a lisztet a sütőporral és a szódabikarbónával, majd a masszához keverjük. Darabokra törjük a csokoládét, és a tésztához adjuk. A muffinformákba elosztjuk a tésztát. 20-25 perc alatt készre sütjük. Közben simára keverjük a porcukrot és a mentalikőrt, és még forrón megkenjük vele a muffinokat. Egy-egy rózsát szúrunk a muffinokra, és megszórjuk a felaprított pisztáciával.
Tipp: A máz hamar megkeményedik, ezért a díszítést (pisztácia, cukorrózsa) rögtön a máz felkenése után végezzük!
Mézes muffin
Hozzávalók: • 2 csésze liszt • 1/4 csésze cukor • 2 tk sütőpor • 1 teáskanál szalalkáli • 1/2 teáskanál só • 2 tojás • 1/2 csésze méz • 1/2 csésze narancslé • 1/3 csésze olvasztott vaj • 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra, a muffinformákat zsiradékkal kikenjük (vagy papírral kibéleljük). Egy nagy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat. A tojásokat egy másik tálban felverjük, majd hozzáadjuk a mézet, a narancslevet és a vajat. A kapott masszához hozzákeverjük a lisztes keveréket (csak addig keverjük, amíg átnedvesedik!). A formákba kanalazzuk a tésztát és 15-20 percig (aranybarnára) sütjük.
Mogyoróöntetes-csokis muffin
Hozzávalók: • ˝ csésze liszt • ź csésze kristálycukor • ź csésze barna cukor • 2 teáskanál sütőpor • ź teáskanál só • ˝ csésze olvasztott vaj vagy margarin • ˝ csésze tej • 1 (nagy) tojás, enyhén felverve • 2 csésze csokireszelék
Az öntethez: • 1/3 csésze barna cukor • 3 evőkanál liszt • 1 evőkanál olvasztott vaj vagy margarin • ź csésze tört mogyoró
Elkészítés: A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük, a muffinformákat kivajazzuk/olajozzuk. Összekeverjük a lisztet, a kétfajta cukrot, a sütőport és a sót egy nagy tálban. Hozzáadjuk a vajat, a tejet és a tojást,majd a csokireszeléket is. A masszát belekanalazzuk a formákba. Az öntethez összekeverjük a cukrot, a lisztet és a vajat egy kis tálban. Hozzáadjuk a mogyorót. A muffinokra bőségesen rakunk belőle, és kicsit megnyomkodjuk a tetejét. 20-25 percig (tűpróba!) sütjük.
Mogyorós-csokis muffin
Hozzávalók: • 25 dkg liszt • 4,5 dkg kakaópor (!nem instant!) • ˝ teáskanál szódabikarbóna • 2 teáskanál sütőpor • ź teáskanál só • kb. 3 dl tej • 1 tojás • 30 dkg cukor • 2 evőkanál olaj • 1 teáskanál vanília aroma • 17 dkg apróra vágott csokoládé • 9 dkg apróra vágott mogyoró • 12-15 egész mandula • kb. 4 evőkanál cukor
Elkészítés: A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük, a muffinformákat kivajazzuk/olajozzuk. Összekeverjük a lisztet a kakaóval, a sütőporral, a szódabikarbónával és a sóval. A tojásokat kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tejet, a vanília aromát és az olajat. Belekeverjük (kis adagokban) a lisztes keveréket, végül a mogyorót és a csokoládét is. A formákat ž-ig töltjük a tésztával, mindegyik muffin tetejére teszünk egy mandulát, és kicsit megszórjuk cukorral. 20-25 percig sütjük.
Napraforgómagos sütőtökös muffin
Hozzávalók: • 100 g liszt, • 20 g barna cukor, • 2 tk. sütőpor, • 1 tk. pikáns fűszer, • 1/4 tk. só, • 1/4 tk. szódabikarbóna, • 1 csésze sütőtökpüré, • 1 db tojás enyhén felverve, • 1/4 csésze tej, • 1/4 csésze napraforgóolaj, • 1 csésze zabpehely, • 1/4 csésze nyers vagy pirított napraforgómag
Elkészítés: Keverjük össze a lisztet, cukrot, sütőport, fűszert, a sót és a szódabikarbónát. Egy másik tálban keverjük csomómentesre a tökpürét, tojást, tejet és az olajat, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztes keveréket, végül a zabpelyhet és a napraforgót. Az olajban keverjük el a cukrot, napraforgómagot, lisztet és a fűszert. A muffinformákat kenjük ki olajjal, majd töltsük bele a tésztát. Tegyük 220 °C-ra előmelegített sütőbe, és süssük 20-25 percig. A sütőből kivéve hagyjuk kicsit hűlni, majd díszítsük néhány szem pirított napraforgómaggal.
Napraforgós-sütőtökös muffin II.
Hozzávalók: • 1 csésze liszt • ˝ csésze barnacukor • 2 teáskanál sütőpor • 1 teáskanál sütőtök-pite fűszer (ez szerepel az eredeti receptben... talán megfelel a mézeskalács fűszer is) • ˝ teáskanál só • ź teáskanál szódabikarbóna • ž csésze sütőtök-püré • 1 nagy tojás, enyhén felverve • ź csésze tej • ź csésze napraforgó olaj • 1 csésze zabpehely • ˝ csésze nyers vagy pirított napraforgó mag (ha sózott, akkor a receptből ki kell hagyni a sót!)
Tetejére: • 1 evőkanál napraforgó olaj • 1/3 csésze barna cukor • 3 evőkanál napraforgómag • 1 evőkanál liszt • ź teáskanál mézeskalács fűszer (itt megint azt a pite fűszert írta)
Elkészítés: A sütőt 220 °C-ra előmelegítjük, a formákat előkészítjük (olaj vagy papír). Egy nagy tálban jól elkeverjük a lisztet a cukorral, a sütőporral, a fűszerrel, a sóval és a szódabikarbónával. Egy másik tálban simára keverjük a tök-pürét, a tojást, a tejet és az olajat, majd hozzáadjuk (kis adagokban) a lisztes keveréket, végül a zabpelyhet és a napraforgót is. A formákat ž-ig töltjük. Az olajat elkeverjük a cukorral, a napraforgómaggal, a liszttel és a fűszerrel. Ebből a keverékből mindegyik muffinra cseppetnünk néhányat. 18-25 percig sütjük.
Narancsos-csokis muffin
- 2 db narancsot kinyomunk.
- Az egyik narancs héjját zöldségpucolóval óvatosan lehámozzuk, de vigyázzunk ne maradjon a fehéres kesernyés részből rajta. Apró darabokra felaprítjuk.
- 1 tábla (10dkg) étcsokit is késsel feldarabolunk.
- 2 tojást pici sóval, 1 zacsi vaníliás cukorral, 15 dkg porcukorral habosra keverünk.
- Hozzáadunk 15 dkg margarint, és kikeverjük. Teszünk bele 1 teáskanálnyi sütőport, és a másik narancs héjját belereszeljük.
- Majd következik 15 dkg liszt. A sűrű masszát a narancslével fellazítjuk.
- A végén belekeverjük a feldarabolt narancshéjjat és a darabos étcsokit is.
- Kibélelt muffinformákba kanalazzuk a masszát.
- Előmelegített sütőben kb 25-30 percig sütjük 200 C°-on.
- Ha kész a forró muffinok tetejét cukrozatlan kakaóporral finoman megszórjuk.
Nem sok marad a tányéron, ha elérte a fogyasztható hőmérsékletet.
Nutellás muffin
Hozzávalók: • 7,5 dkg vaj • 10 dkg Nutella • 5 dkg cukor • 2 tojás • 1,2 dl tej • 30 dkg liszt • 1 csomag sütőpor
Elkészítés: A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük, a formákat kikenjük. A vajat a Nutellával, a cukorral, a tojásokkal és a tejjel jól kikeverjük. A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd kis adagokban a Nutellás masszához adjuk. A tésztát a formákba töltjük, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Tipp: A masszába keverhetünk mogyoródarabkákat és/vagy csokidarabkákat, így még finomabb lesz!
Olasz diós-sonkás muffin
Hozzávalók: • 30 dkg liszt • 3 tojás • 1 dl tej • 4 evőkanál olivaolaj • 10 dkg füstölt sonka • 4 dkg dió • 1 ág rozmaring • 1 csomag porélesztő
Elkészítés: A diót durvára, a sonkát és a rozmaring leveleit finomra vágjuk. Elkeverjük a tojást a liszttel, az olajjal és a sütőporral. Hozzáadjuk a rozmaringot, a sonkát és a diót és félretesszük pihenni. Kikenjük a muffin formát, 180 °C-ra előmelegítjük a sütőt. Beletesszük a tésztát a formákba és újabb 30 percig pihentetjük majd kb. 25 percig sütjük.
Parmezános-fűszeres muffin
Hozzávalók: • 2 csésze liszt • 1 evőkanál cukor • 1 ˝ teáskanál sütőpor • ˝ teáskanál szódabikarbóna • ˝ teáskanál zsálya (szárított, morzsolt) • ˝ csésze apróra vágott petrezselyem • ź csésze frissen reszelt parmezán sajt • 1 ź csésze író (kefír) • ź csésze vaj vagy margarin (olvasztott) • 1 (nagy) tojás
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, a formákat kiolajozzuk. Egy nagy tálban elkeverjük a lisztet a cukorral, a sütőporral, a szódabikarbónával, a zsályával, a petrezselyemmel és a reszelt sajttal. Hozzáadjuk az írót (kefírt), az olvasztott vajat és végül a tojást. A formákat 2/3-ig töltjük a masszával. 15-20 percig sütjük. Sütőrácson hagyjuk teljesen kihűni.
Pina-Coladás muffin
Hozzávalók: • 120 g barna cukor, • 2 tk sütőpor, • 80 g kókuszreszelék, • 1 csipetnyi só, • 180 g liszt, • 1 db tojás, • 700 ml narancslé, • 80 ml olaj, • 100 ml kókusztej, • 20 ml rum, • 200 g ananászkonzerv, • kandírozott cukor vagy gyümölcs
Elkészítés: A cukrot, sütőport, kókuszreszeléket, sót és a lisztet keverjük össze. A tojást, a narancslevet, olajat, kókusztejet és a rumot szintén. Öntsük össze a két keveréket, majd adjuk hozzá az ananászdarabkákat. Készítsük elő a muffinformákat, és kanalazzuk bele a tésztát. 200 °C-ra előmelegített sütőbe, süssük kb. 20-25 percig. Az aranybarnára sült muffinokat hagyjuk kissé hűlni, majd a formákból kivéve díszítsük ananászdarabokkal, kandírozott gyümölccsel és cukorkákkal.
Rumos muffin I.
Hozzávalók: • 12,5 dkg finomliszt • 12,5 dkg étkezési keményítő • 20 dkg cukor • 2 teáskanál sütőpor • 2 evőkanál rum • 2 dl olaj • 4 tojás • 1 csomag vaníliáscukor • só
Elkészítés: A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. A lisztet elkeverjük a keményítővel, sütőporral, egy kis sóval és a vaníliáscukorral. A tojásokat az olajjal, a rummal és a cukorral habosra keverjük, és hozzáadjuk a lisztes keveréket. A tésztát a formákba töltjük, és kb. 20-25 percig sütjük.
Rumos muffin II.
Hozzávalók: • 40 dkg finomliszt • 25 dkg cukor • 3 evőkanál kakaópor • 2 teáskanál sütőpor • 2,5 dl olaj • 1,5 dl rum • 4 tojás • 2 csomag vaníliáscukor
Elkészítés: A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a kakóval és a vaníliáscukorral. A tojásokat az olajjal, a rummal és a cukorral habosra keverjük, és hozzáadjuk a lisztes keveréket. A tésztát a formákba töltjük, és kb. 20-25 percig sütjük.
Sajtos muffin
Hozzávalók: • 1 csomag levelestészta • 20 dkg sajt (trappista) • 10 dkg sajt (füstölt) • 3 db tojás sárgája • 2 evőkanál liszt (finom) • 2 dl tejszín • 1 izlés sz. só • 1 izlés sz. bors (szemes)
Elkészítés: A tésztát kiolvasztjuk, kinyújtjuk, és 12 kerek formát szaggatunk belőle, amivel a muffin sütőforma mélyedéseit tudjuk kibélelni. A töltelék hozzávalóiból kikevert masszát a tésztaformákba töltjük. Előmelegített sütőben 200 °C-n sütjük.
Sajtos-hagymás muffin
Hozzávalók: • 2 csésze liszt • 1 csésze pirított hagyma (apróra vágott!) • 1 csésze tej • ž csésze durvára reszelt (cheddar) sajt • 2 (nagy) tojás • 3 evőkanál növényi olaj • 1 evőkanál sütőpor • 1 teáskanál hagymasó (szerintem a hagymakrém is jó...)
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a muffinformákat kiolajozzuk. (vagy papírral kibéleljük) Egy nagy tálban összekeverjük az összes hozzávalót. (Az angol recept szerint csak addig kell keverni, amíg éppen átnedvesednek a száraz hozzávalók...) A masszát a formákba kanalazzuk (2/3-ig!), majd 15-18 percig sütjük.
Sajtos lencsés muffin
Hozzávalók: • 6 púpozott evőkanál liszt • 3 tojás Lencsés muffin • 1 evőkanál olívaolaj • 2 dl tejföl • 1 csokor petrezselyem • 2 gerezd fokhagyma • csipetnyi chili • só • bors • 10 dkg reszelt sajt • 10 dkg főtt vörös lencse
Lencsével dúsítva. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a muffinformákat kivajazzuk, vagy papírral kibéleljük. Egy kisebb tálban összekeverjük a lisztet, a tojásokat, a tejfölt, a főtt lencsét, a reszelt sajtot és az apróra vágott petrezselymet. Sóval, borssal, reszelt fokhagymával és chilivel ízesítjük, majd a muffinformákba töltjük és 15-20 perc alatt megsütjük.
Sajtos-gombás-sonkás muffin
Hozzávalók: • 180 g szeletelt gomba (1 közepes üveg) • 3 tojás • 90 g sonka vagy bacon szalonna csíkokra vágva • 200 g liszt • 1 sütőpor (12g) • 200 ml tej • 150 g reszelt sajt só őrölt bors
Elkészítés: A hozzávalókat összedolgozzuk,majd a Muffin forma mélyedéseit 2/3-ig töltjük. Előmelegített sütőben 180°C-on (gázsütőben 3-ason) kb. 25 perc alatt megsütjük. Jó étvágyat hozzá mindenkinek!
Smarties-es muffin
Hozzávalók: • 20 dkg liszt • 8 dkg étkezési keményítő • 2 ˝ teáskanál sütőpor • 1 kávéskanál szódabikarbóna • 1 csipet só • 9 dkg cukor • 15 dkg Smarties • 9 dkg vaj • 2 tojás • 2 dl tej
Elkészítés: A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük. A muffinformákat papírral kibéleljük. Egy tálban elkeverjük a lisztet a keményítővel, a sütőporral, a szódabikarbónával, a sóval, a cukorral és a Smartiessel. Egy másik tálban simára keverjük a tojásokat a vajjal és a tejjel, majd hozzáadjuk kis adagonként a lisztes keveréket. A formákat kb 2/3-ig töltjük a masszával, és 20-25 perc alatt készre (aranybarnára) sütjük. A muffinokat hagyjuk langyosra hűlni a formákban.
Sonkás muffin
Elkészítési idő: 30 perc Kategória: Sütemények, Sós
Hozzávalók: • 25 dkg liszt • 2 db tojás • 0,75 dl olaj • só • 2,5 dl tej • 10 dkg sonka • 1 kis fej hagyma aprítva • 10 dkg felkockázott Trappista sajt
Elkészítés: A száraz hozzávalókat és a nedves hozzávalókat külön-külön összekeverjük. Ezután összedolgozzuk őket egymással.Minél előbb sütjük őket. 180 C°-on sütjük sajt pirulásáig.(kb:25 perc) Tanácsok: Tetejére lehet reszelni sajtot. Finom nasi.
Sonkás-sajtos muffin
Kategória: Sütemények, Sós
Hozzávalók: 1/3 csésze tej ź csésze tejföl 2 evőkanál olaj 1 tojás 1 csésze liszt 2 teáskanál apróra vágott snidling 1 teáskanál sütőpor 1 teáskanál apróra vágott fokhagyma ˝ csésze reszelt sajt ź csésze apróra vágott sonka vagy szalonna
Elkészítés: Előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra, a formákat papírral kibéleljük. Kikeverjük a tejet a tejföllel, az olajjal és a tojással. Hozzáadjuk a lisztet, amit előzőleg összekevertünk a snidlinggel, a sütőporral és a fokhagymával. Végül hozzákeverjük a sajtot és a sonkát vagy szalonnát. A kapott tésztát a formákba kanalazzuk, és 17-20 percig sütjük. (tűpróba!)
Sonkás-sajtos muffin 2
Elkészítési idő: 40 perc Kategória: Sütemények, Sós
Hozzávalók: • 1 csésze liszt • 10 dkg reszelt sajt (Trappista) • 1-2 szelet apróra vágott sonka vagy bacon • 3/4 cs víz • 1 tojás • 1 púpos kávéskanál sütőpor
Elkészítés: 1. A lisztet a száraz dolgokkal keverd össze! 2. Vízben habosítsd fel a tojást, majd az egészet laza mozdulatokkal keverd össze! Nem kell nagyon kikeverni! 3. A kikent vagy kibélelt sütőformákba félig töltve 200 C°-os sütőben 20 percig sütsd! 4. 5 perc hűlés után rácsra kitenni.
Egy csésze mennyiség = • liszt 150 gr • cukor 225 gr • barnacukor 175 gr • vaj 225 gr • méz 350 gr • zsemlemorzsa 50 gr • rizs nyersen 200 gr • szárított gyümölcs 175 gr • apróra vágott mogyoró 175 gr • kókuszreszelék 75 gr • folyadék 250 ml
Sörös muffin
Hozzávalók: • 20 dkg liszt (finom) • 1 kiskanál sütőpor • 0.5 kiskanál só • 1 mokkás bors (szemes) • 1 evőkanál cukor • 2.5 dl sör • 1 izlés sz. sajt (ementáli)
Elkészítés: A lisztet a sütoporral, a sóval, a borssal és a cukorral összekeverjük, majd apránként hozzáadjuk a sört. A sütőformát háromnegyedig töltjük a massszával és a tetejét megszórjuk a sajttal. Kb. 20 perc alatt kész.
Szőlős muffin
Hozzávalók: • 10 dkg teljes kiőrlésű liszt • 6 dkg liszt • 1,5 teáskanál sütőpor • 2 evőkanál diétás margarin • 1 evőkanál cukor • 2 tojás • 1 csomag vaniliás cukor • ˝ teáskanál fahéj • 1,5 dl zsírszegény (fölözött) tej • 15 dkg kis szemű szőlő
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra, a muffinsütőt kivajazzuk, vagy muffinpapírral kibéleljük. A lisztet elkeverjük a sütőporral. Habosra keverjük a margarint, a cukrot, a tojást, a vaniliás cukrot, a fahéjat és a tejet. Hozzáadjuk a lisztet és a lisztben megforgatott szőlőt, jól elkeverjük. A tésztát a formákba kanalazzuk, és 20-25 percig sütjük.
Tejes-rizses muffin
Elkészítési idő: 75 perc Kategória: Sütemények, édességek
Hozzávalók: • 2 bögre liszt • 1/2 bögre szobahőmérsékletű vaj (olajat tettem bele) • 1 bögre cukor • 2 tojás • 1 bögre tej • 1 bögre főtt rizs • 1 evőkanál sütőpor
Elkészítés: A vajat habosra mixeljük, majd lassan beleszórjuk a cukrot. Elkeverjük és egyesével hozzáadjuk a tojásokat és összekeverjük. A lisztet összevegyítjük a sütőporral, majd a tejjel együtt felváltva hozzáadjuk a masszához. Végül a rizst keverjük bele alaposan, majd a kikent muffinformába adagoljuk. Előmelegített, 220 fokos sütőben 20-25 percig sütjük. Tanácsok: Nálam maradt egy kevés massza azt egy olajjal kikent jénai tál tetejébe simítottam és tökéletesen megsült ott is! A rizs pedig legyen tökéletesen megfőve!
Tojásmentes kukoricamuffin
Hozzávalók: • 1 csésze kukorica liszt • ˝ csésze finomliszt • ź csésze cukor • 1 teáskanál só • 2 teáskanál sütőpor • 1 csésze tej • 2 evőkanál olvasztott margarin
Elkészítés: A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A muffinformákat kivajazzuk. A száraz hozzávalókat átszitáljuk és összekeverjük, majd hozzáadjuk a tejet és a margarint. A tésztát a formákba kanalazzuk majd 25-30 percig sütjük.
Töltött mákos muffin
Hozzávalók: • 10 dkg mák (darált) • 10 dkg zabkorpa • 10 dkg rétesliszt • 1 dl olaj • 6 dl tej • 1 teáskanál szódabikarbóna • 1 teáskanál sütőpor • 2 teáskanál citromhéj • 0.5 teáskanál fahéj • 0.5 teáskanál szerecsendió • 13 dkg cukor • 2 db tojás • 1 csomag pudingpor (csokis)
A tölteléket elkészitjük: 3,5 dl tejet felforralunk, a maradék ˝ dl tejben elkeverjük a pudingport és a 2-3 evőkanál cukrot, majd ezt a forró tejbe öntjük, és sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni. Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra, a muffinformákat papirral kibéleljük. A darált mákot összekeverjük a zabkorpával, a rétesliszttel, a szódabikarbónával, a sütőporral, a citromhéjjal, a fahéjjal és a szerecsendióval. A tojásokat szétválasztjuk: a sárgákat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az olajat. Kis adagokban felváltva adagoljuk a masszába a lisztes keveréket és a tejet. A tojásfehérjékből kemény habot verünk egy csipet sóval, majd óvatosan hozzákeverjük a masszához. A tésztából kb. egy evőkanálnyit a formák aljára kanalazunk, erre jön kb. ž-1 evőkanálnyi töltelék, majd ismét massza. 15-20 percig sütjük.
Tönkölyös-almás muffin
Hozzávalók: • 15 dkg vaj • 15 dkg cukor • 12 dkg teljeskiörlésű tönköly liszt • 3 dkg fehér tönköly liszt • 2 tojás • 1 teáskanál sütőpor • 1 citrom reszelt héja • 1 nagy alma reszelve
Elkészítés: A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük, a muffinsűtőt kibéleljük papírral. A puha vajat a cukorral villával jól elkeverjük, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, a citrom reszelt héját. A lisztben elkeverjük a sütőport és apránként a vajas masszához adagoljuk, a végén belekeverjük a lereszelt almát. A tésztát a muffinsütőbe töltjük és 20 perc alatt készre sütjük.
Török citromos muffin
Hozzávalók: • 10 dkg joghurt • 27 dkg liszt • 1 citrom • 1 csomag sütőpor • 5 evőkanál cukor • 1 tojás • 11 dkg olvasztott vaj
Elkészítés: A lisztet a sütőport és a cukrot összekeverjük, tálba szitáljuk. A muffin formát vajjal kikenjük, a tojást a joghurttal és vajjal elkeverjük. A joghurtos masszát hozzáadjuk a lisztes keverékhez, majd belereszeljük a citrom héját és belefacsarjuk a citrom levét. Villával gyorsan összekeverjük (nem baj, ha kicsit csomós marad az eredeti recept szerint) A mélyedéseket 2/3 részig megtöltjük, jól előmelegített sütőben 20-25 percig szép pirosra
Túrós muffin
Hozzávalók: • 15 dkg vaj • 30 dkg kristálycukor • 1 csomag vaníliáscukor • 1 citrom reszelt héja • 4 tojás • 2,5 dl tejföl • 50 dkg rétesliszt • 1 csomag sütőpor • 20 dkg túró • 15 dkg mazsola • só • kb. 1 evőkanál rum (aroma is lehet)
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra, a muffinsütőt kivajazzuk, vagy papírral kibéleljük. A vajat a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a citromhéjat. Belekeverjük a tojásokat és a tejfölt. A lisztet elkeverjük a sütőporral, és összekeverjük a masszával. A túrót és a mazsolát elkeverjük a rummal, majd belekeverjük a masszába. Kb. 30 percig sütjük.
Vajas muffin
Hozzávalók: • 12,5 dkg vaj • 10 dkg cukor • 1 csomag vaníliás cukor • 2 evőkanál rum (vagy rumaroma) • 25 dkg liszt • ˝ csomag sütőpor • ˝ csésze tej • 2 tojás
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 175°C-ra, formákat kibéleljük papírral. A vajat habosra keverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a rummal és a tojásokkal. A lisztet és a sütőport hozzákeverjük, majd beleadjuk a tejet is. A formákba töltjük a masszát és 30 percig sütjük.
Zabpelyhes-áfonyás muffin
Hozzávalók: • 20 dkg liszt • 2 evőkanál zabpehely • 1 csomag sütőpor • 20 dkg (friss) áfonya • 2 tojás • 12 dkg barnacukor • 10 dkg olvasztott vaj • 2 dl tejföl • ˝ dl tej
Elkészítés: A lisztet, a zabpelyhet és a sütőport egy tálban összekeverjük. Az áfonyát megmossuk, majd lecsöpögtetjük. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, a vajjal, a tejföllel és a tejjel. A lisztes keveréket hozzáadjuk, és a tésztát simára kidolgozzuk, majd 15 percig pihentetjük. A muffinformát sütőpapírral kibéleljük. A sütőt előmelegítjük 170 °C-ra (gázsütő 3. fokozat) A formákat a tésztával kétharmadig töltjük, majd áfonyaszemeket nyomunk bele. 20-25 percig (tűpróba!) sütjük.
Zabpelyhes-mazsolás muffin
Hozzávalók: • 8,5 dkg sótlan, lágy vaj • 11 dkg barna cukor • 4 tojás fehérje • 1 teáskanál vaníliaaroma • 12 dkg zabpehely • 16 dkg liszt • 1-1/2 teáskanál fahéj ízlés szerint • 1 teáskanál só • 1 teáskanál szódabikarbóna • 1 teáskanál sütőpor • 2,4 dl almaszósz (vagy hígabb almalekvár) • 2 evőkanál víz • 15 dkg mazsola
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A muffinformákat kivajazzuk. A mazsolát lobogó vízbe tesszük, majd leszűrjük és hagyjuk megszáradni. Habverővel kikeverjük a vajat és a barna cukrot. Hozzáadjuk a többi összetevőt a mazsola, a tojásfehérjék és a vanília kivételével. A tojásfehérjéket a vaníliával kemény habbá verjük. A habot óvatosan belekeverjük a masszába, majd a mazsolát is beleforgatjuk. A tésztát a muffinformába kanalazzuk, 20-25 percig sütjük. Kisülés után öt percet hagyjuk hűlni a formában.
Zamatos almamuffin
Hozzávalók: • 24 dkg liszt (finom) • 1.5 kávéskanál sütőpor • 1 kávéskanál fahéj • 0.25 kávéskanál szerecsendió • 10 dkg cukor (barna) • 2 db alma • 1 db tojás • 2 dl tej • 5 dkg vaj
Elkészítés: A sütőt fórróra (200 fok) bemelegítjük, a muffin formák alját olajjal kikenjük. A lisztet a sütőporral és a fűszerekkel elkeverjük. Külön edényben elkeverjük a tojást a tejjel, az olvasztott vajjal és a cukorral, meg az almadarabkákkal. Ezután belekeverjük a fűszeres lisztet, és lazán, villával néhány mozdulattal összeforgatjuk a masszát. A tésztamasszát a formákba kanalazzuk, kb. kétharmad részig, mert megnő sütés közben. Kb. 30-40 perc alatt sűl készre.
Tippek:
- A barna cukor nem feltétlenül kell bele, de ettől barnásabb színe, és érdekesebb íze lesz.
- Ugyanezt a tésztát lehet (alma nélkül) apróra vágott csokival, mazsolával, kandirozott narancshéjjal is kombinálni. Az eredeti recept réteslisztet javasolt.
Zöldbabos és zöldséges muffin
Elkészítési idő: 35 perc Kategória: Sütemények, Sós
Hozzávalók: • 10 ek finomliszt • 10 ek rozsliszt • 2 ek búzacsira • 8 ek oliva olaj • 1 tojás • 1,5 dcl tej • 20 dkg zöldbab • 1 kisebb fej hagyma • 2 gerezd foghagyma • egy kis só • 1 sütőpor • lehet még bele tenni akármilyen zöldséget pl. sárgarépát, cukkinit, paprikát, egykis paradicsomot...
Elkészítés: A zödségeket lereszeltem és a zöldbabot kisebb db-ra vágtam az egészet összekevertem egy kis sóval. Muffin tésztáját: A liszteket kimértem és a buzacsirát, olajat és a tojást beletettem sót, sütőport és végül a tejel összekevertem. Azután a zöldséggel kevertem össze. A 12 db muffin jön ki belöle.
Zöldséges muffin
Hozzávalók: • 1/2-1/2 db piros és zöld paprika, • 1/2 csésze reszelt cukkini, • 1 kis fej vöröshagyma, • 1 tk. frissen vágott petrezselyemzöld, • 150 g liszt, • 2 ek. cukor, • 3 tk. sütőpor, • 1/2 tk. só, • 400 ml tej, • 1/3 csésze olvasztott margarin, • 2 db tojás
Elkészítés: Keverjük össze a lisztet, cukrot, sütőport, sót és a petrezselymet. A margarint, a tojást és a tejet csomómentesen keverjük el. A paprikát és a cukkinit mossuk meg,csepegtessük le, vágjuk apróra, majd adjuk hozzá a tojásos masszához. Fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztes keveréket, ügyelve arra, hogy az egyre keményebbé váló massza minél homogénebb legyen. A muffinformákat készítsük elő. A masszát kanalazzuk a formákba, majd tegyük 200 °C-ra előmelegített sütőbe. 20-25 percig sütjük, amíg aranybarna lesz. Melegen tálalva az igazi.
Zöldséges muffin II.
Hozzávalók: • 15 dkg póréhagyma, • 15 dkg cukkini, • 15 dkg édeskömény, • 15 dkg sárgarépa, • 15 dkg kelkáposzta, • 15 dkg spenótlevél (fagyasztott nem jó, mert szétfolyik és zöldre színezi a tésztát), • 3 ek. olívaolaj, • só, • bors (a zöldség-hozzávalókat ízlés és szükség szerint lehet variálni).
A tésztához: • 8 dkg margarin, • 25 dkg liszt, • 2 kávéskanál sütőpor, • 2 tojás, • 2 dl tej, • 3 dkg reszelt parmezán
Elkészítés: A zöldésgeket felkockázzuk. A felforrósított olajon néhány percig pirítjuk a póréhagymát, majd a fent leírt sorrendben rádobáljuk a zöldségeket és pár percig együtt pirítjuk, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral, hozzáadjuk a tojásokat, az olvasztott margarin felét, a tejet, a reszelt sajtot, sóval-borssal ízesítjük és simára keverjük a tésztát. A párolt zöldségeket lazán beledolgozzuk a tésztába. A muffinformákat jól kikenjük margarinnal és beletöltjük a masszát úgy, hogy a forma háromnegyedéig érjen. Előmelegített 200 fokos sütőben sütjük kb. 30-35 percig. A tetejének már barnulnia kell, és tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e belül a tészta. Ne nyitogassuk a sütőajtót, mert akkor nem tud megnőni a tészta. Ha a sütőből kivettük, akkor még 5 percig hagyjuk a formában pihenni. Húsokhoz kiváló köret, de mártással magában is jó előételnek. Vadashoz zsemlegombóc helyett is nagyon finom. Fontos: hogy nagyon ki kell vajazni a sütőformákat, hogy ne ragadjon bele!!!
Forrás:wikibooks.org |