Tartalomjegyzék:
-Frankfurti leves
-Angol borsóleves
-Sajtgaluska leves
-Sáfrányos hagymaleves
-Sütőtökpüré leves
-Marokkói csirkeleves
-Tejszínes gombaleves
-Halászlé
-Köménymagleves
-Avokádóleves
-Francia hagymaleves
Frankfurti leves
Hozzávalók:
virsli
kelkáposzta (vagy kelbimbó)
ételízesítő vagy leveskocka
tejföl
vöröshagyma
olaj
liszt
só
őrölt kömény
tejföl
Elkészítés:
A kb. kétujjnyi csíkokra összevágott kelkáposztát feltesszük főni, levébe rakunk kicsi sót és egy leveskockát.
Amíg fő a felkarikázott virslik mindkét oldalát olajon megpirítjuk és ezt is beletesszük a levesbe.
Abban az olajban, amiben a virsli sült fűszeres rántást készítünk reszelt hagymával és köménnyel.A rántással 10 percig forraljuk.
Legvégül jó sok tejfölt teszünk bele.
Tanácsok:
Ha valaki nem szereti az úszkáló kelkáposzta látványát, a virsli belerakása előtt le lehet turmixolni és akkor olyan félig-krémleves lesz.
Kelkáposzta helyett kelbimbóval is csináltam már, nagyon hasonló az íze, azokat negyedelni szoktam.
Elkészítési idő: 30 perc
Angol borsóleves
Hozzávalók:
50 dkg zöldborsó
1 póréhagyma
1 vöröshagyma
1 teáskanál liszt
olaj
csirkehúsleves kocka,
só
fehérbors
petrezselyemzöld
Elkészítés:
A kockára vágott vöröshagymát és póréhagymát megpároljuk. Meghintjük pici liszttel, elkeverjük és felengedjük vízzel. Beletesszük a zöldborsót, fűszerezzük.
Sajtgaluska leves
Hozzávalók:
Hozzávalók: 5 dkg reszelt sajt (jó, ha füstölt sajt), 1 db egész tojás, 3 evőkanál finomliszt, 2 dl tej, 1 evőkanál vegeta, 1 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors.
Elkészítés:
Először elkészítem a sajtgaluskát. A tojást habosra verem, megsózom, megborsozom, belekeverek 2 evőkanál lisztet és a reszelt sajtot. Jól összedolgozom, és tíz percre félreteszem. Közben a vegetát levesesfazékba szórom, ráöntöm az olajat és 8 deci vizet, majd felforralom. A sajtos masszát galuskaszaggatóval beleszaggatom. Ha az összes galuska a leves színére jött, meg is főtt. A maradék lisztet simára keverem a tejben, és a levesbe belecsorgatom. Folytonosan kevergetve jól kiforralom, és azonnal tálalom. Egy-két teáskanál vágott friss vagy szárított kaporzöld, petrezselyemzöld belekeverhető a fövés utolsó pillanatában.
Elkészítési idő: 20 perc
Sáfrányos hagymaleves
Hozzávalók:
Hozzávalók (4 adag):
2 evőkanál vaj
1 nagy fej vöröshagyma vékony karikára vágva
1 pohár száraz fehérbor
1 liter húsleves (lehetőleg szárnyasból)
sáfrányból elég 1-2 bibeszál
reszelt sajt (ementáli, ha lehet)
só, bors
egy csipet kakukkfű és petrezselyem
kockára vágott pirítós kenyér
Elkészítés:
Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a hagymát és 10-15 percig pirítjuk kevergetve, nehogy odaégjen. Hozzáöntjük a bort és nagyobb lángon 5 percig főzzük. Hozzáadjuk a húslevest, a sáfrányt, a többi fűszert és izlés szerint sót és borsot. Összekeverjük és közepes lángon, fedő nélkül 30 percig főzzük.
Tanácsok:
Tálalás: A levesestálka aljára 1-1 evőkanál reszelt sajtot teszünk, leöntjük levessel, a tetejére pirítós kenyeret teszünk. Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 60 perc
Sütőtökpüré leves
Hozzávalók:
50 dkg sütőtök,
1 fej vöröshagyma,
1 sárgarépa,
1 tyúkhúsleveskocka,
1 dl tejföl,
só, bors,
késhegynyi reszelt szerecsendió,
1 csokor metélő hagyma.
Elkészítés:
A sütőtököt, a hagymát, a sárgarépát megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk, egy fazékba rakjuk a leveskockát, meg a fűszereket hozzáadjuk, és 4 dl vízzel felöntjük. Lefedve lassú tűzön addig főzzük, amíg meg nem puhult, majd turmixgépben vagy szitán áttörve pépesítjük. Melegen vagy hidegen, megtejfölözve, apróra vágott metélőhagymával megszórva tálaljuk.
Marokkói csirkeleves
Hozzávalók:
Hozzávalók (4 adagra): 1/2 kg csirkemell kis darabokra vágva, 2-3 evőkanál olíva olaj, 1 kis fej hagyma apróra vágva, 1/2 evőkanál gyömbér, 1/2 evőkanál őrölt kömény, 3/4 teáskanál pirospaprika, 1/4 teáskanál cayenne bors, 1/4 teáskanál feketebors, 1 liter húsleves (lehet kockából), 15 dkg cukkíni félkör alakra vágva.
Elkészítés:
Egy nagyobb lábosban pirítsd fehéredésig a csirkemell darabokat az olíván. Add hozzá a hagymát, párold 1-2 percig alacsonyabb hőfokon. Aztán add hozzá a fűszereket, keverd össze, és öntsd rá a húslevest. Amikor egy perce forr, add hozzá a cukkínit, és forrald még 5 percig. Vedd le a tűzről, és hagyd állni még 5 percig tálalás előtt.
Tejszínes gombaleves
Hozzávalók:
25dkg gomba
10dkg hagyma
2dl tejszín
4dl húsleves
izlés szerint só,bors
olaj
Elkészítés:
A vöröshagymát kevés olajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a szeletelt gombát, amit szintén megpirítunk, megszórjuk liszttel, majd felengedjük
a húslevessel, és a tejszínnel felforraljuk. Sóval, borssal és petrezselyem zöldjével ízesítjük.Tehetünk bele galuskát, ettől tartalmasabb lesz.
Tanácsok:
Galuska nélkül nem az igazi! /nekem/
Elkészítési idő: 30 perc
Halászlé
Hozzávalók:
1,6 kg ponty,
5 fej vöröshagyma,
2 paradicsom,
2 paprika,
2 evőkanál édesnemes pirospaprika
Elkészítés:
1. A pontyot megtisztítjuk (pikkelyeit lekaparjuk), megmossuk, fejét, farkát, uszonyait levágjuk. A halhúst sűrűn beirdaljuk, kétujjnyi vastag szeletekre vágjuk, besózzuk, hidegre tesszük. A paradicsomot, paprikát megmossuk, félbe vágjuk.
2. A hagymát megtisztítjuk, felszeleteljük. Fazékba rakjuk, ráöntünk 2 liter vizet, beletesszük a hal fejét, farkát és uszonyait. Hozzáadjuk a paradicsomot, a paprikát, sózzuk, felforraljuk, és lassú tűzön kb. 2 órát főzzük. Ez az alaplé.
3. Az alaplevet leszűrjük, a sűrűjét átpasszírozzuk. A levet felforraljuk, belekeverjük a pirospaprikát, beletesszük a halszeleteket, és 8-10 perc alatt megfőzzük. Már ne keverjük, csak rázogassuk, mert a halhús összetörik.
Köménymagleves
Hozzávalók: 1 g köménymag, kevés vaj, 2 liter víz, 1 dkg liszt, só
Elkészítés: A köménymagot ledaráljuk vagy összezúzzuk és a sós vízben felforraljuk. Egy kis vajba beletesszük a lisztet, hevítjük, de ügyelünk arra, hogy ne piruljon meg, majd felöntjük a köménymagos vízzel, közben kevergetjük. Ízlés szerint pirított kenyérkockákkal tálaljuk melegen.
Avokádóleves
Hozzávalók: 1 liter leszűrt zöldségleves, 2 db avokádó, 1 dl tejföl, 1 dl tejföl, só, fehér bors
Elkészítés: Az avokádókat megpucoljuk, majd apróra vágjuk és a tejföllel, tejszínnel összeturmixoljuk, végül pedig az előre elkészített zöldséglevesbe öntjük. Ízlés szerint teszünk hozzá fehér borsot és sót.
Francia hagymaleves
Hozzávalók: 500 g hagyma, 1 l erőleves (kockából), 30 g vaj, 100 g kemény sajt (ementáli, trappista), 30 g liszt, 4 kisebb szelet kenyér, 1 csokor petrezselyem, só, bors.
Elkészítés: A megtisztított, megmosott hagymát vékonyan felkarikázzuk, és a vajon, kevés sóval, fedő alatt többszöri keveréssel puhára, csaknem pépszerűre pároljuk. Liszttel megszórjuk, hozzáadjuk az erőlevest, frissen durvára őrölt borssal ízesítjük, és fedő nélkül, lassú forrástól addig főzzük, amíg a hagyma szinte felszívódik. Közben megpirítjuk a kenyeret, minden tányér aljára 1 szeletet helyezünk, befedjük hajszálvékonyra szeletelt sajttal, és rámerjük a levest. Néhány percig pihentetjük, amíg a kenyér jól megszívja magát a levessel és tálaljuk. Tetejét meghintjük finomra vágott petrezselyemmel.
...másként:
Francia hagymaleves ( Soupe á l'oignon gratiné )
Forráscím: http://desszert.eu/francia_hagymaleves
Ha valami gyors, egyszerű, de mégis nagyon elegáns levesre vágyik, ajánlom hogy tegyen próbát ezzel a francia hagymalevessel, bizonyos hogy nem éri csalódás!
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók (kb 3 adagra)
150 g vöröshagyma
80 g póréhagyma
25 g vaj
25 g liszt
650 ml csontlé
100 ml száraz fehérbor
ízlés szerint só
ízlés szerint morzsolt kakukkfű
ementáli sajt
A tálaláshoz:
3 db 200-250 g-os kenyércipó
Elkészítés
1. A kenyércipónak vágjuk le a "kalapját", egy kiskanállal kaparjuk ki a belsejét, majd a tetejét visszahelyezve kb 180 C-on 10-15 percig süssük.
2. Mérjük ki a hagymaleveshez a hozzávalókat. A hagymát tisztítsuk meg, és csíkozzuk fel vékonyra.
3. Egy fazékban megolvasztjuk a vajat, majd rátesszük a hagymát, és aranybarnára pirítjuk.
4. Ha megpirult a hagymánk, egyenletesen rászórjuk a lisztet, kicsit átkavarjuk, majd felöntjük a borral, és a csontlével.
5. Most beállítjuk a leves ízét a sóval, morzsolt kakukkfűvel - aki szereti, kevés őrölt borsot is tehet bele -, majd forraljuk fel a levest.
6. Ha felforrt, kész is van. Szedjük ki a levest a cipókba, szórjuk meg bőségesen reszelt ementáli sajttal, és póréhagymával díszítve tálaljuk.
|