Mindenkinek ajánlott évente kb. 1 kg spenótot elfogyasztania.
Létezik új-zélandi spenót is, semmi köze a miénkhez, mégis: a piacon járva szinte észre sem vesszük, hogy melyiket vásároljuk. Legfeljebb az árán: naná, hogy az újzélandi a drágább!
A spenótban sok a karotinoid és a klorofill; B-,C- és K-vitaminban gazdag; jelentős a folsav-, kálium-, kalcium-, jód- és vastartalma!
A spenót antioxidánsokban és luteinben is bővelkedik. A lutein segíthet a korral járó szemproblémák megelőzésében, és ránctalanító hatása sem utolsó.
A bizonyítottan gombaölő hatású spenót lúgosító zöldség, vagyis gátolja a szervezet elsavasodását, ezáltal enyhíti a gyulladásokat.
Kiknek és mire ajánlott:
-vérnyomásproblémákkal küzdőknek, -kismamáknak, szoptatós anyáknak -fejlődésben lévő gyerekeknek (6 hónapos kor után) -pajzsmirigyproblémákkal küszködőknek -fogyókúrázóknak (20kcal/100g) -korral járó szemproblémákkal bajlódóknak -rendszeres stresszben élőknek -rendszeresen sportolóknak -rákos megbetegedések megelőzését szolgáló étrendet folytatóknak
Fontos: Főzés után ne tartsuk sokáig melegen a spenótot, mert a levelekben található nitritek ilyenkor nitrátokká alakulnak, ez pedig a gyerekeknek nem tesz jót!
Erőkoktél (2 db italhoz):
25 dkg spenót, 1 csomag petrezselyen 1 nagyobb sárgarépa
Préseljük kis a spenótot, a petrezselyem és a sárgarépa levét, és fogyasszuk frissen, lehetőleg reggel, hogy egész nap fittek és energikusak legyünk! Tehetünk bele egy kiskanál tökmagolajat, lenmagolajat, és búzafű levével is keverhetjük.
Sajtkrémes spenót reggelire (4 főre):
20 dkg natúr sajtkrém, 20 dkg spenót (télen fagyasztott parajkrém), pirítós kenyér
A spenót felét blansírozzuk 1-2 percig, szűrjük le. Amíg hűl, daraboljuk apróra a maradékot. A sajtkrémhez adjuk hozzá a blansírozott spenótot, keverjük össze, fűszerezzük kedvünkre, majd kenjük meg vele a pirítosokat. Végül díszítsük a tetejét a frissen felaprított spenóttal. Zsenge retek, paradicsom, paprika illik hozzá.
Termesztése:
Magról, napos helyre, öntözést igényel, szabadban márciustól, lakásban egész évben. A legegyszerűbb és legolcsóbb, ha veszünk a kertészetben vagy bevásárlóközpontban spenótmagot, és azt 1-2 cm mélyen elültetjük jól trágyázott (tápoldatozott) földbe, napos helyre, és rendszeresen öntözzük. 2 hét múlva már előbújnak az aprócska növénykék. Ha túl sűrűn ültettük, akkor kicsit ki kell ritkítani őket, hogy legyen elég helyük a növekedéshez. Szabadtérre márciustól ültessük, így másjustól már szüretelhető.
Ültessük a spenótot ágyás szélére, így nemcsak szép, egyenletes, zöld szegély keretezi majd a virágokat, hanem még csipegethetjük is az álcázott konyhakerti növényt.
Szezonban tárazzunk be a spenótból minél többen a téli, ínséges időkre! Vágjuk apró darabokra, és 20 dekás csomagokra osztva fagyasszuk le!
|