Fénylélek
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Hírbox


Naprakész Traffipaxinfo a Főoldalon!
 
 
Kíváncsi vagy milyen idő lesz holnap?
Kattints az Időjárás menüpontra. 
 
 
Hírfalók figyelem!
Minden percben friss hírekről olvashatsz alul, a baloldali oszlopban.
 


Különleges ételek, keleti ízek, finom desszertek és még sok-sok finomság vár a Kaják/Vitaminok rovatban  

 

 

 

 

  Rakj a kedvencekhez!


::Navigation::

 Időjárás - Bp.

::Főoldal
::Hírek/frissek


::
Vendégkönyv

::Itt hirdess!!!

::Cseréim
::Link me
/ buttonjaim

::Panaszkönyv
::Díjaim


::
Zenék, videók
  
::
Sportvideók
   
::
Táncos videók
 
::
Illúzióvilág/videók
::Képek
::
Letöltések-Kellékek

::
Érdekességek + színe
k
::
Embertípusok
  
::Lányoknak

::Fiúknak

::Feng Shui 
::Otthon, édes otthon Új
::Babonák, hiedelmek
 (Álmoskönyv/Tarot)
::
Rejtélyes helyek, csodák és
érdekességek (múlt-jelen-jövő)

::Bolygók és hatásaik
::Horoszkóp  
::Önismeret
 
::Kreatív dolgok


::
Házipraktikák
::Illatok
::Gyógynövények 
::
Egészség/Fitness
 
::
Fókuszban az emberi test
::Kaják/Vitaminok...
::Adalékok
::A viz/Tudod mit iszol?

::Fogyasztóvédelmi útmutató
::Kertészkedjünk

::Viccek Új
::Idézetek híresemberektől
::Beszédtechnika
::IQ teszt 
és szemteszt
::Játékok

::
Mesék és tanmesék

::
Bölcsességek
::Filozófia-vallás
::Próféciák 

::Haikuk és versek
::Koanok


::Időjárás
::Programajánló

::Hasznos oldalak
 

"Vissza a főoldalra

::CHAT:

  

Kedvenceim,
akik honlapját 
másnak is ajánlom:
 

 

 
Zene/Music

Szuper Rádiók!

 
Friss HÍREK

 _______________________

 

 

Animált felhőkép:

Felhőkép

Kis szmogtérkép 
Budapest: 

Budapest szmogtérképe

Kis UV térkép:

UV térkép

 
Világóra
 
Kedvenc színed?
Lezárt szavazások
 
Melyik évszakot szereted a legjobban?
Van kedvenc évszakod? Ha igen, melyik?

Ősz
Tél
Tavasz
Nyár
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

122890428345470d9.png

Vendégkönyv színező kód

Google PageRank

--

free counters

 
Koanok

Koan

A fogalom a zenből származik. Szellemi feladat, amelyet a mester tanítványának állít, hogy azt felkészítse útjára a szatori felé. Eredetileg a koan (kín. kungan) „nyilvános közleményt” jelentett és egy igazságügyi eset volt. A zenben ez lehet egy fogalmazás egy szútrából, vagy egy szabályból (kairitsu), egy zen-béli megtapasztalás leírása (teisho), egy epizód a mester életéből, egy mondo, stb. Mind azt a célt szolgálják, hogy a tanítványt egy magasabb igazságra figyelmeztessék.

Gyakran ez egy anekdota az életből, vagy éppen egy dialógus. Némelyik zen-irányzatban a koan tradicionális mondásokból áll, melyekre a tanítványnak egy bizonyos módon válaszolnia kell. Azonban a koant sohasem lehet megválaszolni az intellektus által; megoldásához szükséges a felfogás más síkjaira való ugrás. A koan azt a célt szolgálja, hogy a tanítványt megfosszák gondolkodásától és érvelési képességétől (katto). A racionális gondolkodás totális kimerültségéhez vezet (shisei), hogy egy spontán felismerési reakció áttörését tegye lehetővé. Ezáltal döbbenhet rá, hogy megkülönböztető tudása teljesen képtelen a lét alapvető problémájának felismerésére. Ezekben a helyzetekben a tanítványnak szüksége van egy tapasztalt mester vezetésére, mivel könnyen lehetséges, hogy ilyen gyakorlatok mellett tudata teljesen összezavarodik. Már a X. században alkalmazták a zenben a koanokat a tudat iskoláztatására. Körülbelül 1700 koan létezik, melyek közül azonban a japán mesterek csak 5-600-at használnak. Ezen koanok legtöbbje gyűjteményekben került összefoglalásra (Mumonkan, Hekigan roku, Denko roku, Rinzai roku, Shoyo roku, stb.). Egy koanban a tanítvány mesterének a dokusanban saját megoldását demonstrálhatja spontán módon, hallomásra való hivatkozás nélkül. Azt a szót, vagy kifejezést, ami a koan megoldása, watónak hívják. Úgymond a koan „poénja”.

A zen összes irányzatában nagy jelentőséggel bírnak a koanok, ám igazán nagy megbecsülésnek a Rinzai iskolában örvendhetnek. Ott a koan öt féle módját különböztetik meg:
– Hosshin koan: Ezek a koanok segítik a tanulókat, hogy látásuk megvilágosuljon, s az „igaz lény” (Buddha lény) világa tudatossá váljon bennük. Ezekben a koanokban a „nem különbözőség” világáról van szó, ám a diák nem állhat meg ezen a szinten.
– Kikan koan: ezek a koanok iskolázzák a diákok képességét a „különbözőségre” a „nem különbözőségben”.
– Gonsen koan: ezen koanok jelentése „a szavak tisztázása”, és arról szólnak, ami túl van a racionális felfogáson. Célja, hogy a tanítvány értse a mesterének szavai mögött álló „mélyebb értelmet”.
– Nanto koan: nanto annyit jelent, hogy „nehezen átmenni”. Ezeket a koanokat – mint nevük is mutatja – nehéz megoldani.

– Go i koan: ezekhez való eljutás előfeltétele az előző négyek sikeres megoldása. Ezekben a koanokban a tanítvány „igazi felfogását” még egyszer alaposan átvilágítják, és próbára teszik.


 

Hjáng Om zen mester mondta:
– Olyan, mint amikor egy ember fogaival kapaszkodva lóg egy fa ágáról. Keze és lába össze van kötve, így nem éri el sem az ágat, sem a fát.
Egy másik ember a fa alatt állva megkérdezi tőle:
– Miért jött Bódhidharma Kínába?
Ha kinyitja a száját, hogy válaszoljon, leesik a fáról és szörnyethal. Ha pedig nem válaszol, nem teljesíti kötelességét és megölik.

Ha te lennél a fán, hogy maradnál életben?

 


 Keresd az ellentéted: megtalálod önmagad.

 


 

 

 

Boldog névnapot!

-

A külvilág mindig lerendezi saját magát (nélkülem is).

Lábam a földön, fejem az égben, szívem középen.
Hídként hajlok szellem és anyag között.
Vándor, kelj át rajtam bátran,
Ne félj a szakadék fölött!

"Levelek sosem
hullanak hiába - minden
csupa harangszó
Chori
"

"minden akciót azonos értékú
ellenreakció követ
Newton"

"az vagy amit gondolsz, és azzá lettél, amit gondoltál
Buddha"

 Ti küldtétek:

"Amikor félsz, gondold azt,
hogy mások is félnek.
Sőt, vedd magadra az
ő félelmüket is.
Még ha a szenvedésed fokozódik
is azáltal, hogy a terheidet
növelted, meglátod, a félelmed
mégis csökkenni fog."

- Őszentsége a Dalai Láma

 

Mosolyország:

 

 

 

 "Akármilyen közel áll hozzánk valaki, akármennyire féltjük és szeretjük, nem élhetünk, nem dönthetünk helyette. Ezzel elvennénk tőle a saját tévedései tapasztalatait, pedig nékülözhetetlenül szüksége van rá.

Ha kérdezi, elmondhatjuk véleményünket, tanácsunkat, de nem erőszakolhatjuk rá. "Jóslatainkkal" nem ijesztgethetjük cselekedetei szerencsétlen következményeit illetően, mert legjobb szándékú szavaink is könnyen válhatnak rossz szuggesztiókká a befolyásolható karaktereknél, akik teljesítik mindazt, amit beléjük vetítettünk.

Szepes Mária"

 

milyen napon születtem
"Naptár"

Tudni akarod melyik napon születtél?
Válaszd ki az évet, hónapot és a napot:

Év: . Hónap: Nap:

A hét megfelelő napja:

 
Szótár

ANGOL SZÓTÁR - hanggal

ANGOL ONLINE SZÖVEGFORDÍTÓ

SPANYOL SZÓTÁR

SPANYOL SZÓTÁR - hanggal

OLASZ SZÓTÁR

OLASZ SZÓTÁR - hanggal

FRANCIA SZÓTÁR

NÉMET SZÓTÁR - hanggal

ROMÁN SZÓTÁR

SZLOVÁK SZÓTÁR

OROSZ SZÓTÁR - hanggal

SZERB SZÓTÁR

HORVÁT miniszótár

 
Vajon összeilletek? (számmisztika)

+ =

______________

Kalkulátor:
°Celsius
°Fahrenheit
Kelvin

__

 

Asztrológiai tanácsadás - BECSÜLET KASSZÁS alapon már Skype-on is! INGYENES OKTATÁS az ASZTRO-suliban!    *****    A csillagjövõ asztrológia,nagyon sok olvasmányt,ezoterikus,témákat,szoftvereket és óriási nyári akciókat ajánl, NEKED!    *****    Egy blog rólam, velem, mert szeretek ide írni. Ðzsí. *** Augusztus 25-én PlayDay, azaz játéknap sok-sok nyereménnyel! :)    *****    Tudod hol van és mit jelent a horoszkópodban a Felszálló holdcsomópont? A Chiron? A Lilith? Én megmondom.Látogass meg!    *****    Gyere és nézd meg a lovas és állatos blogom.Különbözõ érdekes történetekkel és sok friss blogbejegyzéssel.Jó nézelõdést!    *****    Ünnepi minijáték vár rád! Kattanj rá, küldd be a megoldást, és NYERJ! =)    *****    Az ASZTRO-suli mindenkit Szeretettel vár. Tanuld meg az asztrológiát a saját horoszkópod elemzésével -TELJESEN INGYEN!    *****    A csillagjövõ asztrológia portálon akció! Születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés + Párkapcsolati elemzés 2000 Ft. katt!    *****    Szereted a humort, jó zenéket? Szeretnél ilyen mûsorban részt venni? Keress oldalamon!    *****    "Revealing the truth is like setting a match on fire. It can bring light or set your world on fire." | PROJECT D.C.    *****    PROJECT DC egy futurisztikus-disztópikus SZEREPJÁTÉK! Bármikor szívesen látjuk a csatlakozókat!    *****    Ne maradj le semmirõl, értesülj elsõ kézbõl a Selena Gomezzel kapcsolatos hírekrõl! Hat éve várja a látogatókat az oldal    *****    Református exmisszus-gyakornok, jégkorong, izomautók, rap zene. Igen, ez mind én vagyok! Hogyan? Nézz be és megtudod! :)    *****    Szeretsz írni? Lenne egy jó témád, amit megosztanál másokkal? Akkor kattints, és nyerj egy vendégposztot nálam! :)    *****    Kedveled Ian Somerhaldert? Odáig vagy a szépséges színésznõért, Nina Dobrevért? Kattints! Nem csak TVD rajongóknak!    *****    Szeretsz filmet nézni? Akkor itt a helyed! Nézz filmet facebook messengeren. Klikk ide!!!!    *****    MAYFLOWER / egy májusban született lány blogja / MAYFLOWER / egy májusban született lány blogja / MAYFLOWER    *****    DESIGN KÉSZÍTÕT KERESEK! 100 KREDIT ÉS MEGJELENÉS JÁR ÉRTE! DESIGN KÉSZÍTÕT KERESEK! 100 KREDIT ÉS MEGJELENÉS JÁR ÉRTE!    *****    ***Egy blog. Egy lány. Egy élet.*** Ðzsí blogol. *G-PORTÁL KÖZÖSSÉGMENTÉS ugyanitt. Ha hiányzik a régi közösség.*BLOG***    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok