Fénylélek
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Hírbox


Naprakész Traffipaxinfo a Főoldalon!
 
 
Kíváncsi vagy milyen idő lesz holnap?
Kattints az Időjárás menüpontra. 
 
 
Hírfalók figyelem!
Minden percben friss hírekről olvashatsz alul, a baloldali oszlopban.
 


Különleges ételek, keleti ízek, finom desszertek és még sok-sok finomság vár a Kaják/Vitaminok rovatban  

 

 

 

 

  Rakj a kedvencekhez!


::Navigation::

 Időjárás - Bp.

::Főoldal
::Hírek/frissek


::
Vendégkönyv

::Itt hirdess!!!

::Cseréim
::Link me
/ buttonjaim

::Panaszkönyv
::Díjaim


::
Zenék, videók
  
::
Sportvideók
   
::
Táncos videók
 
::
Illúzióvilág/videók
::Képek
::
Letöltések-Kellékek

::
Érdekességek + színe
k
::
Embertípusok
  
::Lányoknak

::Fiúknak

::Feng Shui 
::Otthon, édes otthon Új
::Babonák, hiedelmek
 (Álmoskönyv/Tarot)
::
Rejtélyes helyek, csodák és
érdekességek (múlt-jelen-jövő)

::Bolygók és hatásaik
::Horoszkóp  
::Önismeret
 
::Kreatív dolgok


::
Házipraktikák
::Illatok
::Gyógynövények 
::
Egészség/Fitness
 
::
Fókuszban az emberi test
::Kaják/Vitaminok...
::Adalékok
::A viz/Tudod mit iszol?

::Fogyasztóvédelmi útmutató
::Kertészkedjünk

::Viccek Új
::Idézetek híresemberektől
::Beszédtechnika
::IQ teszt 
és szemteszt
::Játékok

::
Mesék és tanmesék

::
Bölcsességek
::Filozófia-vallás
::Próféciák 

::Haikuk és versek
::Koanok


::Időjárás
::Programajánló

::Hasznos oldalak
 

"Vissza a főoldalra

::CHAT:

  

Kedvenceim,
akik honlapját 
másnak is ajánlom:
 

 

 
Zene/Music

Szuper Rádiók!

 
Friss HÍREK

 



_______________________

 

 

Animált felhőkép:

Felhőkép

Kis szmogtérkép 
Budapest: 

Budapest szmogtérképe

Kis UV térkép:

UV térkép

 
Világóra
 
Kedvenc színed?
Lezárt szavazások
 
Melyik évszakot szereted a legjobban?
Van kedvenc évszakod? Ha igen, melyik?

Ősz
Tél
Tavasz
Nyár
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

122890428345470d9.png

Vendégkönyv színező kód

Google PageRank

--

free counters

 
Dálok

DÁLOK

Az indiai vegetáriánusok egyik legfőbb energia- és fehérjeforrása a száraz hüvelyesekből készült dál. Sokféle dált (nemcsak babból hanem többféle lencséből, feles sárgaborsóból, csicseriborsóból) főznek, a legfinomabbnak a zöld szinű száraz babból készült mung dált tartják. (Mung bab - meglehetősen borsos áron - nálunk is kapható.)

A mung babról Önéletrajzában így ír Gandhi: " Ugyanez idő tájban Angliába érkezett Nárájan Hemcsandra, akiről már hallottam mint íróról.(...)Naponta találkoztunk. Gondolkodásunkban és cselekedeteinkben igen sok volt a hasonlóság. Mindeketten vegetáriánusok voltunk. Gyakran megesett, hogy együtt költöttük el az ebédünket.(...)Én angol módra főztem, őt azonban csakis az indiai konyha elégítette ki. Nem lehetett meg dál nélkül. Répalevest és hasonló dolgokat főztem; ő szánakozva nyilatkozott az ízlésemről. Egyszer szerzett valamennyi mungot, megfőzte, és elhozta hozzám. Nagy élvezettel fogyasztottam el. Igy aztán rendszeres cserekapcsolat alakult ki közöttünk. Én elvittem neki az én ínyecségeimet - ő elhozta nekem az övéit."

 

MUNG DÁL

2 csésze mung dál (zöld színű száraz bab)
5 csésze víz
1 teáskanál kurkuma
1 teáskanál só
1 teáskanál feketekömény mag
1 közepes hagyma
1 teáskanál felszeletelt gyömbér
1 mokkáskanál vöröscsili por (őrölt erős pirospaprika)
2 evőkanál margarin

Válogassuk át, mossuk meg a babot, tegyük egy fazékba a kurkumával, sóval és vízzel. Főzzük míg megpuhul. Melegítsünk margarint, süssük meg az egész feketekömény magokat, az apróra vágott hagymát, a gyömbért és keverjük el a babbal. Melegen, ebédre vagy vacsorára szolgáljuk fel.

SÜLT MUNG DÁL

2 csésze mung dál (zöld színű száraz bab)
5 csésze víz
2 teáskanál kurkuma
1 teáskanál feketebors
1 teáskanál feketekömény mag
2 közepes méretű paradicsom
2 evőkanál gyömbér
1 csésze vaj (ghí)
1 nagy hagyma
2 teáskanál összevágott korianderlevél
2 zöldcsili (hegyes erős zöldpaprika)

Mossuk meg és áztassuk be a mung babot vízben 15 percig. Süssük az összevágott hagymát és a gyömbért vajban/ghíben világosbarnára, adjuk hozzá a köménymagot és süssük további 1 percig. Tegyük bele a meghámozott és összevágott paradicsomot és 1 percig kevergetve pároljuk. Forraljunk vizet, adjuk hozzá a babot, kurkumát, sót és lassú tűzön főzzük. Amikor a bab csaknem megfőtt, keverjük bele a sült hagymát, gyömbért, köménymagot és paradicsomokat, az összevágott koriandert, apróra vágott zöldchiliket és feketeborsot és az egészet együtt főzzük 5 percig.

LENCSE DÁL

2 csésze lencse
5 csésze víz
1 teáskanál kurkuma
1 teáskanál feketebors
4 zöldcsili (kicsi, hegyes erős zöldpaprika)
néhány korianderlevél
1 mokkáskanál feketekömény mag
2 teáskanál összevágott gyömbér
1 kis hagyma
1 közepes méretű kemény paradicsom
2 evőkanál vaj vagy margarin

1 csésze tejszín (tejföl)

Áztassuk be a lencsét egy órára. Forraljunk vizet kurkumával és sóval. Adjuk hozzá a beáztatott lencsét és főzzük míg megpuhul, de a lencseszemek még elválnak egymástól. Szűrjűk le, a fölösleges vízet csöpögtessük le róla. Süssük az apróra vágott hagymát és a finomra vágott gyömbért margarinban aranybarnára. Tegyük bele a feketekömény magokat, és süssük egy szűk percig. Keverjük el a lencsével.

A tálalás előtt szórjuk meg apróra vágott zöldcsilivel, a korianderlevelekkel és díszitsük kockára vágott paradicsommal, majd öntsük rá a tejszínt (tejfölt).


ARO DÁL

1/2 csésze lencse
1/2 csésze mung bab (zöld színű száraz bab)
1 mokkáskanál kurkuma por
4 apróra vágott zöld csili
1 gyömbérdarabka lereszelve (1 mokkáskanál gyömbérpor)
8-10 gerezd fokhagyma péppé zúzva

1 apróra kockára szeletelt paradicsom
1 evőkanál ghí
1 teáskanál köménymag
néhány kari levél (vagy petrezselyemlevél)

Mossuk meg alaposan az előzőleg átválogatott lencsét és mung babot és áztassuk vízben két óráig. A beáztatott lencséhez és babhoz keverjük a kurkumát, a gyömbért, zöld csilit, a fokhagyma felét, valamint a sót. Közepes lángon főzzük míg a dál megfő. Adjuk hozzá a meghámozott, és összevágott paradicsomot. Keverjük bele a ghít, a maradék fokhagymát, a csilit és a kari leveleket. Forraljuk fel, majd melegen tálaljuk.

ÖT ÉKSZER DÁL

4 evőkanál csicseriborsó
4 evőkanál mung bab (zöld színű száraz bab)
4 evőkanál fekete vagy tarka bab
4 evőkanál lencse
2 evőkanál feles sárgaborsó
1 teáskanál kurkuma
2 teáskanál friss gyömbér reszelve (helyette gyömbérpor)

1 csésze vaj
1 mokkáskanál vöröscsili por (őrölt erős paprika)
1 mokkáskanál feketebors
1 teáskanál feketekömény mag
1 nagy paradicsom
1 kis hagyma
2 zöldcsili (1 nagy hegyes erős zöldpaprika) apróra vágva
1 teáskanál apróra vágott zöldchili
1 evőkanál aludttej (joghurt)

Válogassuk át, mossuk meg és áztassuk be 4 órára a dálokat. Forraljunk fel elegendő mennyiségű vizet, tegyük bele a hüvelyeseket, a kurkumát és főzzük félpuhára. Adjunk a félig főtt dálhoz egy kis vajat, sót és aludttejet (joghurtot), majd főzzük teljesen puhára és jól keverjük össze. Szórjuk meg vöröscsilivel és őrölt feketeborssal. Melegítsünk vajat, süssük az összevágott hagymát és gyömbért világosbarnára, adjuk hozzá a feketekömény magokat, a felkarikázott zöldcsilit, a meghámozott és felszeletelt paradicsomokat és az egészet kavargassuk néhány percig, mjad keverjük össze a dállal. Melegen tálaljuk vacsorára vagy ebédre.

Ez a dál 3-4 órás főzést igényel. Ha azonban kuktában készitjük akkora főzési idő 30-40 percre csökken.

RASZAM (DÉL-INDIAI SÁRGABORSÓ DÁL)

2 csésze feles sárgaborsó
3 evőkanál tamarindpép (6 evőkanál hamis tamarindpép)
3 bögre víz
1 teáskanál kurkuma
1 teáskanál vöröscsili por (őrölt erős paprika)
4 csepp asa-foetida víz (kapható de elhagyható)
2 paradicsom
2 evőkanál margarin
4 zöldcsili (vagy 2 hegyes erős zöldpaprika)
2 teáskanál cukor
3 evőkanál koriander
4 egész vöröscsili (vagy 2 cseresznyepaprika)
3 evőkanál kókuszreszelék
10 szem fekete bors

3 teáskanál mustármag
1 evőkanál vaj
néhány szál koriander levél

Válogassuk át, mossuk meg és főzzük a sárgaborsót sós vízben puhára. Nyomjuk át egy szűrőn vagy turmixoljuk le. Egy kis vizzel vágjuk nagyon finomra a száraz koriandert, a vöröscsilit és a feketeborsot. Tegyük a sárgaborsó pürébe a tamarindpépet, a kurkumát, a vöröscsili port, az asa-foetida vízet, a meghámozott és felszeletelt paradicsomot, a zöldcsilit, a cukrot, a sót, a kókuszreszeléket, a margarint és főzzük míg kissé besűrűsődik. Süssük meg a mustármagokat vajban, majd keverjük össze a raszam-mal (a sárgaborsó dál-lal). Szórjuk meg összevágott korianderlevelekkel. Melegen, főtt rizzsel tálaljuk ebédre vagy vacsorára.

KIRÁLYI DÁL

2 csésze fehér bab
2 csésze tej
1 csésze víz

4 zöld kardamom
1 közepes nagyságú paradicsom
8 hámozott félbevágott mandula
1 mokkáskanál feketebors
1 mokkáskanál kurkuma
1 mokkáskanál vöröscsili por (őrölt erős paprika)
2 teáskanál összevágott korianderlevél
1 teáskanál összevágott gyömbér
1 kis hagyma
5 evőkanál vaj
1 teáskanál feketeköménymag

Válogassuk át és mossuk meg a fehér babot, áztassuk be egy éjszakára, majd tegyük fel főni a tejjel, vizzel, 1 evőkanál vajjal, kurkumával, vöröscsili porral, kardamommal, mandulával és ízlés szerint sózzuk meg. Lassú tűzön főzzük míg a bab megpuhul, a víz és a tej elpárolog, de a bab még nem főtt szét. Melegítsünk vajat, süssük benne az összevágott gyömbért és hagymát világosbarnára. Ezután adjuk hozzá a feketekömény magvakat, a meghámozott és kockára vágott paradicsomot, valamint a korianderleveleket és kavargassuk 1 percig. Ezután keverjük hozzá a főtt babhoz és szórjuk meg fekete borssal. Ebédre vagy vacsorára tálaljuk.

VEGYES DÁL

4 evőkanál mung dál (száraz szemes zöld bab)
4 evőkanál fehér bab
4 evőkanál barna vagy tarka bab
4 evőkanál csicseriborsó
7 bögre víz
2 teáskanál alap maszala
1 teáskanál kurkuma
egy kis darabka asa-foetida (elmaradhat)
5 evőkanál vaj
1 nagy hagyma
2 teáskanál összevágott friss gyömbér (1 teáskanál száraz reszelt gyömbér)
1 teáskanál fehérkömény mag
1 teáskanál feketekömény mag
1 mokkáskanál vöröscsili por (őrölt erős paprika)
1 mokkáskanál feketebors

1 babérlevél
1 csésze aludttej (joghurt)
2 egész vöröscsili

Válogassuk át, mossuk meg és áztassuk be éjszakára a dálokat. Forraljunk vizet tegyük bele a megáztatott hüvelyeseket, a fehérkömény magokat, a sót, asa-foetidát, valamint a gyömbért, és az egészet főzzük míg a dál megpuhul. Adjuk hozzá az aludttejet (joghurtot), az őrölt vöröscsilit, továbbá a feketeborsot, és főzzük míg jól összeelegyednek. Melegítsük meg a vajat, süssük a babérlevelet, az egész vöröscsiliket és az összevágott hagymát világosbarnára; szórjuk bele a feketekömény magokat és kavargassuk 1 percig. Keverjük össze a dállal és főzzük néhány percig. Szórjuk meg az alap maszalával. Melegen, csapátival vagy főtt rizzsel tálaljuk, ebédre vagy vacsorára.

FEHÉR BAB ÉS CSICSERIBORSÓ DÁL

1 csésze fehér bab
1 csésze csicseriborsó
3 bögre víz
1 teáskanál kurkuma,
1 mokkáskanál vöröscsili por (őrölt erős paprika)
1 mokkáskanál feketebors

1 teáskanál feketekömény mag
1 kis hagyma
1 teáskanál összevágott gyömbér
5 evőkanál margarin

Válogassuk át, mossuk meg, áztassuk be a babot és a csicseriborsót egy éjaszakán át. Forraljunk vizet, adjuk hozzá a beáztatott dálokat, a kurkumát, sót, az őrölt vöröscsilit, és lassú tűzön főzzük míg megpuhul és jól elkeveredik. Margarinban süssük világosbarnára az összevágott hagymát és a gyömbért, adjuk hozzá a köménymagokat, a borsot és kevergessük 1 percig majd az egészet öntsük a dálra. Melegen tálaljuk ebédre vagy vacsorára.

SÁRGABORSÓ DÁL

2 csésze feles sárgaborsó
3 bögre víz
1 teáskanál feketebors
néhány csepp asa-foetida víz (elhagyható)
6 gerezd fokhagyma
1 hagyma

1 teáskanál feketekömény mag
2 evőkanál margarin
2 teáskanál összevágott gyömbér (1 teáskanál gyömbérpor)

Válogassuk át, mossuk meg és áztassuk be 15 percig a sárgaborsót. Forraljunk vizet, adjuk hozzá a sárgaborsót és lassan főzzük félpuhára. Adjuk hozzá az asa-foetida vizet, a feketeborsot, az összevágott fokhagymát és hagymát valamint a gyömbért és főzzük míg megpuhul. Melegítsük meg a margarint, süssük a feketekömény magvakat 1 percig, majd keverjük össze a dállal. Vacsorára vagy ebédre tálaljuk.

SÁRGABORSÓ DÁL ÉS PANÍR

2 csésze feles sárgaborsó
3 bögre víz
1 teáskanál kurkuma

1 teáskanál fekete bors,
20 dkg panír
1 csésze margarin
1 nagy paradicsom
1 teáskanál összevágott gyömbér
2 összevágott zöldcsili (1 hegyes erős zöldpaprika)
1 teáskanál feketekömény mag
1 közepes hagyma
1 mokkáskanál vöröscsili por (őrölt erős paprika)
1 teáskanál összevágott koriander levél

Válogassuk át, mossuk meg alaposan és áztassuk be a sárgaborsót 15 percre. Vágjuk a panírt (házilag készitett sajtot) apró darabokra és süssük világosbarnára. Forraljunk vizet a kurkumával és sóval, adjuk hozzá a sárgaborsót és a sült panírt, majd lassan főzzük, míg a dál megpuhul. Szűrjűk és csepegtessük le. Melegítsünk margarint, süssük az összevágott hagymát és gyömbért világosbarnára, adjuk hozzá a feketekömény magvakat, a meghámozott és kockára vágott paradicsomot, valamint a korianderleveleket és kavargassuk 2 percig. Keverjük a sült alkotórészeket a főtt paníros dálhoz, majd kavargassuk néhány percig. Szórjuk meg feketeborssal és csili porral. Melegen tálaljuk ebédre vagy vacsorára.

DÁL-PALACSINTA

3 csésze rizsliszt
2 csésze sárgaborsóliszt
1 csapott mokkáskanál szóda-bikarbóna
joghurt a palacsintatésztához
1 mokkáskanál erős pirospaprika

margarin vagy olaj a sűtéshez

Keverjük el a kétféle lisztet a joghurttal, sóval és erős paprikával sima palacsintatészta sűrűségűre. Zsiradékkal megkent serpenyőben süssük a palacsinták mindkét oldalát aranybarnára. Forró rizzsel vagy sült krumplival tálaljuk.

(Az eredeti recept szerint egy éjszakán át áztatott, majd péppé tört sárgaborsóból és rizsből készül a palacsintatészta. A kétféle lisztet csupán a könnyebb elkészítés végett javasoljuk.)

 

 

Boldog névnapot!

-

A külvilág mindig lerendezi saját magát (nélkülem is).

Lábam a földön, fejem az égben, szívem középen.
Hídként hajlok szellem és anyag között.
Vándor, kelj át rajtam bátran,
Ne félj a szakadék fölött!

"Levelek sosem
hullanak hiába - minden
csupa harangszó
Chori
"

"minden akciót azonos értékú
ellenreakció követ
Newton"

"az vagy amit gondolsz, és azzá lettél, amit gondoltál
Buddha"

 Ti küldtétek:

"Amikor félsz, gondold azt,
hogy mások is félnek.
Sőt, vedd magadra az
ő félelmüket is.
Még ha a szenvedésed fokozódik
is azáltal, hogy a terheidet
növelted, meglátod, a félelmed
mégis csökkenni fog."

- Őszentsége a Dalai Láma

 

Mosolyország:

 

 

 

 "Akármilyen közel áll hozzánk valaki, akármennyire féltjük és szeretjük, nem élhetünk, nem dönthetünk helyette. Ezzel elvennénk tőle a saját tévedései tapasztalatait, pedig nékülözhetetlenül szüksége van rá.

Ha kérdezi, elmondhatjuk véleményünket, tanácsunkat, de nem erőszakolhatjuk rá. "Jóslatainkkal" nem ijesztgethetjük cselekedetei szerencsétlen következményeit illetően, mert legjobb szándékú szavaink is könnyen válhatnak rossz szuggesztiókká a befolyásolható karaktereknél, akik teljesítik mindazt, amit beléjük vetítettünk.

Szepes Mária"

 

milyen napon születtem
"Naptár"

Tudni akarod melyik napon születtél?
Válaszd ki az évet, hónapot és a napot:

Év: . Hónap: Nap:

A hét megfelelő napja:





 
Szótár

ANGOL SZÓTÁR - hanggal

ANGOL ONLINE SZÖVEGFORDÍTÓ

SPANYOL SZÓTÁR

SPANYOL SZÓTÁR - hanggal

OLASZ SZÓTÁR

OLASZ SZÓTÁR - hanggal

FRANCIA SZÓTÁR

NÉMET SZÓTÁR - hanggal

ROMÁN SZÓTÁR

SZLOVÁK SZÓTÁR

OROSZ SZÓTÁR - hanggal

SZERB SZÓTÁR

HORVÁT miniszótár

 
Vajon összeilletek? (számmisztika)

+ =

______________

Kalkulátor:
°Celsius
°Fahrenheit
Kelvin

__

 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek érdemes belenéznie. Ez csak intelligencia kérdése. Tedd meg Te is. Várlak