RAITÁK
A raiták sós joghurttal elkevert reszelt vagy apróra vágott zöldségek, melyek enyhítik a csípős ételek erejét és kedvezően hatnak az emésztésre.
PADLIZSÁN RAITÁ
1 nagy (kb. 35-40 dkg-os) padlizsán 3 csésze joghurt 1 teáskanál apróra vágott mentalevél 1 mokkáskanál feketekömény mag késhegynyi feketebors 1 mokkáskanál vöröscsili por só olaj
Sűtőben grillezzük meg a padlizsánt, közben olajjal locsoljuk meg. Amikor megpuhult és a héja kissé megégett tegyük hideg vízbe, hámozzuk meg és törjük össze. A sóval és az őrölt fűszerekkel verjük fel a joghurtot, majd keverjük össze a padlizsánpürével és a mentalevéllel. Hidegen tálaljuk ebédre vagy vacsorára. (Ha a raitá sűrű, adjunk hozzá 3 - 4 evőkanál vizet és jól kavarjuk el.)
UBORKA RAITÁ
1-2 kigyóuborka (kb.1/2 kg) 3 csésze joghurt 1 mokkáskanál feketekömény mag 1 csapott teáskanál feketebors 1 evőkanál víz só 1 teáskanál apróra vágott mentalevél
Hámozzuk meg az uborkát és reszeljük le. Forraljunk vizet, főzzük két percig a reszelt uborkát míg félig megpuhul. Hagyjuk kihűlni és nyomjuk ki belőle a vizet. Verjük fel a joghurtot, majd keverjük össze a főtt uborkával, sóval, feketeborssal, az összevágott mentalevelekkel és köménymagokkal. Hidegen, ebédre tálaljuk.
MENTA RAITÁ
3 csésze joghurt 2 evőkanál apróra vágott friss mentalevél só 2 zöldcsili (1 hegyes erős zöldpaprika) 1 mokkáskanál feketebors
Verjük fel a joghurtot, majd keverjük el az apróra vágott zöldcsilivel, mentalevelekkel, sóval és a feketeborssal. Hidegen tálaljuk ebédre vagy vacsorára.
HAGYMA RAITÁ
3 csésze joghurt 2-3 közepes nagyságú hagyma 2 zöldcsili (1 hegyes erős zöldpaprika) 1 teáskanál apróra vágott mentalevél só 1 teáskanál feketekömény mag 1 mokkáskanál feketebors 1 mokkáskanál vöröcsili por (őrölt erős paprika)
Vágjuk a hagymát szeletekre, dörzsöljünk rájuk 1 teáskanál sót és tegyük félre 10 percre, azután jól mossuk ki. Verjük fel a joghurtot sóval, borssal, vöröscsilivel, majd keverjük össze a hagymaszeletekkel és az apróra vágott mentalevelekkel. Hidegen tálaljuk, ebédre vagy vacsorára.
TÖK RAITÁ
1/2 kg tök 3 csésze joghurt 2 apróra vágott zöldcsili (1 hegyes erős zöldpaprika) 1 mokkáskanál feketebors 1 mokkáskanál vöröscsili por (őrölt erős paprika) só 1 mokkáskanál feketekömény mag 2 teáskanál apróra vágott mentalevél
Hámozzuk meg és reszeljük le a tököt. Főzzük míg megpuhul, majd szűrjűk le. Hagyjuk kihűlni. Verjük fel a joghurtot, keverjük hozzá a sót, borsot, köménymagot, apróra vágott zöldcsilit, a menta leveleket és a főtt tököt. Hidegen tálaljuk.
PARADICSOM RAITÁ
4 nagy fej paradicsom 3 csésze joghurt 2 zöldcsili vagy zöld erős zöldpaprika 1 mokkáskanál vöröscsili por vagy erős pirospaprika só 1 mokkáskanál őrölt feketekömény 2 teáskanál vágott mentalevél vagy petrezselyemzöld
Hámozzuk meg és vágjuk apró kockára a paradicsomot, majd keverjük össze a fűszerekkel, sóval és a mentalevéllal ízesített joghurttal. Hűtsük le és hidegen tálaljuk.
BURGONYA RAITÁ
Ugyanúgy készül mint a pardicsom raitá, paradicsom helyett azonban kockára vágott főtt krumplit használunk.
SÁRGARÉPA RAITÁ
30 dkg reszelt sárgarépa 3 csésze joghurt 1 mokkáskanál őrölt fehérkömény (lehet feketekömény is) só 2 teáskanál apróra vágott mentalevél vagy petrezselyem
A lereszelt sárgarépát alaposan keverjük össze a fűszeres, enyhén sózott joghurttal. Szórjuk bele a mentalevelet. Jól hűtsűk be és hidegen tálaljuk.
GALUSKÁS RAITÁ
2 bögre joghurt 1 mokkáskanál feketekömény mag só 1 teáskanál apróra vágott mentalevél 1 mokkáskanál fekete törött bors 1 mokkáskanál vöröscsili por (őrölt erős paprika) 2 csésze sárgaborsó liszt víz késhegynyi szóda-bikarbóna bőséges olaj a sütéshez
Készítsünk a sárgaborsólisztből vízzel sűrű palacsintatésztát. Melegitsünk olajat mély serpenyőben és a tésztát egy nagylyukú szűrőn keresztül csöpögtessük bele az olajba. Két percig süssük az apró galuskákat aranyszinűre, majd szűrőlapáttal szedjük ki és dobjuk hideg vízbe. Verjük fel a joghurtot sóval, borssal, vöröscsili porral és feketekömény maggal. A galuskákból óvatosan nyomjuk ki a vizet, vigyázva nehogy összetörjenek és tegyük a joghurtba. Szórjuk meg vöröcsiili porral és dekoráljuk mentalevelekkel. Ebédre vagy vacsorára szervírozzuk.
MAZSOLÁS ÉDES RAITÁ
3 csésze joghurt 2 csésze mazsola 1 mokkáskanál feketebors 2 púpos evőkanál cukor só
Tisztítsuk meg a mazsolát és áztassuk vízben két órán át, öblitsük és csöpögtessük le. Verjük fel a joghurtot cukorral, sóval és borssal és adjuk hozzá a beáztatott mazsolát. Ebédre tálaljuk. |