SNACK-EK, HARAPNIVALÓK, ÍZLETES FALATOK
Az indiai konyha sokféle ízletes falattal szolgál, ugyanis az indiaiak a nap bármely szakában szívesen rágcsálnak valami finomságot: különböző bundás zöldséges pakorákat, zöldséggel töltött szamoszákat, kacsorikat, fűszeres sült krumplit, sült banánszeleteket, puffasztott rizst, különleges fűszerezésű bundázott földimogyorót.
BUNDÁS ZÖLDSÉG PAKORA
2 csésze sárgaborsó liszt késhegynyi sütőpor víz vagy joghurt a palacsintatésztához 1 mokkáskanál vöröscsili por (őrölt erős pirospaprika) só 1 teáskanál összevágott koriander 4 kicsi karfiol 1 kicsi padlizsán 1 nagy krumpli néhány spenótlevél margarin vagy olaj a sütéshez 1-1 csésze víz
Hámozzuk meg és vágjuk vékony apró darabokra a zöldségeket. A sárgaborsó liszttel, vízzel, sóval, sütőporral és a koriander levelekkel készítsünk sűrű palacsintatésztát. Szórjuk a vöröscsilit és egy kevéske sót a zöldségekre, majd forgassuk meg azokat a palacsinta tésztában. Forró margarinban vagy olajban süssük aranybarnára és ropogósra. Azonnal tálaljuk.
BURGONYA PAKORA
2 csésze sárgaborsó liszt késhegynyi sütőpor víz vagy joghurt a palacsintatésztához 3 nagy főtt krumpli 1 teáskanál vöröscsili por vagy erős őrölt pirospaprika 1 mokkáskanál őrölt feketebors só margarin vagy olaj a sütéshez
A lisztet a vízzel vagy joghurttal és a sütőporral kikeverjük palacsintatésztává. A kockára vágott főtt krumplit mártsuk a híg masszába és süssük aranybarnára. A kisült krumplikat hempergessük meg a fűszerkeverékben.
PADLIZSÁN PAKORA
2 csésze sárgaborsó liszt késhegynyi sűtőpor víz vagy joghurt a palacsintatésztához 3 nagy padlizsán késhegynyi vöröscsili por 1 teáskanál garam maszala 1 mokkáskanál kurkuma só olaj a sűtéshez
Hámozzuk meg és vágjuk nagyobb kockákra a padlizsánt. Sózzuk meg és hagyjuk 30 percig állni. Készitsünk a zöldséges pakoránál leírt módon palacsintatésztát. Keverjük össze a kurkumát, a vöröscsili port és a garam maszalát. Süssük forró olajban ropogós aranybarnára a padlizsánkockákat. Csöpögtessük le róla a felesleges olajat és hempergessük meg a fűszerkeverékben. Melegen tálaljuk. Csatnit adjunk mellé.
PANÍR PAKORA
1 csésze sárgaborsó liszt 25 dkg kemény panír (házi sajt) késhegynyi sütőpor 1 mokkáskanál vöröscsili por (őrölt erős paprika) 1 mokkáskanál őrölt feketebors só margarin vagy olaj a sütéshez
Készítsünk a sárgaborsó lisztből vízzel, sóval, az őrölt csilivel, borssal és a sütőporral sűrű palacsintatésztát. Vágjuk a panírt nagy vékony szeletekre, dörzsöljük be egy kis sóval. A besózott szeleteket forgassuk meg a palacsintatésztában. Forró margarinban vagy olajban süssük aranybarnára és ropogósra. Amint elkészült, teával tálaljuk.
KENYÉR PAKORA
1 csésze sárgaborsó liszt 1 csésze búza liszt 1 csésze joghurt 2 apróra vágott hagyma 2 teáskanál zöld csili-gyömbér paszta 1/2 csésze pirított földimogyoró őrölve 2 evőkanál összevágott koriander levél só 6 db előre szeletelt (szögletes) kenyér olaj a sütéshez
Keverjük össze a kétféle lisztet 3/4 csésze joghurttal, adjuk hozzá az összevágott hagymát, a csili-gyömbér pasztát, az őrölt földimogyorót, a koriander leveleket és a sót. Annyi vízet öntsünk rá, hogy sűrű tésztát nyerjünk. Hígitsuk fel a maradék joghurtot egy csésze vízzel.
Mindegyik kenyérszeletet vágjuk hat darabra. Áztassuk a kenyérdarabkákat egy percig az híg johurtban, csöpögtessük le és tegyük bele mind a hat darabot a tészta-masszába, jól burkoljuk be. Bő olajban süssük aranybarnára. Melegen ketchuppal tálaljuk.
GYÜMÖLCS PAKORA
2-3 nagy félérett gyümölcs (alma, szilva, körte, banán, mangó, őszibarack, sárgabarack, eper, ananász, sütőtök stb.) 1 teáskanál garam maszala késhegynyi őrölt ánizs késhegynyi bors csipetnyi só 2 csésze fehérliszt víz a palacsintatésztához késhegynyi sűtőpor margarin a sütéshez 4 evőkanál porcukor
Keverjünk a lisztből egy evőkanál cukorral, a garam maszalával, a csipetnyi sóval és a vízzel könnyű palacsintatésztát. Hagyjuk egy órán át pihenni. A kiválasztott gyömölcsöt hámozzuk meg és vágjuk kockára, a kimagozott szilvát félbe, a banánokat karikákra szeljük.Forrósitsuk meg a margarint és a palacsintatésztában megforgatott gyümölcsdarabkákat süssük ropogósra. A pakorákról csöpögtessük le a zsiradékot. Hintsük meg porcukorral és forrón tálaljuk tea mellé.
PANDZSÁBI KACSORI
2 csésze liszt 2 evőkanál ghí vagy vaj 1 mokkáskanál só késhegynyi sűtőpor 3 teáskanál aludttej (joghurt) 1 csésze kézmeleg víz bőséges olaj a sütéshez
Szitáljuk át a lisztet, keverjük össze a sűtőporral, a ghível (vajjal), sóval, langyos vízzel, valamint az aludttejjel (joghurttal) és gyúrjunk belőle sima tésztát. Alakitsunk a tésztából 16 kerek gombócot. Mindegyik közepébe töltsünk egy kis fűszeres tölteléket, majd ismét formázzuk azokat szabályos golyócskákká. Nyomkodjuk meg finoman a kacsorik oldalát, majd a közepét. Melegítsünk olajat (ne legyen nagyon forró) és süssük ki félig a kacsorikat. Vegyük ki az olajból. Ha valamennyi kacsorival elkészültünk süssük ki közepes tűzön világosbarnára.
töltelék
2 teáskanál búzadara késhegynyi szóda-bikarbóna késhegynyi só 1 mokkáskanál vöröscsili por (őrölt erős paprika) 1 csésze sárgaborsó 1 teáskanál feketekömény mag 2 teáskanál őrölt koriander
Áztassuk be a sárgaborsót hét órán át vagy egy éjszakára. Szűrjük és csöpögtessük le majd zúzzuk péppé vagy daráljuk finomra. Szórjuk bele a sót, fűszereket és a szóda-bikarbónát. Készítsünk belőle puha, sima keveréket, majd adjuk hozzá a búzadarát és jól keverjük össze.
ZÖLDSÉG SZAMOSZA
a bundához
1/2 kg liszt 7 - 8 evőkanál olvasztott ghí vagy vaj 1 csapott teáskanál só 7 - 8 evőkanál víz bőséges olaj vagy margarin a sűtéshez
Az átszitált liszttel, sóval, olvasztott ghível/vajjal és vizzel gyúrjunk kemény tésztát. Vízes ruhával letakarva hagyjuk állni legalább egy órát. A tésztából készítsünk két tucat gombócot. Mindegyiket nyújtsuk ki vékony korong alakúra. Tegyünk egy kanál hideg krumplis tölteléket a tészta közepére. Hajtsuk félbe a töltött tésztát, majd a megnedvesitett széleket apró csavarásokkal nyomjuk össze, hogy sütés közben nem jöjjön ki a töltelék. Bőséges meleg olajban süssük világosbarnára. Csepegtessük le. Teához szolgáljuk fel. Megsüthetjük sűtőben is de akkor több vajjal készitsünk lágyabb tésztát.
a töltelékhez
2 közepes krumpli 3 evőkanál párolt zöldborsó 1 kis fej párolt karfiol 2 teáskanál durvára őrölt koriander 1 teáskanál fehérkömény mag só 1 teáskanál vöröscsili por (őrölt erős pirospaprika) 1 teáskanál feketebors 3 zöldcsili (kicsi, hegyes erős zöldpaprika) 1 teáskanál összevágott friss korianderlevél 1 evőkanál margarin
Főzzük meg a krumplit, hámozzuk meg és vágjuk apró darabokra. Melegítsünk margarint, tegyük bele a krumplit, a fűszereket, az apróra vágott koriandert, a párolt zöldborsót, a párolt karfiolt, sózzuk ízlés szerint és süssük két percig. Ezután hűtsük le, törjük péppé és töltsük bele a szamosza tésztába.
MUNG BAB TEKERCSEK
a töltelékhez
3 evőkanál olaj 1 csésze kukorica dara só és cukor az ízesítéshez 1 csésze tej, 1/2 csésze kókuszreszelék 1/2 csésze paróra vágott koriander levél 1 nagy méretű főtt krumpli összetörve 1 citrom leve
a bundához
2 csésze mung bab 1/2 csésze reszelt sárgarépa 1/2 csésze apróra vágott francia zöldbab 1/4 teáskanál kurkuma por só 2 teáskanál zöld csili-gyömbér paszta 3/4 csésze joghurt 1 csésze víz
a szeletek beszórásához
2 evőkanál olaj 1 teáskanál mustármag 1 evőkanál szezámmag
A töltelék elkészítéséhez melegítsünk olajat és tegyük bele a kukorica darát, adjuk hozzá a sót, cukrot és a zöld csili-gyömbér pasztát. Píritsuk meg gyakran kevergetve amíg megváltozik a színe, öntsük bele a tejet és tovább keverjük. Főzzük míg a tej felszívódik és a kukorica dara megfő. A főtt kukorica masszát öntsük egy lapos tálba és hagyjuk kihűlni. Keverjük össze a kókuszreszeléket a korianderlevelekkel és az összetört burgonyával. Osszuk négy adagra. Gyúrjunk belőlük hosszú rudakat és tegyük féle.
A bundához áztassuk be a mung babot 4-5 órára. Törjük össze vagy turmixoljuk le finom pasztává és tegyük egy vastag falú edénybe. Tűzön folyamatosan kavargassuk míg a keverék besűrűsödik. Adjuk hozzá a reszelt sárgarépát és a szeletelt francia babot. Kevergessük, míg a keverék elválik az edény falától. Vegyük le a tűzről és tegyük egy lapos tálba. Osszuk fel négy részre. Nyújtsuk ki mindegyiket és közepükre tegyünk a töltelékből egy adagot. Hagyjuk a rolókat teljesen kihűlni., majd vágjuk fel ujjnyi vastag szeletekre. Rendezzük el egy szervíz tálon. Enyhén pörköljük meg a szezám- és a mustármagokat olajban. Szórjuk be egyenletesen a szeletek mindkét oldalát.
BURGONYA BONDA (DÉL-INDIA)
1/2 krumpli 2 közepes hagyma 3 zöldcsili (kicsi, hegyes erős zöldpaprika) 1-1 teáskanál korianderlevél és friss gyömbér apróra vágva só 1 mokkáskanál kurkuma 1 mokkáskanál mustármag 1 evőkanál vaj 2 csésze sárgaborsó liszt bőséges olaj a sütéshez 1 1/2 csésze víz
Főzzük meg a krumplit. Hűtsük le, hámozzuk meg és szeleteljük fel. Vágjuk össze a hagymát és a zöldcsilit. Melegítsünk vajat, tegyük bele a kurkumát, az apróra vágott hagymát, a gyömbért, a zöldcsilit, a sót, a mustármagot és együtt süssük 1 percig. Adjuk hozzá a krumplit és kavargassuk néhány percig. Szórjuk bele az apróra vágott zöld koriandert majd hűtsük le. Formázzunk a krumpli-keverékből biliárdgolyó-nagyságú gombócokat. Készítsünk sűrű palacsintatésztát. Forgassuk meg benne a krumpligombócokat, és nagyon forró olajban süssük aranybarnára. Melegen, teához szolgáljuk fel.
SÁRGARÉPA BONDA
30 db
a bondához
1 csésze reszelt sárgarépa 1 csésze reszelt tök 1 púpozott evőkanál reszelt hagyma 1 púpozott evőkanál apróra vágott koriander levél 3/4 csésze teljes örlésű liszt 3/4 csésze csicseriborsó (vagy sárgaborsó) liszt 1 evőkanál zöld csili-gyömbér paszta késhegynyi asa-foetida 1 csapott mokkáskanál kurkuma por 2 teáskanál vörös csili por (helyette erős piros paprika) 1 mokkáskanál zsázsa mag késhegynyi szódabikarbóna só joghurt
A bondához keverjük össze az összes alkotórészt. Adjunk hozzá annyi joghurtot, hogy a keverék összeálljon. Csináljuk belőle 30 darab lapos, kerek bondát és bőséges olajban süssük aranybarnára. Melegen paradicsom ketchuppal, hidegen fűszeres joghurttal szervírozzuk. Mindegyik bonda tetejére kenjünk fűszeres joghurtot és rendezzük el azokat egy szervírozó tálon. Végül hintsük meg apróra vágott koriander levelekkel.
a fűszeres joghurthoz
1 csésze friss felvert joghurt 1 zöld csili apróra vágva 1 kis darab gyömbér finomra aprítva (vagy 1 mokkáskanál száraz reszelt gyömbér) só 2 teáskanál cukor 1 evőkanál olaj 1 mokkáskanál mustársmag
Melegitsünk olajat és egy kicsit píritsuk meg benne a mustármagvakat. Ezután adjuk hozzá a joghurthoz, majd az össze többi fűszert és jók keverjük össze.
DELHI MATHI
18-20 darab
2 csésze liszt 3 evőkanál olvasztott vaj 1 mokkáskanál só késhegynyi sűtőpor 1 mokkáskanál köménymag por 5-6 evőkanál víz olaj a sütéshez
Szitáljuk át a lisztet és tegyük az összes alkotórészt egy mély tálba, majd gyúrjuk sima tésztává. Készítsünk belőle 18 - 20 kerek kis gombócot. Nyújtsuk ki a gombócokat nagyon vékony kerek lapokra. Hajtogassuk a korongokat háromszög formájú mathi-kra. A hegyes végeiket nyomjuk össze sodrófával (de vigyázva, hogy a réteges tészta egyéb részeit ne lapítsuk össze). Bőséges olajban süssük meg közepes tűzön. Gyakran forgassuk meg míg megbarnul. Csöpögtessük le és még melegen teához szolgáljuk fel.
PANDZSÁBI MATHI
30 darab
2 púpozott csésze liszt 1 teáskanál őrölt bors 1 mokkáskanál őrölt köménymag 2 teáskanál aludttej (joghurt) 1 teáskanál só 2 evőkanál vaj 1 mokkáskanál szóda-bikarbóna 5-6 evőkanál víz bőséges olaj a sütéshez
Szitáljuk át a lisztet, tegyük bele a borsot, a köményt, aludttejet (joghurtot), sót, vajat, vizet és a szóda-bikarbónát. Jól összedolgozva csináljunk puha tésztát. Készítsünk 30 apró kis labdát, majd mindegyiket lapítsuk le sodrófával. Nyeles, mély serpenyőben melegítsünk vajat, vegyük le a tűzről, tegyük bele a mathi-kat, hagyjuk így 5 percig, majd tegyük vissza ismét a tűzre, és süssük világosbarnára. A mathi-kat forditsuk meg és az előbbieh hasonlóan járjunk el. Forrósitsuk meg az olajat és süssük barnára a mathi-kat (közben gyakran forgassuk meg). Szűrőn csöpögtessük le. Reggelire vagy teához szervírozzuk.
ANGYALOK UJJAI
20-24 db
3/4 csésze liszt 3 evőkanál reszelt sajt a tésztához annyi víz amennyit felvesz 1 mokkáskanál só 1 evőkanál olaj 3 db közepes nagyságú főtt krumpli 1 teáskanál vörös csili por ghí a sütéshez krumpli-rózsa és paprika levelek a diszítéshez
Keverjük össze a lisztet, sajtot, vízet, sót és az olajat. Alaposan gyúrjuk össze, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Tegyük félre egy fél órára. Hámozzuk meg a főtt krumplit és vágjuk (20-24) hosszú hasáb szeletekre. Szórjuk meg mindegyiket egy kis sóval és vörös csili porral. Gyúrjuk meg a tésztát ismét és készitsünk belőle 10-12 golyót. Nyújtsuk ki a golyókat vékony korongokra. Vágjuk mindegyiket kétfelé. Tegyünk mindegyik félkorongra egy krumpliszeletet. A korongok széleit vízezzük be. Sodorjuk hosszúkás alakúra. Nyomjuk össze a széleit és vágjunk rajta kis redőket. Közepes tűzőn bő olajban süssük barna színűre. Tálcán szervírozzuk krumpli-rózsával és paprika levelekkel.A krumplirózsához készítsünk keveréket tört krumpliból, sóból, egy kis tejjel és sárga színezővel.
ROPOGÓS SPENÓT
36 db.
18 nagy spenótlevél 1/2 csésze fehér liszt 1/2 csésze sárgaborsó liszt egy csipet szódabikarbona 1 csapott mokkáskanál só bő olaj a sütéshez 2 csésze só joghurt paradicsom csatni csát maszala
Szedjük ki a spanótlevelekből a vastag ereket, majd mossuk meg alaposan. Készítsünk híg palacsintatésztát a kétféle lisztből, szódabikarbónából és a sóból. Jól mártsuk meg a spenótleveleket a tészában és bőséges olajban süssük mindegyiket ropogósra. A spenót sültekre öntsünk 2 csészényi enyhén sózott joghurtot, a tetejükre pedig egyenletesen kenjünk paradicsom csatnit. Végül szórjuk meg mindegyiket csát maszalával.
ROPOGÓS BANÁNKARIKÁK
6 kevésbé érett banán olaj a sütéshez só
Vágjuk vékony karikákra a banánokat és bő forró olajban hirtelen süssük ki. Csöpögtessük le, kissé sózzuk meg.
KLUB SZENDVICS
6 db. szendvics
12 szeletelt kenyér 5 evőkanál vaj 1 teáskanál mustár késhegynyi fehérbors mokkáskanál só 5 apró savanyú uborka 1 csésze kesudió 3 kis hagyma 6 paradicsom 2 uborka 1 evőkanál tejszín vagy tejföl 6 vékony szelet sajt 2 evőkanál kesudió vagy mogyoró 4 közepes méretű krumpli a burgonysziromhoz margarin a sütéshez
Csináljunk vajkrémet. Adjuk a vajhoz a tejszínt (tejfölt), a mustárt, a megreszelt savanyú uborkákat, valamint a ledarált vagy péppé zúzott hagymát, és az egészet jól keverjük össze. Pirítsuk meg a kenyérszeletek egyik oldalát és a vajkeveréket kenjük a nem-pirított oldalukra. Tegyünk a megkent kenyérre sajt- és paradicsom szeleteket, uborka karikákat, és boritsuk be (a vajas felével) egy másik szelet kenyeret. Jól nyomjuk össze. Rögzítsük négy fogpiszkálóval és vágjuk négy háromszögbe. Tegyük a szendvicseket egy tálra és sült kesudióval (mogyoróval) valamint burgonyaszirommal díszítsük. A kesudiót vagy mogyorót forró margarinban süssük világosbarnára. Papíron csöpögtessük le és sózzuk meg.
|