KEBABOK
Észak-Indiában népszerűek a kebab ételek melyeknek számos helyi változata ismert, Kalkutta helyi specialitása például a "kati kebab". A kebabokat készithetik nyárson, vagy gönygyölten.
MANDULA KEBAB
7 evőkanál hámozott mandula 6 evőkanál friss zsemlemorzsa 2 csésze tej 4 teáskanál vaj 3 evőkanál liszt 1 kis hagyma 2 teáskanál apróra vágott korianderlevél 4 zöldcsili (kicsi, hegyes erős zöldpaprika) só 1 teáskanál köménypor 2 teáskanál apróra vágott mentalevél 1 mokkáskanál vöröscsili por (őrölt erős paprika) zsemlemorzsa a panírozáshoz 2 evőkanál liszt a palacsinta tésztához margarin vagy olaj a sütéshez
Őröljük a hámozott mandulát finomra. Süssük az apróra vágott hagymát és zöldcsilit világosbarnára. Forraljunk tejet vajjal, közben adjuk hozzá a szitált lisztet, és a tűz fölött kavargassuk, amíg el nem válik az edény falától és aljától (besamel mártás). Keverjük bele a mandulát, a sült hagymát és zöldcsilit, a friss kenyérmorzsát, a köményport, sót, koriander levelet, a vöröscsili port. Öntsük ki egy tálba és hagyjuk kihűlni. Készitsünk belőle rúd-formákat, mártsuk palacsintatésztába majd forgassuk meg a zsemlemorzsában. Bőséges margarinban vagy olajban süssük szép barnára. Papírra szedve itassuk fel a fölösleges zsiradékot. Szórjuk meg apróra vágott menta levelekkel és melegen tálaljuk paradicsom ketchuppal.. A palacsinta tésztának vékonynak és csomómentesnek kell lennie, olyannak mint a pakora bevonatnak.
MOGYORÓ KEBAB
A mandula kebabnál leírtakat kövessük, azzal az eltéréssel, hogy a mandula helyett durvára őrölt mogyorót használjunk.
CSICSERIBORSÓ DÁL KEBAB
2 csésze csicseriborsó 1/2 kg főtt krumpli 1 evőkanál tej 1 teáskanál apróra vágott gyömbér 1 teáskanál apróra vágott koriander 1 teáskanál apróra vágott hagyma 2 teáskanál apróra vágott zöldcsili (kicsi, hegyes erős zöldpaprika) 1 mokkáskanál feketebors késhegynyi vöröscsili por (őrölt erős pirospaprika) 2 púpos evőkanál liszt a híg tésztához zsemlemorzsa a panírozáshoz olaj a sütéshez
Válogassuk át, mossuk meg, áztassuk be egy éjszakán át a csicseriborsót, majd sós vízben főzzük, míg megpuhul. Tegyük egy szűrőbe, hogy a fölösleges víz lefolyhasson róla. Reszeljük a főtt krumplit egy edénybe, keverjük össze a tejjel, a sóval és a fekete borssal. Ajuk hozzá az apróra vágott hozzávalókat, sót, valamint vöröscsili port és a főtt csicseriborsót. A krumplikeverékből formázzunk kerek gombócokat, a közepükbe fúrjunk lyukat, melybe töltsünk a csicseriborsó dál keverékből. Ezután burkoljuk be a gombócokat a maradék krumplikeverékkel. Lapítsuk le és formázzunk kb. 5cm átmérőjű kerek korongokat. Mártsuk híg palacsintatésztában, majd forgassuk meg a zsemlemorzsában. Forró olajban süssük aranybarnára és szűrőn csöpögtessük le vagy papíron itassuk le. Melegen szolgáljuk reggelire vagy tea mellé, menta csatnival vagy paradicsom ketchuppal.
ENERGIA KEBAB
1 fehérrépa 2 sárgarépa 1 csésze zöldborsó 1 csésze zöldbab 1 főtt krumpli 2 zöldcsili (kicsi, hegyes erős zöldpaprika) 1 mokkáskanál feketebors 1 kis fej hagyma 1 teáskanál apróra vágott koriander levél 3 teáskanál zsemlemorzsa 1 teáskanál margarin a zsemlemorzsa pirításához 1 mokkáskanál vöröscsili por (őrölt erős pirospaprika) só 15-16 teáskanál liszt 1 mokkáskanál apróra vágott gyömbér 2 evőkanál liszt a híg palacsintatésztához zsemlemorzsa a bundázáshoz 4 teáskanál tejszínhab 2 teáskanál reszelt sajt 2-3 darab közepes méretű krumpli 2 evőkanál vaj a tört krumplihoz olaj a kebabok kisütéséhez
Vágjuk apróra az összes zöldséget és pároljuk puhára. Süssük az apróra vágott hagymát, a zöldcsilit és a gyömbért 2 teáskanál margarinban világosbarnára. Szórjuk bele a lisztet és süssük egy percig, majd tegyük bele a párolt zöldséget, sót, feketeborsot és főzzük az egészet 2 percig. Hűtsük le, majd adjuk hozzá a margarinban megpíritott zsemlemorzsát és jól keverjük össze. Készítsünk krémet a vajból, a reszelt sajtból és a tejszínhabból, majd hűtsük le. Burkoljuk be ezzel a lehűtött krémmel a zöldséges masszát és formáljunk kerek gombócokat. Szórjuk meg liszttel, mártsuk meg a felvert híg palacsintatésztában majd forgassuk meg a zsemlemorzsában. Bő olajban süssük barnára. Papíron szárítsuk le. Az energia kebabokat vajas tört burgonyára rakjuk és melegen tálaljuk.
ZÖLDSÉGKRÉM KEBAB
1 kis hagyma 2 zöldcsili (kicsi, hegyes erős zöldpaprika) 3 teáskanál gyömbér 4 fehérrépa 4 közepes sárgarépa 2 főtt krumpli 1/2 kg zöldborsó 1/2 kg zöldbab 1 mokkáskanál feketebors 4 teáskanál összevágott korianderlevél 12 teáskanál zsemlemorzsa 1 mokkáskanál vöröscsili por (őrölt erős paprika) só 1 teáskanál alap maszala 5 teáskanál liszt 5 evőkanál vaj 1 csésze tejszín vagy tejföl 1 csésze liszt a palacsintatészta készítéséhez zsemlemorzsa a panirozáshoz mentalavelek díszítéshez olaj a sütéshez
Vágjuk össze a zöldségeket, és főzzük míg megpuhulnak. Süssük az apróra vágott hagymát, zöldcsilit és a gyömbért egy evőkanál vajban világosbarnára. Adjuk hozzá a lisztet és süssük egy percig, ezután keverjük bele a főtt zöldséget, a sót, a fekete borsot, a vöröscsili port (őrölt erős paprikát), az alap maszalát és 6 teáskanál zsemlemorzsát majd hagyjuk kihűlni. Csináljunk krémet a vajból és tejszínből (tejfölből), majd hűtsük le. A zöldség-keverékből formázzunk csúcsos körte formákat, azokba töltsünk a lehűtött krémből. Hintsük meg liszttel, mártsuk palacsintatésztába majd forgassuk meg a zsemlemorzsában. Bőséges olajban süssük barnára. Papíron itassuk le és friss mentalevelekkel dekoráljuk. Paradicsom ketchup-ot adjunk mellé.
VEGYES ZÖLDSÉGKRÉM KEBAB
2 fehérrépa 2 csésze zöldborsó 4 közepes sárgarépa 2 csésze zöldbab 2 főtt krumpli 4 zöldchili (kicsi, hegyes erős zöldpaprika) 1 mokkáskanál feketebors 1 teáskanál köménypor 1 kis hagyma 2 teáskanál apróra vágott korianderlevél 2 evőkanál zsemlemorzsa 1 mokkáskanál vöröscsili por (őrölt erős pirospaprika) só 8 teáskanál liszt 1 teáskanál apróra vágott gyömbér 3 evőkanál vaj 1/2 csésze tejszín 4 evőkanál liszt a híg palacsintatésztához zsemlemorzsa a panírozáshoz olaj a sütéshez
Vágjuk apróra az összes zöldséget és pároljuk puhára. Süssük az apróra vágott hagymát, zöldcsilit (kicsi, hegyes erős zöldpaprikát) és a gyömbért egy evőkanál vajban világosbarnára. Adjuk hozzá a lisztet és süssük egy percig, majd tegyük bele a párolt zöldséget, sót, feketeborsot, vöröscsili port, valamint az őrölt köménymagot és píritsuk 3 percig. Hagyjuk kihűlni, majd adjunk hozzá 2 evőkanál zsemlemorzsát és keverjük össze. A tejszínből és a vajból csináljunk krémet és hűtsük le. Formázzunk ovális alakú kotletteket, és a lehűtött krémmel töltsük meg azokat. Szórjuk meg liszttel, mártsuk meg a palacsintatésztában, és forgassuk meg a zsemlemorzsában. Bőséges olajban süssük a kebabokat barnára. Papíron itassuk fel és paradicsom ketchuppal szervírozzuk.
BURGONYPÜRÉ KEBAB
1 kg burgonya 1 mokkáskanál vöröscsili por (őrölt erős pirospaprika) só 1 mokkáskanál feketebors 1/2 csésze tej 1 púpozott evőkanál vaj 2 teáskanál őrölt gyömbér 4 teáskanál apróra vágott korianderlevél 2-3 zöldcsili (kicsi, hegyes erős zöldpaprika) zsemlemorzsa a panírozáshoz olaj a sütéshez 2 evőkanál liszt a kebabok megszórásához 4 evőkanál liszt a palacsintatésztához kevés víz a palacsintatésztához olaj a sütéshez
Főzzük meg a krumplit, hagyjuk lehűlni, törjük össze vagy nyomjuk át krumplinyomón, majd keverjük össze sóval, vöröscsili porral, feketeborssal, tejjel, olvasztott vajjal, apróra vágott zöldcsilivel és korianderlevéllel majd pirítsuk 3 percig. Vegyük le a tűzről és hűtsűk ki. Készítsünk egy adag palacsintatésztát. Az összetört fűszeres krumplikeveréket kanállal szaggassuk ki és formázzunk kis labdákat belőlük. Szórjuk meg liszttel, mártsuk meg a palacsintatésztában és forgassuk meg a zsemlemorzsában. Forró olajban süssük barnára. Papíron itassuk fel. Melegen joghurt-csatnival tálaljuk.
PÁRSZI KRUMPLI KEBAB
75 dkg krumpli 1 teáskanál só a krumplifőzéshez 1 csésze kókuszreszelék 1 evőkanál vaj 2 teáskanál apróra vágott korianderlevél 2 szelet kenyér 3 zöldcsili (kicsi, hegyes erős zöldpaprika) 1 mokkáskanál vöröscsili por (őrölt erős pirospaprika) 2 teáskanál alap maszala 1 teáskanál fehérkömény 2 teáskanál egészen apróra vágott gyömbér 1 közepes nagyságú paradicsom 2 evőkanál liszt a palacsintatésztához zsemlemorzsa a panírozáshoz olaj a sütéshez
Főzzük meg a krumplit sós vízben puhára. Hűtsük le, majd törjük össze. Áztassuk be a kenyérszeleteket valamint a kókuszreszeléket (külön-külön) vízben, majd nyomjuk ki mindkettőt alaposan. Melegítsünk egy evőkanál vajat, és süssük benne az apróra vágott zöldcsilit, a gyömbért és a kókuszreszeléket világosbarnára. Adjuk hozzá az apróra vágott korianderleveleket, az alap maszalát, a fehérköményt, a sót, a meghámozott és felszeletelt paradicsomot, a beáztatott kenyeret, a vöröscsili port, majd addig főzzük, míg a keverékből a nedvesség el nem párolog. Hűtsük le. A főtt krumpliból csináljunk 12 kerek gombócot és mindegyiket töltsük meg a kókuszkrémmel. Készítsünk palacsintatésztát, a kebabokat mártsuk meg benne, majd jól forgassuk meg zsemlemorzsában. Forró olajban süssük világosbarnára. Papíron szárítsuk meg és teához vagy reggelire szolgáljuk fel.
SZIKH UBORKA KEBAB
3/4 kg vékony kigyóuborka 1 kis fej apróra vágott hagyma 1 teáskanál őrölt gyömbér 3-4 zöldcsili (kicsi, hegyes erős zöldpaprika) apróra vágva 3 teáskanál fehérkömény 2 teáskanál alap maszala 2 teáskanál apróra vágott korianderlevél 2-3 evőkanál pörkölt sárgaborsó lisztsó 1 mokkáskanál vöröscsili por (őrölt erős pirospaprika) margarin a sütéshez
Hámozzuk meg az uborkákat és vágjuk apró szeletekre, majd főzzük sós vízben puhára. Hagyjuk lehűlni. Törjük össze, adjunk hozzá sót, alap maszalát, gyömbért, őrölt fehérköményt, apróra vágott korianderlevelet, hagymát, zöldcsilit, vöröscsili port és a pörkölt sárgborsólisztet majd az egészet jól dolgozzuk össze. Formázzunk apró kis rudakat és sütőben süssük világosbarna színűre. Melegítsünk meg jól egy evőkanál margarint és a szikh kebabot serpenyőben süssük barnára. Paradicsom ketchup-al szervírozzuk vacsorára vagy ebédre.
GRÍZ KEBAB
1 csésze búzadara 3 csésze tej 3 evőkanál vaj 3 evőkanál reszelt sajt só 1 mokkáskanál vöröscsili por (őrölt erős pirospaprika) 2-3 zöldcsili (kicsi, hegyes erős zöldpaprika) 1 evőkanál apróra vágott koriander 3 teáskanál paradicsom püré 2 teáskanál összevágott gyömbér 1 teáskanál fekete garam maszala zsemlemorzsa a panírozáshoz 4 evőkanál liszt a palacsintatésztához olaj a sütéshez néhány szál mentalevél
Melegítsük fel a tejet a vajjal, és adjuk hozzá a búzadarát. Főzzük míg a keverék besűrűsödik. Vegyük le a tűzről. Adjuk hozzá a reszelt sajtot, sót, vöröscsili port, apróra vágott korianderleveleket, zöldcsilit, gyömbért, a paradicsom pürét és a garam maszalát. Nyújtsuk ki a keveréket egy gyúródeszkán és hagyjuk míg megszilárdul. Vágjunk belőle kotletteket, szórjuk meg liszttel, mártsuk palacsintatésztába, forgassuk meg prézliben és bőséges mennyiségű olajban süssük barnára. Díszitsük mentalevéllel. Paradicsom ketchuppal szervírozzuk reggelire vagy teához.
RIZS KEBAB
1 csésze rizsliszt 3-4 teáscsésze tej 3 evőkanál vaj 2 evőkanál liszt a palacsintatésztához 3 evőkanál reszelt sajt 1 1/2 csésze zsemlemorzsa só 1 teáskanál köménypor 1 mokkáskanál vöröscsili por (őrölt erős paprika) késhegynyi feketebors 1 őrölt szegfűszeg 1 összevágott zöldcsili (kicsi, hegyes erős zöldpaprika) 1 teáskanál apróra vágott korianderlevél 4 evőkanál liszt a palacsintatésztához zsemlemorzsa a panirozáshoz olaj a sütéshez egy szeletekre vágott citrom néhány darab mentalevél
Forraljuk fel a tejet vajjal, szórjuk bele a rizslisztet és kavargassuk míg besűrűsödik. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a reszelt sajtot, sót, borsot, vöröscsili port, az apróra vágott zöldcsilit, a szegfűszeget, a köménymag port és a korianderleveleket. Hagyjuk lehűlni, aztán csináljunk belőle apró rúdakat. Mártsuk meg a palacsintatésztában és hempergessük meg a zsemlemorzsában. Bőséges mennyiségű olajban süssük barnára. Citromszeletekkel és menta levelekkel díszítsük. Paradicsomszósszal szervírozzuk reggelire.
|