Fénylélek
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Hírbox


Naprakész Traffipaxinfo a Főoldalon!
 
 
Kíváncsi vagy milyen idő lesz holnap?
Kattints az Időjárás menüpontra. 
 
 
Hírfalók figyelem!
Minden percben friss hírekről olvashatsz alul, a baloldali oszlopban.
 


Különleges ételek, keleti ízek, finom desszertek és még sok-sok finomság vár a Kaják/Vitaminok rovatban  

 

 

 

 

  Rakj a kedvencekhez!


::Navigation::

 Időjárás - Bp.

::Főoldal
::Hírek/frissek


::
Vendégkönyv

::Itt hirdess!!!

::Cseréim
::Link me
/ buttonjaim

::Panaszkönyv
::Díjaim


::
Zenék, videók
  
::
Sportvideók
   
::
Táncos videók
 
::
Illúzióvilág/videók
::Képek
::
Letöltések-Kellékek

::
Érdekességek + színe
k
::
Embertípusok
  
::Lányoknak

::Fiúknak

::Feng Shui 
::Otthon, édes otthon Új
::Babonák, hiedelmek
 (Álmoskönyv/Tarot)
::
Rejtélyes helyek, csodák és
érdekességek (múlt-jelen-jövő)

::Bolygók és hatásaik
::Horoszkóp  
::Önismeret
 
::Kreatív dolgok


::
Házipraktikák
::Illatok
::Gyógynövények 
::
Egészség/Fitness
 
::
Fókuszban az emberi test
::Kaják/Vitaminok...
::Adalékok
::A viz/Tudod mit iszol?

::Fogyasztóvédelmi útmutató
::Kertészkedjünk

::Viccek Új
::Idézetek híresemberektől
::Beszédtechnika
::IQ teszt 
és szemteszt
::Játékok

::
Mesék és tanmesék

::
Bölcsességek
::Filozófia-vallás
::Próféciák 

::Haikuk és versek
::Koanok


::Időjárás
::Programajánló

::Hasznos oldalak
 

"Vissza a főoldalra

::CHAT:

  

Kedvenceim,
akik honlapját 
másnak is ajánlom:
 

 

 
Zene/Music

Szuper Rádiók!

 
Friss HÍREK

 



_______________________

 

 

Animált felhőkép:

Felhőkép

Kis szmogtérkép 
Budapest: 

Budapest szmogtérképe

Kis UV térkép:

UV térkép

 
Világóra
 
Kedvenc színed?
Lezárt szavazások
 
Melyik évszakot szereted a legjobban?
Van kedvenc évszakod? Ha igen, melyik?

Ősz
Tél
Tavasz
Nyár
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

122890428345470d9.png

Vendégkönyv színező kód

Google PageRank

--

free counters

 
Csatnik

CSATNIK

A kísérő ételek között előkelő helyet töltenek be az "édes-csípős" vagy "erős-savanyú" csatnik, melyek általában valamilyen gyümölcsből (almából, citromból, guavából, mangóból, banánból, eperből, szilvából, kókuszból stb.) készülnek. Ám nem kevésbé finomak a rebarbarás, paradicsomos, sárgarépás csatnik. Ezt a szószós, krémszerű ételt legtöbbször párolt rizs mellé tálalják. A krémszerű, szószós csatnik nővelik az ízválasztékot és segítik az emésztést.

Az indiai íz érdekében használjunk magunk készítette ecetet. Ha ilyen ecettel ízesítjük a csatnikat és a savanyúságokat nem lesz vad savanyú ízűk. Az ecet készítésének leírását lásd a " főzés néhány egyéb alapanyaga" résznél. Vigyázzunk mert a boltban vásárolt ecetből a recepteknél megadott mennyiségtől jóval kevesebb kell!

JOGHURTOS MENTA CSATNI

1 csésze joghurt
3 zöldcsili (kicsi, hegyes erős zöldpaprika)
1 evőkanál apróra vágott friss mentalevél
1 csapott evőkanál mangópor

Verjük fel a joghurtot, majd az apróra vágott zöldcsilit, a mentaleveleket, a mangóport keverjük bele. Ízlés szerint sózzuk. Sült ételek mellé szervírozzuk.

PARADICSOM CSATNI

1 kg paradicsom
1 teáskanál vöröscsili por (őrölt erős paprika)
1 evőkanál friss gyömbér vagy reszelt száraz gyömbér
2 fokhagymagerezd
4 evőkanál mazsola
2 teáskanál só
1 hagyma
1 púpozott csésze cukor
1 teáskanál összetört nagy kardamom
1 csésze házi ecet
1 evőkanál hámozott mandula

Tegyük a paradicsomot forró vízbe 5 percig, Húzzuk le a héjukat, majd vágjuk apró darabokra. Aprítsuk fel a fokhagymát. Vágjuk a gyömbért hosszú, vékony szeletekre. Tegyük a paradicsomot, a vöröscsili port, az összezúzott fokhagymát és gyömbért egy edénybe és pároljuk míg megpuhul. Folyamatosan kavargassuk míg besűrűsödik. Adjuk hozzá az ecetet, cukrot, a megmosott mazsolát és az összetört kardamom magokat, majd az egészet főzzük 10 percig. Vegyük le a tűzről, hagyjuk lehűlni és egy légmentes üvegben tároljuk. Párolt rizzsel és purival tálaljuk.

ZÖLDPARADICSOM CSATNI

Ugyanúgy készitjük mint a paradicsom csatnit csak érett paradicsom helyett zöld paradicsomot használunk.

SÁRGARÉPA CSATNI

1/2 kg sárgarépa
1 evőkanál vöröscsili por (őrölt erős pirospaprika)
1 evőkanál friss gyömbér vagy 1 teáskanál száraz reszelt gyömbér
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál hámozott félbevágott mandula
4 evőkanál mazsola
4 teáskanál só
2 csésze cukor
1 teáskanál összetört kardamom
1 1/2 csésze házi ecet
1 csésze víz

Kaparjuk le és reszeljük meg a répákat, aprítsuk fel a fokhagymát és vékony hosszú csikokra szeljük a gyömbért. Tegyük a reszelt répát, vizet, fokhagymát és gyömbért egy mély serpenyőbe és lassan pároljuk míg megpuhul és a víz lefő róla. Közben gyakran keverjük meg. Adjunk hozzá ecetet, cukrot, sót, megmosott mazsolát, mandulát, az összetört kardamom magokat és főzzük, míg kicsit besűrűsödik. Öntsük egy tiszta lekvárosüvegbe és jól zárjuk le. Két nap elteltével fogyasztható.

GUAVA CSATNI

1/2 kg guava (konzervben is kapható, de helyette érett körtét is használhatunk)
1 csésze házi ecet
2 csésze víz
1 csapott teáskanál vöröscsili por (őrölt erős pirospaprika)
2 nagy kardamom
1 csésze cukor
2 mokkáskanál só
1 evőkanál szeletelt gyömbér
2 szegfűszeg
1 evőkanál mazsola
1 evőkanál hámozott mandula

Hámozzuk meg a guavákat, négyfelé vágva távolítsuk el a magházukat. Ezután vágjuk vékony szeletekre, és a gyömbércsíkokkal, a összezúzott fokhagymával és vízzel főzzük meg. Adjuk hozzá a cukrot, az összetört kardamom magokat, a megőrölt szegfűszeget, az ecetet, a csili port, a mazsolát, valamint a mandulákat és forró tűzön főzzük sűrűre. Hűtsük le, tegyük befőttesüvegbe és jól zárjuk le. A következő nap szolgáljuk fel.

CITROM CSATNI

1/2 kg citrom
1 púpozott csésze cukor
1 teáskanál vöröscsili por (őrölt erős pirospaprika)
2 teáskanál só
1 teáskanál nagy kardamom őrölve
késhegynyi őrölt szegfűszeg

Mossuk meg alaposan a citromokat, majd egy ruhával töröljük azokat szárazra. Csavarjuk ki a levüket és adjunk hozzá sót. Vágjunk hosszú csíkokat a citrom héjából, áztassuk be a lében majd rakjuk egy befőttesüvegbe. Tartsuk az üveget - minden másnap alaposan felrázva - egy hétig a napon vagy meleg helyen, míg a citromhéjak meg nem puhulnak. Adjuk hozzá a cukrot, a vöröscsili port, az őrölt kardamom magokat és az összetört szegfűszeget és jól keverjük össze. Hagyjuk a napon míg a cukor elolvad. Ez a csatni egy évig eltartható, ha légmentes üvegbe tesszük.

ALMA CSATNI

1 kg alma
1 csésze cukor
2 evőkanál vaj
1 teáskanál vöröscsili por (őrölt erős pirospaprika)
2 teáskanál őrölt ánizs
1 teáskanál fahéj
késhegynyi őrölt szegfűszeg
csipet só

A megmosott almát vágjuk nyolcfelé és metszük ki a magházát. A vajban kissé pirítsuk meg a fűszereket majd szórjuk az almára és fedő alatt pároljuk. Annyi vízet öntsünk alá, hogy az alma oda ne kapjon. Ha az alma megpuhult keverjük hozzá a cukrot.

SZILVÁS-ALMÁS CSATNI

1/2 kg szilva
1/2 kg alma
1 csésze cukor
1 csésze mazsola
2 evőkanál vaj
1 teáskanál vöröscsili por (őrölt erős pirospaprika)
1 teáskanál fahéj
1 teáskanál őrölt ánizs
1 teáskanál kurkuma
2 babérlevél
késhegynyi só

Mossuk meg a gyümölcsöket. A magházától megfosztott almát nyolcfelé, a szilvát félbe vágjuk, szórjuk rá a fahéjat és a sót. Pirítsuk meg a vajban a fűszereket, majd adjuk hozzá a felvágott gyümölcsöt és a mazsolát. Kis vizet öntsünk alá, hogy le ne égjen és főzzük pépessé a csatnit. Keverjük bele a cukrot. Hidegen tálaljuk.

MENTA ÉS ŐSZIBARACK CSATNI

1 maréknyi mentalevél
1 hagyma (közepes nagyságú)
4 zöldcsili (kicsi, hegyes erős zöldpaprika)
késhegynyi só
1/2 kg félig érett őszibarack

Hámozzuk meg a barackokat és félbe vágva távolítsuk el a magjaikat. A mentaleveleket, a hagymát és a zöldcsilit valamint a barack húsát együttesen daráljuk finom pasztává. Sózzuk meg.

MANGÓ CSATNI

1/2 kg éretlen mangó
1 csésze házi ecet
1 csésze víz
1 teáskanál csili por
2 1/2 csésze cukor
2 teáskanál só
1 evőkanál gyömbér
2 fokhagymagerezd
1 teáskanál kardamom
4 evőkanál mazsola

Mossuk és hámozzuk meg majd vágjuk nagyon vékony hosszú szeletekre a mangókat. Zúzzuk péppé a fokhagymát és hosszú vékony csikokra a gyömbért. A mangószeleteket, a fokhagymát és a gyömbért lassan pároljuk egy kevés vízben. Amikor megpuhultak, adjuk hozzá a cukrot, az ecetet, a vöröscsili port, az összetört kardamom magokat, a sót, valamint a hámozott mandulákat, és kavargassuk míg besűrűsödik és aranyszínűvé válik. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a mazsolát és jól keverjük el. Hűtsük le és tegyük egy légmentesen záró üvegbe. Hűvös, sötét helyen tároljuk.

BANÁN CSATNI

1 kg érett banán
1 csésze cukor
1 evőkanál garam maszala
1 teáskanál őrölt ánizs
1 teáskanál fehérkömény por

2 teáskanál vöröscsili por (őrölt erős pirospaprika)
1 teáskanál gyömbér por
késhegynyi feketebors
4 evőkanál mazsola

Hámozzuk meg és nyomjuk villával szét a banánokat. Keverjük a banánpéphez a fűszereket és a vízben áztatott mazsolát.

 

 

Boldog névnapot!

-

A külvilág mindig lerendezi saját magát (nélkülem is).

Lábam a földön, fejem az égben, szívem középen.
Hídként hajlok szellem és anyag között.
Vándor, kelj át rajtam bátran,
Ne félj a szakadék fölött!

"Levelek sosem
hullanak hiába - minden
csupa harangszó
Chori
"

"minden akciót azonos értékú
ellenreakció követ
Newton"

"az vagy amit gondolsz, és azzá lettél, amit gondoltál
Buddha"

 Ti küldtétek:

"Amikor félsz, gondold azt,
hogy mások is félnek.
Sőt, vedd magadra az
ő félelmüket is.
Még ha a szenvedésed fokozódik
is azáltal, hogy a terheidet
növelted, meglátod, a félelmed
mégis csökkenni fog."

- Őszentsége a Dalai Láma

 

Mosolyország:

 

 

 

 "Akármilyen közel áll hozzánk valaki, akármennyire féltjük és szeretjük, nem élhetünk, nem dönthetünk helyette. Ezzel elvennénk tőle a saját tévedései tapasztalatait, pedig nékülözhetetlenül szüksége van rá.

Ha kérdezi, elmondhatjuk véleményünket, tanácsunkat, de nem erőszakolhatjuk rá. "Jóslatainkkal" nem ijesztgethetjük cselekedetei szerencsétlen következményeit illetően, mert legjobb szándékú szavaink is könnyen válhatnak rossz szuggesztiókká a befolyásolható karaktereknél, akik teljesítik mindazt, amit beléjük vetítettünk.

Szepes Mária"

 

milyen napon születtem
"Naptár"

Tudni akarod melyik napon születtél?
Válaszd ki az évet, hónapot és a napot:

Év: . Hónap: Nap:

A hét megfelelő napja:





 
Szótár

ANGOL SZÓTÁR - hanggal

ANGOL ONLINE SZÖVEGFORDÍTÓ

SPANYOL SZÓTÁR

SPANYOL SZÓTÁR - hanggal

OLASZ SZÓTÁR

OLASZ SZÓTÁR - hanggal

FRANCIA SZÓTÁR

NÉMET SZÓTÁR - hanggal

ROMÁN SZÓTÁR

SZLOVÁK SZÓTÁR

OROSZ SZÓTÁR - hanggal

SZERB SZÓTÁR

HORVÁT miniszótár

 
Vajon összeilletek? (számmisztika)

+ =

______________

Kalkulátor:
°Celsius
°Fahrenheit
Kelvin

__

 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek érdemes belenéznie. Ez csak intelligencia kérdése. Tedd meg Te is. Várlak