SALÁTÁK ÉS SAVANYÚSÁGOK
Bármilyen idény zöldségből és gyümölcsből készithetünk ecetes savanyúságokat.
Használjuk az általunk elkészitett ecetet melynek leírása megtalálható "A főzés néhány egyéb alapanyaga" című résznél. A különböző maszalák receptjeit lásd a "Curry vagy kari? Maszala a speciális fűszerkeverék" címszónál. A savanyúságok nem tartalmaznak tartósítószert!
ZÖLDBAB SALÁTA
1/2 kg zöldbab 2 fehér paprika 2 evőkanál porcukor 2 evőkanál citromlé 2 evőkanál mustárolaj vagy olivaolaj só
A megmosott zöldbabot szeleteljük fel és annyi sós vízzel, hogy ellepje főzzük puhára. Helyette használhatunk zöldbab konzervet is. Szűrjűk és csöpögtessük le. Keverjük el a cukrot, citromlevet és az olajat és öntsük a babra. Karikázzuk fel a megtisztitott, kicsumázott parikákat és keverjük össze az ízesitett zöldbabbal. Hidegen, behütve tálaljuk.
UBORKA SALÁTA
1/2 kg uborka 1 csapott teáskanál reszelt gyömbér 2 evőkanál citromlé késhegynyi őrölt fehérbors só
A megtisztitott uborkát vágjuk apró kockákra. Keverjük el a citromlével a gyömbért, a sót és a borsot, majd öntsük az uborkára. Behütve tálaljuk.
ECETES SÁRGARÉPA
1/2 kg sárgarépa 2 teáskanál őrölt lepkeszegmag 4 teáskanál alap maszala 4 teáskanál őrölt ánizsmag 3 teáskanál vöröscsili por (őrölt erős pirospaprika) 3-4 teáskanál só 1 csésze (házi) ecet 2 citrom 1 csésze mustármag 1 mokkáskanál szerecsendió 1 kis darab szerecsendióvirág kevés olaj
Sós vízben főzzük meg a megtisztitott, alaposan megmosott és kockára vágott sárgarépát. Szűrjük le és hagyjuk kihűlni, majd forró olajban süssük barnára. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá az ecetet, az alap maszalát, az ánizsmagokat, a vöröscsili port, a lepkeszegmagot, a sót, a citromlét, a reszelt szerecsendiót, a szerecsendióvirágot és főzzük míg az olajat teljesen fel nem szívta. Hűtsük le, majd tegyük légmentesen záródó befőttesüvegbe. Két nap múltával fogyasztható.
Ez a savanyúság nyáron 15 napig, télen 2 hónapig tárolható (indiai éghajlati viszonyok mellett).
OLAJOS PÁCOLT TÖK
1/2 kg zsenge főzőtök 4-5 teáskanál durvára őrölt mustármag 1 teáskanál kurkuma 2 teáskanál durvára őrölt lepkeszegmag 2 teáskanál őrölt vöröscsili 1 csésze mustárolaj (esetleg olivaolaj) 2 teáskanál só
Távolítsuk el a tök belsejét, majd vágjuk a tőkőt héjastól hosszú szeletekre. Tegyük forró vízbe 10 percig. Szűrjük le, hagyjuk hogy a víz lecsöpögjön és a tök kihűljön. Keverjük össze a fűszereket az olajjal és ezzel a keverékkel dörzsöljük be a tök szeleteket. Ezután rakjuk azokat szép sorba tiszta üvegbe és hagyjuk meleg helyen 3 napig, míg megpuhul. Közben naponta egyszer rázzuk fel az üveg tartalmát. Négy nap elmúltával fogyasztható.
GYÖNGYHAGYMÁK ECETBEN
25 dkg gyöngyhagyma 1 csésze (házi) ecet 3-4 szegfűszeg 1 teáskanál só 1 teáskanál vöröscsili por (őrölt erős pirospaprika) 2 fokhagymagerezd 2 kis gyömbérszelet 1 szárított egész vöröscsili (apró piros erős paprika vagy cseresznyepaprika) 1 teáskanál feketebors
Tisztítsuk meg a hagymákat és hagyjuk egészben azokat. Dörzsöljünk vöröscsili port és sót a hagymákra, majd tegyük félre 35 percre. Lassan forraljuk 10 percig az ecetet, benne az összes alkotórésszel. Szűrjük le. Tegyük a hagymákat és a száraz vöröscsilit befőttesüvegbe, majd öntsük tele a forró ecettel. Azonnal zárjuk le az üveget.
TÖLTÖTT PAPRIKA SAVANYÚSÁG
8 darab töltenivaló nagy fehér paprika 4 teáskanál lepkeszegmag (pörkölt és őrölt) 3 teáskanál vöröscsili por (őrölt erős pirospaprika) 8 teáskanál finomra őrölt ánizsmag 1 teáskanál só 6 teáskanál fekete maszala 4 teáskanál őrölt mustármag 4 teáskanál köménypor 2 citrom 1 csésze olaj 4 teáskanál mangópor
Távolítsuk el a paprikák szárát és csumáját. Dolgozzuk össze az összes fűszert citromlével és egy kevés - előzőleg felmelegített majd lehűtött - olajjal. Töltsük meg a paprikákat ezzel a fűszerkeverékkel, majd tegyük üvegekbe és öntsünk rájuk az olajat. Érleljük egy hónapig. Két-három naponként rázzuk fel az üvegeket.
CÉKLA SAVANYÚSÁG
1 kg cékla 1 csésze (házi) ecet 1 csésze citromlé 4 teáskanál lepkeszegmag 4 teáskanál fekete maszala 1 teáskanál őrölt feketebors 1 teáskanál őrölt mustármag 1 teáskanál vöröscsili por (őrölt erős pirospaprika) 2 teáskanál só
A megtisztitott, megmosott céklát vágjuk kis kockákra és áztassuk egy éjszakán át sós vízben. Szűrjük és csöpögtessük le. Szórjuk a cékladarabokra az összekevert fűszereket és kevés sós, citromros vízben pároljuk 15 percig. Hütsük le, rakjuk üvegekbe a céklát majd öntsük rá az előzőleg felforralt ecetet.
ÉDES VEGYES ZÖLDSÉG SAVANYÚSÁG
2 kis fej karfiol 1/2 kg sárgarépa 1/2 kg fehérrépa (helyette paszternák vagy zeller) 9 evőkanál cukor 2 evőkanál só 2 evőkanál garam maszala 4 teáskanál vöröscsili por (őrölt erős pirospaprika) 4 evőkanál őrölt mustármag 1 evőkanál gyömbér 1 evőkanál fokhagyma 2 csésze (házi) ecet 3 csésze mustárolaj (vagy olivaolaj)
Mossuk és hámozzuk meg majd vágjuk össze a zöldségeket (a sárgarépákat hosszú szeletekre, a karfiolt közepes méretű darabokra, a fehérrépát nem túl vastag karikákra). Főzzük elő a zöldségeket forró vízben 10-15 percig. Ezután szűrjük le és csöpögtessük le róluk a vizet.
Vágjuk a gyömbért és a fokhagymát nagyon apróra és egy csésze olajban süssük aranybarnára. Keverjük hozzá a fűszereket, utoljára a felmelegített olajat. Készítsünk a cukorral sűrű szirupot (a cukor felénél kevesebb vízzel). Öntsük az ecetet és a szirupot a fűszerekkel elegyített sült fokhagymához és gyömbérhez. Főzzük 5 percig. Tegyük bele a zöldségeket, pároljuk míg a zöldségek beszívják az olajat. Hűtsük le, tegyük befőttesüvegekbe és 10 nap után fogyaszthatjuk.
CITROM SAVANYÚSÁG OLAJBAN
1 kg apró citrom 2 csésze só 2 csésze mustárolaj ( olivaolaj) 2 nagy darab asa-foetida 4 teáskanál vöröscsili por (őrölt erős pirospaprika) 1/2 kg gyömbér 4-5 teáskanál mustármag 4 darab egész friss zöldcsili (zöld erős hegyes paprika) 2 evőkanál lepkeszeg mag 1 csésze citromlé 1 evőkanál só a citromléhez
Mossuk meg alaposan és egy ruhával töröljük szárazra a citromokat. Mindegyik citromba metszünk négy bevágást, tegyünk a bevágásokba sót és egy kis sóval kívülről is dörzsöljük be a citromokat. Rakjuk a besózott citromokat egy üvegbe, hagyjuk ott körülbelül két hétig míg megpuhulnak (másnaponként jól rázzuk fel az üvegeket). Melegítsünk olajat míg füstölni kezd, vegyük le a tűzről, tegyük bele az asa-foetidát, és amikor felpuffad, törjük össze egy kanállal. Adjuk a csiliport és a mustármagot az olajhoz és kavargassuk míg vörös színűvé pirulnak. Ezután keverjük a citromokhoz, a friss vöröscsilikhez, valamint a gyömbérhez és főzzük míg egy kicsit megpuhul. Szárítsuk meg a lepkeszegmagokat egy tepsiben és őröljük meg, majd keverjük össze az őrölt lepkeszegmagot a citromlével és egy evőkanál sóval. Főzzük 5 percig. A citromokat a citromdzsúzzal együtt töltsük tiszta légmenetesen lezárható befőttesüvegekbe.
MANGÓ SAVANYÚSÁG PANDZSÁBI MÓDRA
1 kg éretlen mangó (helyette őszibarack, sárgabarack, vagy sárgadinnye) 2 evőkanál só 2 evőkanál vöröscsili por (őrölt erős pirospaprika) 1 evőkanál őrölt lepkeszegmag 1 evőkanál őrölt ánizsmag 1 teáskanál kurkuma 2 csésze mustárolaj (olivaolaj)
Távolítsuk el a magvakat és vágjuk a mangókat (az ajánlott gyömölcsőket) nagy szeletekre. Dörzsöljük az összes őrölt fűszert valamint a sót, vöröscsilit, 2 evőkanál mustárolajat és a kurkumát a mangószeletekre. Tegyük egy befőttesüvegbe és két napig hagyjuk a napon, közben naponta egyszer jól rázzuk fel az üveget. Ezután öntsük rá a maradék olajat és hagyjuk 15 napig pihenni, de már ne a napon. Minden másnap jól rázzuk fel. Húsz nap után fogyaszthatjuk. Ez a savanyúság egy-két évig is eltartható. Gondoskodjunk arról, hogy a mangószeleteket ellepje az olaj.
TÖLTÖTT SAVANYÚ MANGÓ SÓS LÉBEN
1 kg közepes nagyságú éretlen mangó (helyette sárgabarack, őszibarack) 6 evőkanál őrölt mustármag 1 csésze só 2 teáskanál őrölt vöröscsili (őrölt erős pirospaprika) 2 evőkanál lepkeszegmag 4 teáskanál fekete maszala 1 teáskanál ánizsmag 1 teáskanál kurkuma mustárolaj (olivaolaj) amennyi a mangók (sárgabarack, őszibarack) ellepéséhez szükséges
Pörköljük meg a lepkeszeg-, és ánizsmagokat, majd az egészet törjük össze. Mossuk meg, majd töröljük szárazra a mangókat. Hasítsuk négy részre, de ne vágjuk teljesen végig a mangókat, hanem csak annyira, hogy a magot eltávolíthassuk. Keverjük össze a fekete maszalát, a vöröscsili port, a sót, a kurkumát és a mustármagokat, ezután készítsünk egy kis olajjal sűrű pasztát. Töltsük a maszalás keveréket a mangókba. Rakjuk a töltött mangókat egy tiszta befőttesüvegbe. Öntsünk mindegyik üvegbe annyi olajat, hogy a mangókat ellepje. Zárjuk le az üvegeket szorosan. Tartsuk 4 napig napon, ezalatt minden másnap rázzuk fel. Ezután a konyhában vagy az éléskamrában tartsuk 15 napig míg a mangók megpuhulnak. |