Fénylélek
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Hírbox


Naprakész Traffipaxinfo a Főoldalon!
 
 
Kíváncsi vagy milyen idő lesz holnap?
Kattints az Időjárás menüpontra. 
 
 
Hírfalók figyelem!
Minden percben friss hírekről olvashatsz alul, a baloldali oszlopban.
 


Különleges ételek, keleti ízek, finom desszertek és még sok-sok finomság vár a Kaják/Vitaminok rovatban  

 

 

 

 

  Rakj a kedvencekhez!


::Navigation::

 Időjárás - Bp.

::Főoldal
::Hírek/frissek


::
Vendégkönyv

::Itt hirdess!!!

::Cseréim
::Link me
/ buttonjaim

::Panaszkönyv
::Díjaim


::
Zenék, videók
  
::
Sportvideók
   
::
Táncos videók
 
::
Illúzióvilág/videók
::Képek
::
Letöltések-Kellékek

::
Érdekességek + színe
k
::
Embertípusok
  
::Lányoknak

::Fiúknak

::Feng Shui 
::Otthon, édes otthon Új
::Babonák, hiedelmek
 (Álmoskönyv/Tarot)
::
Rejtélyes helyek, csodák és
érdekességek (múlt-jelen-jövő)

::Bolygók és hatásaik
::Horoszkóp  
::Önismeret
 
::Kreatív dolgok


::
Házipraktikák
::Illatok
::Gyógynövények 
::
Egészség/Fitness
 
::
Fókuszban az emberi test
::Kaják/Vitaminok...
::Adalékok
::A viz/Tudod mit iszol?

::Fogyasztóvédelmi útmutató
::Kertészkedjünk

::Viccek Új
::Idézetek híresemberektől
::Beszédtechnika
::IQ teszt 
és szemteszt
::Játékok

::
Mesék és tanmesék

::
Bölcsességek
::Filozófia-vallás
::Próféciák 

::Haikuk és versek
::Koanok


::Időjárás
::Programajánló

::Hasznos oldalak
 

"Vissza a főoldalra

::CHAT:

  

Kedvenceim,
akik honlapját 
másnak is ajánlom:
 

 

 
Zene/Music

Szuper Rádiók!

 
Friss HÍREK

 



_______________________

 

 

Animált felhőkép:

Felhőkép

Kis szmogtérkép 
Budapest: 

Budapest szmogtérképe

Kis UV térkép:

UV térkép

 
Világóra
 
Kedvenc színed?
Lezárt szavazások
 
Melyik évszakot szereted a legjobban?
Van kedvenc évszakod? Ha igen, melyik?

Ősz
Tél
Tavasz
Nyár
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 

122890428345470d9.png

Vendégkönyv színező kód

Google PageRank

--

free counters

 
Édességek, desszertek (india)

ÉDESSÉGEK, DESSZERTEK

Az indiaiak híresen édesszájúak, így nem csoda, hogy az országba látogatók rengeteg egzotikus desszertféleség, szirupba mártott golyó és sütemény között válogathatnak. A halavák önálló fogásként is fogyaszthatók. Az édességek elkészítése során az indiaiak többféle ételfestéket és sokféle esszenciát (kevara, mandula, vanília, ananász, rózsa ízű) használnak. Kedvelt fűszerük a kardamom és a sáfrány. A süteményeket hártyavékonyságú ezüstpapírral díszitik, melyet általában megesznek. Mivel az édességek között számos azonosíthatatlan nyalánkság található, a legjobb, ha kipróbáljuk őket.

(Az ezüstpapír díszitést és a kevara esszenciát kihagytuk receptjeikből, az ezüstpapírt azért mert a magyar ízlésnek kissé furcsa, a kevarát pedig azért mert nem lehet nálunk kapni.)

HALAVÁK

A halavákat bármilyen apróra vágott gyümölccsel (banánnal, almával, eperrel, szederrel, málnával, eperrel, szilvával,, mazsolával) vagy különböző durvára vágott magvakkal dúsíthatjuk. A gyümölcsöket kissé pároljuk meg, a magvakat a darával együtt pörköljük meg, a diót, a mogyorót, a pisztáciát, a mandulát a píritás elején, a mazsolát pedig a píritás végén adjuk hozzá.

MANDULA HALAVÁ

2 csésze mandula
9 evőkanál vaj
1 csésze búzadara
1 evőkanál aprított pisztácia (mogyoró)
3 csésze tej
1 csésze cukor
6 zöld kardamom

Dobjuk (egy percre) forró vízbe a mandulákat, nyomjuk ki a héjukból, szárítsuk meg, majd daraboljuk durvára. Forraljuk fel a tejet cukorral. Tegyük félre. Melegítsünk vajat, süssük a búzadarát két percig, azután adjuk hozzá a durvára darabolt mandulát, az összetört kardamom magokat és süssük világosbarnára. Öntsük fel tejjel, és kevergessük amíg besűrűsödve a dara megduzzad. Tálalótálra rakva díszítsük aprított, píritott pisztáciával. Melegen tálaljuk reggelire vagy teához.

SÁRGARÉPA HALAVÁ

2 kg sárgarépa
2 csésze cukor
1 csésze víz
2 csésze khoja (nem cukrozott sűrített tej)
1 1/2 csésze vaj
4 evőkanál hámozott mandula
4 evőkanál pisztácia
6 zöld kardamom

Reszeljük le a répát. Készítsünk cukorból és vízből híg szirupot. Tegyük bele a kondenzált tej 3/4 részét és jól keverjük el a sziruppal. Adjuk hozzá a reszelt répát, a zöld kardamom magokat, valamint a vajat, és magas hőfokon, állandóan kavargatva főzzük míg a répa az összes vizet beszívja. Keverjük bele a megmaradt kondenzált tejet, az összetört mandulát és pisztáciát. Melegen tálaljuk ebédre vagy vacsorára.

TÖK HALAVÁ

2 kg tök
2 csésze khoja (kondenzált tej)
8 evőkanál vaj
1 teáskanál citromlé
1 csésze cukor
4 evőkanál hámozott mandula
4 evőkanál pisztácia (mogyoró)

Hámozzuk meg tököt, távolítsuk el a magokat, majd reszeljük le. Tegyük a citromlevet vízbe és áztassuk benne a tököt 10 percig. Óvatosan nyomkodjuk ki a vizet belőle. A vajat, a reszelt tököt és a kondenzált tejet kavargatva addig forraljuk míg a lé elpárolog belőle. Ezután adjuk hozzá a cukrot és kavargassuk, míg besűrűsődve elválik az edény falától. Tegyük egy szervíztálba és szórjuk meg összevágott píritott mandulával és pisztáciával. Melegen szolgáljuk fel ebédre.

SAHI BÚZADARA HALAVÁ

2 csésze búzadara
8 evőkanál vaj
2 csésze cukor
4 1/2 csésze tej
1 teáskanál rózsa aroma
1 evőkanál dió
1 evőkanál hámozott pisztácia
2 evőkanál mandula
1 evőkanál mogyoró
4 zöld kardamom összetört magjai
1 teáskanál sárga színező (sáfrány vagy sáfrányos szeklice)

Forraljuk fel a tejet, adjuk hozzá a cukrot és a sárga színezőt, majd kevergessük míg a cukor feloldódik. Tegyük félre. A búzadarát az összetört kardamom magokkal kevés vajon pirítsuk világosbarnára, adjuk hozzá a tejet és kavargassuk míg a tejet beszívja. Folyamatos kavarás közben tegyük bele a durvára vágott diót, pisztáciát, mandulát, mogyorót és a maradék vajat, az egészet keverjük el alaposan, majd fedjük le az edényt, vegyük le a tűzről. Kb. 15 perc múltán készen vagyunk és melegen tálalhatjuk.

ISTENNEK AJÁNLOTT HALAVÁ

2 csésze cukor
4 evőkanál mandula
2 csésze búzadara
4 evőkanál pisztácia (vagy dió)
5 evőkanál vaj
4 csésze víz
1 evőkanál liszt
1 tubus kondenzált tej
5 nagy kardamom
1 mokkáskanál sárga színező (sáfrányos szeklice)

Készítsünk ragadós cukorszirupot és adjuk hozzá a sárga színezőt. Pirítsuk a búzadarát 3 evőkanál vajban világosbarnára, adjuk hozzá a lisztet valamint az összetört kardamom magokat és süssük aranybarnára. Öntsünk forró szirupot a sült búzadarára, ezután keverjük bele a kondenzált tejet, a hámozott mandulát és a durvára vágott pisztáciát, és 5 percen át kevergessük magas hőfokon. Öntsük az egészet körbe 2 evőkanál olvasztott vajjal, és addig keverjük míg a vaj felszívódik. Vegyük le a tűzről és fedjük le. Melegen tálaljuk ebédre.

BANÁN HALAVÁ

3 bögre tej
1 csésze búzadara
1 csésze cukor
4 érett banán
4 evőkanál durvára vágott mandula (vagy dió)
2 evőkanál mazsola
5 kardamom magjai
1 mokkáskanál sárga színező
3 evőkanál vaj

Nyomjuk péppé a banánokat, szórjuk rá a cukrot és keverjük össze. Pirítsuk meg vajban a búzadarát aranybarnára. Adjuk hozzá a cukros banánpépet, a tejet és lassan, folyamatasoan kavargatva főzzük amig besűrűsődik. Keverjük bele a durvára aprított mandulát, az összetört kardamom magokat, a beáztatott mazsolát és a sárga színezőt. Forrón szervirozzuk.

KHÍREK, FIRNIK ÉS CÉRNAMETÉLT ÉDESSÉGEK

Indiában igen kedveltek a különböző tejben főtt rizses és zöldséges khírek, a firnik és a cérnametéltből készült édességek.

RIZS KHÍR

4 bögre zsíros tej
2 csésze rizs
1 csésze cukor
2 evőkanál hámozott mandula
1 evőkanál mazsola
1 evőkanál pisztácia (vagy dió)
2 nagy kardamom
1 teáskanál kevara aroma (helyette más esszencia)

Válogassuk ki, mossuk meg alaposan és áztassuk be vízben a rizst 25 percig. Forraljuk fel a tejet a kardamom magokkal, kavarjuk bele a rizst majd befedve lassan pároljuk puhára. Vegyük le a tűzről. Adjuk hozzá a cukrot, az apróra vágott mandulát, a pisztáciát és a megmosott mazsolát. Hagyjuk lehűlni és keverjünk hozzá kevara aromát. Melegen tálaljuk ebédre vagy vacsorára.

RÓZSA ÍZŰ RIZS KHÍR

4 bögre zsíros tej
2 csésze rizs
1 csésze cukor
6 zöld kardamom
1 tubus kondenzált tej
2 evőkanál hámozott mandula
2 evőkanál mazsola
1 mokkáskanál rózsa aroma

Válogatás után alaposa mossuk meg és áztassuk be vízben a rizst 15 percig. Csöpögtessük le és főzzük tejben puhára. Adjuk hozzá a cukrot, a kondenzált tejet, a beáztatott mazsolát, a durvára vágott mandulát és a pisztáciát, az összetört kardamomokat és jól keverjük össze. Vegyük le a tűzről, hagyjuk kihűlni, majd keverjük bele a rózsa aromát. Ebédre vagy vacsorára szolgáljuk fel.

TÖK KHÍR

3 bögre zsíros tej
25 dkg tök
4 evőkanál cukor
4 evőkanál mandula
4 evőkanál mogyoró
4 zöld kardamom

Forraljuk fel a tejet az összetört kardamom magokkal, adjuk hozzá a reszelt tököt, majd kavargassuk míg besűrűsődve megduzzad és a tök megpuhul. Vegyük le a tűzről, szórjuk bele a cukrot, az apróra vágott mandulát és mogyorót. Melegen vagy hidegen tálaljuk ebédre.

SÁRGARÉPA KHÍR

Lásd a tök khír receptjét. Ugyanúgy, ugyanazokkal az alkotórészekkel készül, egyetlen különbség, hogy tök helyett reszelt sárgarépát kell használni.

TEJES FIRNI

5 bögre tej
6 evőkanál kukoricaliszt
1 csésze cukor
2 tubus sűritett tej
4 evőkanál mandula
4 evőkanál pisztácia (vagy mogyoró)
8 nagy kardamom
2 teáskanál kevara aroma (más esszenciával helyettesíthető)
néhány szem málna vagy szeder

Forraljuk fel a tejet a sűritett tejjel. Keverjük el a kukoricalisztet egy kis vízzel simára és folyamatos keverés mellett öntsük a tejhez, míg a keverék besűrűsödik. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a cukrot és az aromát. Öntsük kompótos tálakba vagy fagylaltos poharakba és hagyjuk megdermedni. Málna- vagy szederszemekkel, összetört kardamom magokkal, feldarabolt pisztáciával és hámozott mandulával dekoráljuk.

JOGHURTOS FIRNI

1 csésze rizsliszt
1 pohár víz
1 pohár joghurt
6 evőkanál cukor
2 evőkanál kókuszreszelék
1 evőkanál mazsola
4 evőkanál pisztácia (vagy dió)
4 evőkanál mandula
1 mokkáskanál kókusz aroma
1 csésze tejszin
néhány szem málna

Keverjük a rizslisztet vízzel simára és alacsony hőfokon - folyamatosan kavargatva - adjuk hozzá a joghurtot, majd főzzük mig besűrűsődik. Vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a cukrot, a kókuszreszeléket, a mazsolát, a kókusz aromát és a tejszínt. Desszert tálakban apróra vágott pisztáciával, mandulával és málna szemekkel díszitve tálaljuk.

LEVÉRE FŐTT CÉRNAMETÉLT

25 dkg cérnametélt
3 csésze víz
1/2 csésze vaj
11 evőkanál cukor
1 mokkáskanál reszelt szerecsendió
1 evőkanál hámozott mandula
1 evőkanál pisztácia (dió vagy mogyoró)
3 evőkanál mazsola

Tegyük fel a vizet, vajat, cukrot és a reszelt szerecsendiót egy edénybe főni, amikor forr szórjuk bele a cérnametéltet és az előzőleg beáztatott mazsolát majd főzzük míg a vizet felszívja. Ezután tegyük mérsékelten meleg sütőbe 10 percre. Jénai tálra téve hintsük meg durvára vágott pirított mandulával és pisztáciával. Melegen szervirozzuk.

CÉRNAMETÉLT TEJBEN

25 dkg cérnametélt
3 bögre tej
1 csésze cukor
4 teáskanál vaj
2 evőkanál hámozott mandula 1 csésze mazsola
néhány csepp rózsa aroma

Forraljuk fel a tejet vajjal és cukorral. Tegyük bele a cérnametéltet. Pár perc múlva adjuk hozzá a beáztatott mazsolát, a hámozott és apróra vágott mandulát és az egészet főzzük két percig. Cseppentsünk rá rózsa esszenciát és melegen szolgáljuk fel ebédre vagy vacsorára.

CÉRNAMETÉLT ZARDA

25 dkg cérnametélt
4 teáskanál vaj
2 csésze cukor
2 bögre tej
1/2 csésze sűritett tej (khoja)
2 szegfűszeg
4 kardamom
1 evőkanál pisztácia (mogyoró vagy dió)
2 evőkanál hámozott mandula
1 mokkáskanál sáfrány (sáfrányos szeklice)
1 mokkáskanál kevara aroma (más esszencia is megfelel)

Olvasszuk fel a vajat szórjuk bele az összetört kardamom magokat és szegfűszegeket, kevergessük 2 percig. Ezután adjuk hozzá a cérnametéltet és állandó kavargatás mellett süssük aranybarnára. Öntsünk hozzá tejet, jól keverjük össze és fedjük le az edényt. Lassan főzzük. Ha már beszívta a tejet adjuk hozzá a kondenzált tejet és a cukrot. Tegyük mérsékelten meleg sűtőbe 10 percig. Keverjük hozzá a hámozott mandulákat, a pisztáciát, az aromát és a beáztatott sáfrányt (sáfrányos szeklicét). Melegen tálaljuk.

ÉDES FÁRSZI CÉRNAMETÉLT

1/2 kg cérnametélt
1 csésze ghí (vaj)
2 csésze cukor
2 bögre víz
2 evőkanál mandula
1 csésze mazsola
1 mokkáskanál őrölt szerecsendió
1 darabka szerecsendióvirág
6 zöld kardamom

Süssük a beáztatott mazsolát és a hámozott mandulát vajban világosbarnára. Vegyük ki a vajból, tegyük a cérnametéltet a maradék vajba és süssük barnára. Adjunk hozzá cukrot, valamint vizet és magas hőfokon főzzük 8 percig, míg a víz felszívódik. Mérsékeljük a tüzet, szórjuk bele az őrölt szerecsendiót, az összetört kardamom magokat és a szerecsendióvirágot és jól keverjük össze. Ezután fedjük le az edényt néhány percig, míg a cérnametélt megpuhul, majd keverjük hozzá a sült mandulát és mazsolát és melegen ebédre tálaljuk.

PUDINGOK

GYÜMÖLCS PUDING

4 bögre tej
3 1/2 evőkanál kukoricaliszt
1 teáskanál vanília esszencia
10 evőkanál cukor
1/2 csésze tejszín a gyümölcshöz
1 csésze tejszín díszítéshez
késhegynyi só
4 banán
1 kis fürt szőlő
1 evőkanál tejszín a spirálokhoz
2 teáskanál kakaó
1 mokkáskanál sárga színező
1 mokkáskanál vörös színező
1 evőkanál porcukor
zsírpapír

Keverjük ki a kukoricalisztet és a cukrot 1/2 csésze vízzel csomómentes pasztává. Forraljuk fel a tejet, öntsük a kukoricaliszt pasztához és kevergessük míg besűrűsödik. Vegyük le a tűzről, hűtsük le, adjuk hozzá a sót, a gyümölcsöket (a leszemezett szőlöt és lekarikázott banánt), valamint a felvert tejszínt és a vanília esszenciát, majd az egészet jól keverjük össze. Tegyük egy szervíztálba. Verjünk fel egy csésze tejszínt egy evőkanál porcukorral és a sárga színezővel. A színeskrém díszítést nyomócsővel vagy zsírpapirból csavart zsákkal végezzük. Ezután verjünk fel egy evőkanál tejszínt kakaóval és a vörös színezővel és csináljunk spirálokat belőle. Lehűtve szervírozzuk.

SÜLT GYÜMÖLCS PUDING

6 teáskanál kondenzált tej
10 evőkanál liszt
1 teáskanál sütőpor
1 mokkáskanál szódabikarbóna
3 evőkanál vaj
1 csésze tej
egy csipetnyi só
1 teáskanál vanília aroma
1 mokkáskanál sárga színező
3 banán
1 narancs
1 alma
1 csésze tejszín
3 evőkanál porcukor
1 evőkanál pisztácia (dió)
1 mokkáskanál vörös színező
1 teáskanál málna vagy szamóca aroma

Keverjük alaposan össze az olvasztott vajat, a kondenzált tejet, a sárga színezőt, a tejet és a vanília esszenciát. Az átszitált liszt, a sütőpor, a szóda-bikarbóna és a só keverékét szórjuk a tejbe. Ezután az egészet öntsük egy bevajazott és belisztezett kerek tortaformába és mérsékelt tűzön (180 -200 C°) süssük meg. Hagyjuk kihűlni, azután keresztben vágjuk ketté. Verjük fel kemény habbá a tejszínt a vörös színezővel, a málna (szamóca) aromával és a porcukorral. Kenjük be vele az alsó szelet tetejét, majd tegyünk rá apróra vágott gyümölcsöt, aztán ismét kenjük be a felvert tejszín-keverékkel majd tegyük rá a sült puding másik felét. Díszitsük a gyümölcspudingot tejszínnel és pisztáciadarabkákkal. Tegyük félre 15 percig pihenni, majd ebédre vagy vacsorára szervírozhatjuk.

KIRÁLYI PUDING

1 liter tej
5 evőkanál cukor
1/2 csésze víz
4-5 teáskanál kukoricaliszt
2-3 evőkanál reszelt panír (házilag készitett sajt)
1 teáskanál kevara aroma (helyette más esszencia)
1 teáskanál pisztácia (dió)
1 teáskanál hámozott mandula

Addig forraljuk a tejet amig besűrűsödve mennyisége a felére csökken. Keverjük a kukoricalisztet vízbe, adjuk hozzá a besűrített tejhez és kavargassuk míg megduzzad. Készitsünk a cukorból és vízből ragacsos szirupot, szórjuk bele a reszelt sajtot és kevergessük míg ragadós nem lesz. Ezután az egészet adjuk a tej-keverékhez. Öntsük szervírozó tálba, cseppentsünk rá aromát, hintsük meg pisztáciával és mandulával, majd hagyjuk lehűlni. Vacsorára tálaljuk.

ÉDES KUKORICAPUDING

1 tubus (khoja) kondenzált tej
10 evőkanál liszt
1 teáskanál sütőpor
1 mokkáskanál szóda-bikarbóna
3 evőkanál vaj
1 mokkáskanál vanília esszencia
1 csésze tej
1 mokkáskanál sárga színező

Alaposan elegyitsük el a kondenzált tejet, az esszenciával, a tejjel, a sárga színezővel és az olvasztott vajjal. Az átszitált liszthez keverjük a sütőport, a szóda-bikarbónát valamint a tejes keveréket. Kenjünk be egy tepsit vajjal, szórjuk meg liszttel. Öntsük bele a masszát és mérsékelt lángon (180- 200 C°-on) addig süssük, míg a beleszúrt tű száraz marad. Hűtsük le. Ezután vágjuk a süteményt kukoricacső alakúra, s azután a kukoricacsövet vágjuk három részre (két rétegre).

a dekoráció

1 1/2 csésze tejszín
4 evőkanál porcukor
1 mokkáskanál vanília esszencia
1 narancs apróra vágva
2 csepp sárga színező
1 csepp narancs aroma
2 banán apróra vágva

Verjük fel a tejszínt a porcukorral és a vanília esszenciával. Váltakozva kenjük meg vele a süteményeket és szórjuk meg apróra vágott gyümölcsökkel. A megmaradt szeletelt narancsot és banánt, a sárga színezőt, a narancs esszenciát a maradék felvert tejszínnel használjuk fel a kukorica készítéséhez.

a levelek

5 evőkanál hámozott mandula
5 evőkanál porcukor
zöld színező
egy kevés szirup

Jól szárítsuk meg a mandulát és őröljük nagyon finomra, majd a porcukorral és egy kevés sziruppal keverjük össze. Tegyünk félre egy kis mandula pasztát a szár készitéséhez. Adjuk hozzá a maradék mandula pasztához a zöld színezőt és jól keverjük el. Nyújtsuk ki egy sodrófával és csináljunk leveleket belőle. Dekoráljuk a kukoricacsövet levelekkel és szárral.

SZAMÓCAZSELÉ PUDING

1 csésze cukor
1 kis üveg szamóca (vagy málna) íz
2 bögre víz
2 teáskanál agar-agar
1 teáskanál vörös színező
1 teáskanál szamóca (vagy málna) aroma
2 evőkanál citromlé
2 csésze tejszin
1 evőkanál porcukor
szamóca vagy málnaszemek

Áztassuk be az agar-agart egy órára. Forraljunk vizet, tegyük bele a beáztatott agar-agart és kavargassuk míg sűrűsődni kezd. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a szamóca ízt, a cukrot, az aromát, a színezőt és a citromlevet majd az egészet jól keverjük össze. Öntsük egy formába és hagyjuk megkocsonyásodni. Ezután vegyük ki a formából és tegyük egy lapos tányérra, rakjuk körbe szamóca- vagy málnaszemekkel. Cukrozott tejszínhabbal díszitve szervírozzuk.

GYÜMÖLCSZSELÉ PUDING

1 csésze cukor
4 csésze víz
1 teáskanál agar-agar
1 teáskanál vörös színező
2 teáskanál szamóca esszencia
1 citrom leve
1 konzerv körte
néhány szem cseresznye
1 mokkáskanál vanília aroma vagy vaniliáscukor
1 csésze tejszín
2 evőkanál porcukor
1 banán
1 narancs
1 kisebb sárgadinnye

Áztassuk be az agar-agart egy órára. Forraljunk vizet, adjuk hozzá a agar-agart és kevergessük míg sűrűsődni kezd. Vegyük le a tűzről, tegyük bele a cukrot, az esszenciát és a színezőt és jól keverjük össze. Csöpögtessük le a konzerv körtét. Kuglófsűtőben rendezzük el a cseresznyével díszített körtéket, öntsünk rá egy kis folyékony zselét a körtékre és hagyjuk megdermedni, majd öntsük rá a maradék keveréket is. Hagyjuk állni mig teljesen megköt. Boritsuk ki az öntőformából egy tálra. Verjük fel a tejszínt porcukorral, vanília esszenciával. Az összevágott vegyes gyümölcsöket töltsük a zselé közepébe, és a tetejét tejszínhabbal spricceljük díszesre. Hidegen vacsorára vagy ebédre tálaljuk.

NARANCS-KOSÁR PUDING

6-7 csésze narancslé ( 10-12 narancs leve)
2 csésze víz
2 csésze cukor
1 mokkáskanál narancs aroma
1 evőkanál agar-agar
vörös, zöld és narancs színezők (mindegyikből 1 mokkáskanálnyi)
4 cseresznye
1 teáskanál pisztácia
1 csésze tejszín
4 teáskanál citromlé

Vágjuk félbe a narancsokat, vájjuk (kanalazzuk) ki a húsukat majd préseljük ki a levüket. A félbevágott kifacsart narancshéjakat tegyük félre. Langyos vízben áztassuk be az agar-agart egy órára, azután tegyünk hozzá cukrot, narancslét, citromlét, narancs esszenciát és kavargatva jól elegyítsük el, majd szűrjük le. Osszuk a folyadékot három részre, mindegyikhez adjunk egy színezőt és külön-külön hagyjuk azokat megkocsonyásodni. Ha megkötött vágjuk össze a zselét egy nedves késsel, és töltsük meg a narancshéj-kosarakat zselével. (Mindegyik narancskosárba más színű zselét tegyünk.) A kosarakat tejszínhabbal, cseresznyékkel és pisztáciával díszítsük. Ebédre tálaljuk.

KÖRTE ÉS MANDULA PUDING

10 evőkanál liszt
2 evőkanál ghí vagy 4 evőkanál vaj
egy csipet só
2 evőkanál cukor
1 teáskanál sütőpor
hideg víz a tészta elkészítéséhez (összegyúrásához)

Keverjük krémmé a ghít (vajat), és a cukrot, 2 evőkanál vizzel, adjuk hozzá a sütőporral és sóval elkevert lisztet és jól gyúrjuk össze. Nyújtsuk ki a tésztát vékonyra és kiszúróval körte formákat vágjunk belőle. Rendezzük el a tésztát bekenetlen tepsin és mérsékelt lángon (180-200 C°-on) süssük világosbarnára. Hagyjuk kihűlni, majd mandula darabokkal, tejszínnel és sárgabarack öntetű körtékkel díszítsük. Behűtve ebédra vagy vacsorára tálaljuk.

a dekoráció

1 konzerv körte
3 evőkanál hosszában szeletelt hámozott mandula
2 csésze tejszínhab
sárgabarack öntet a körtékre

Süssük a manduladarabokat és a körtéket sütőben világosbarnára. A kihűlt sült körtékre nyomjunk felvert tejszínt. A körtéket pörkölt manduladarabokkal díszítsük. A körtékre tett mandulákra öntsünk a sárgabarack öntetből, az oldalaikat pedig tejszínhabbal díszítsük.

a sárgabarack öntet

2 evőkanál sárgabarack dzsem
1-2 teáscsésze víz
2 teáskanál citromlé
2 teáskanál cukor
2 teáskanál kukoricaliszt
1 mokkáskanál vörös színező

Tegyük a cukrot, dzsemet és a vizet egy kis edénybe és kavargatva forraljuk fel. Keverjük össze a kukoricalisztet egy kis vízzel, majd öntsük a dzsem-keverékhez, és kevergessük míg besűrűsödik. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a színezőt és a citromlevet, és az egészet jól keverjük el. Hűtsük le és öntsük a körtékre.

ŐSZIBARACK PUDING

5 evőkanál vaj
3 evőkanál barnacukor
1 konzerv őszibarack
1 evőkanál cseresznye
1 mokkáskanál sárga színező
1 tubus kondenzált tej
10 evőkanál liszt
1 teáskanál sütőpor
1 mokkáskanál szóda-bikarbóna
1 csésze tej
egy csipetnyi só
1 mokkáskanál vanília aroma
1 evőkanál hámozott mandula
2-3 evőkanál szirup az őszibarack konzervből
1 mokkáskanál citrom esszencia
1 pohár tejszinhab

Kenjünk ki 2 evőkanál olvasztott vajjal egy tepsit, majd szórjuk be egyenletesen barna cukorral. Tegyünk cseresznyéket az őszibarackokba és rakjuk a töltött őszibarackokat egymás mellé a tepsibe, majd szórjuk meg azokat hámozott, összevágott mandulával.

Kavarjunk ki 3 evőkanál olvasztott vajat a tejjel, a kondenzált tejjel, az őszibarack sziruppal, a sárga színezővel, a citrom- és vanília esszenciával. Az egészet jól keverjük össze az átszitált és a sűtőporral valamint a sóval elegyitett liszttel. Öntsük a keveréket a gyümölcsökre és mérsékelten meleg sütőben (180-200 C°-on) süssük addig, míg a beszúrt tűre nem ragad rá a massza. Ha elkészült óvatosan borítsuk rá a sült pudingot egy szervíztálra. Pár pillanatig ne vegyük le a kiboritott pudingról a sütőlapot, mert a barnacukor-keverék lefolyik a sütemény tetejéről. Melegen, tejszínnel tálaljuk.

KÓKUSZ PUDING

2 csésze kókuszreszelék
3 csésze tej
11-13 evőkanál cukor
1 teáskanál agar-agar
1 tubus khoja (kondenzált tej)
1 evőkanál pisztácia
1 evőkanál mandula
2 teáskanál kevara (vagy kókusz) esszencia

Készitsünk a kókuszreszelékből kókusztejet. Áztassuk be a agar-agart 25 percre. Főzzük folyamatos kavargatás mellett alacsony hőfokon a tejet, a kókusztejet, a khoját és a beáztatott agar-agart egészen addig mig a keverék besűrűsödik. Adjuk hozzá a cukrot és az esszenciát. Tegyük vissza 2 percre a tűzre, és jól keverjük össze. Pudingos tálba öntve, díszítsük finomra vágott mandulával, valamint pisztáciával és hidegen szolgáljuk fel vacsorára vagy ebédre.

GYÜMÖLCCSEL TÖLTÖTT VAJASTÉSZTA KOSÁR PUDING

10 evőkanál liszt
2 evőkanál ghí (3 evőkanál vaj)
egy csipet só
hidegvíz a gyúráshoz
1 konzerv gyümölcskoktél
1 teáskanál kukoricakeményítő
1 csésze tejszín
cseresznye vagy meggy a dekoráláshoz
néhány csepp sárga színező
1 evőkanál cukor
néhány csepp vanília esszencia

Szitáljuk át együtt a sót és a lisztet. Dolgozzuk össze a lisztet a ghível (vajjal), majd kevés hideg vízzel gyúrjuk kemény tésztává míg eltűnnek róla a repedések, szakadások. Nyújtsuk ki a kívánt (tepsi) méretűre. Tekerjük fel a sodrófára a tésztát és béleljünk ki egy kis tepsit kosárformájúra, úgy, hogy pereme legyen a tésztának. Vágjuk a széleit egyenesre. A maradék tésztából készítsünk leveleket a kosárka díszítéséhez. Villával szúrjkáljuk meg a tésztát "kosarat", hogy sűtés közben keletkező gőz kijöjjön. Ezután fedjűk le a tésztát zsírpapirral szórjunk a papirra néhány szem szárazbabot vagy rizst és forró sűtőben (250- 300 C°-on) süssük kb. 10 percig. Távolítsuk el a papírt a babokkal és tegyük vissza a sütőbe 5 percre, hogy kiszáradjon. Hűtsük le.

A gyümölcsöskosár megtöltése céljából szűrjük és csöpögtessük le a gyümölcskonzervet majd rendezzük el a gyümölcsöket a hideg "kosár" tésztában. Keverjük össze csomómentessé a kukoricakeményitőt 1/2 csésze hidegvízzel. Melegítsük meg a gyümölcslét, öntsük bele a keményítő keveréket és melegitsűk sima mártássá. Adjuk hozzá a sárga színezőt, a vanília esszenciát és tegyünk bele 1 evőkanál cukrot. Öntsük a gyümölcsre, hűtsük le, és a sárga színezővel kevert tejszínhabbal díszítsük. A tészta-kosárkát szórjuk meg cseresznyével. Vacsorára szervírozzuk.

 

Boldog névnapot!

-

A külvilág mindig lerendezi saját magát (nélkülem is).

Lábam a földön, fejem az égben, szívem középen.
Hídként hajlok szellem és anyag között.
Vándor, kelj át rajtam bátran,
Ne félj a szakadék fölött!

"Levelek sosem
hullanak hiába - minden
csupa harangszó
Chori
"

"minden akciót azonos értékú
ellenreakció követ
Newton"

"az vagy amit gondolsz, és azzá lettél, amit gondoltál
Buddha"

 Ti küldtétek:

"Amikor félsz, gondold azt,
hogy mások is félnek.
Sőt, vedd magadra az
ő félelmüket is.
Még ha a szenvedésed fokozódik
is azáltal, hogy a terheidet
növelted, meglátod, a félelmed
mégis csökkenni fog."

- Őszentsége a Dalai Láma

 

Mosolyország:

 

 

 

 "Akármilyen közel áll hozzánk valaki, akármennyire féltjük és szeretjük, nem élhetünk, nem dönthetünk helyette. Ezzel elvennénk tőle a saját tévedései tapasztalatait, pedig nékülözhetetlenül szüksége van rá.

Ha kérdezi, elmondhatjuk véleményünket, tanácsunkat, de nem erőszakolhatjuk rá. "Jóslatainkkal" nem ijesztgethetjük cselekedetei szerencsétlen következményeit illetően, mert legjobb szándékú szavaink is könnyen válhatnak rossz szuggesztiókká a befolyásolható karaktereknél, akik teljesítik mindazt, amit beléjük vetítettünk.

Szepes Mária"

 

milyen napon születtem
"Naptár"

Tudni akarod melyik napon születtél?
Válaszd ki az évet, hónapot és a napot:

Év: . Hónap: Nap:

A hét megfelelő napja:





 
Szótár

ANGOL SZÓTÁR - hanggal

ANGOL ONLINE SZÖVEGFORDÍTÓ

SPANYOL SZÓTÁR

SPANYOL SZÓTÁR - hanggal

OLASZ SZÓTÁR

OLASZ SZÓTÁR - hanggal

FRANCIA SZÓTÁR

NÉMET SZÓTÁR - hanggal

ROMÁN SZÓTÁR

SZLOVÁK SZÓTÁR

OROSZ SZÓTÁR - hanggal

SZERB SZÓTÁR

HORVÁT miniszótár

 
Vajon összeilletek? (számmisztika)

+ =

______________

Kalkulátor:
°Celsius
°Fahrenheit
Kelvin

__

 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek érdemes belenéznie. Ez csak intelligencia kérdése. Tedd meg Te is. Várlak