ÉDESSÉGEK, DESSZERTEK
Az indiaiak híresen édesszájúak, így nem csoda, hogy az országba látogatók rengeteg egzotikus desszertféleség, szirupba mártott golyó és sütemény között válogathatnak. A halavák önálló fogásként is fogyaszthatók. Az édességek elkészítése során az indiaiak többféle ételfestéket és sokféle esszenciát (kevara, mandula, vanília, ananász, rózsa ízű) használnak. Kedvelt fűszerük a kardamom és a sáfrány. A süteményeket hártyavékonyságú ezüstpapírral díszitik, melyet általában megesznek. Mivel az édességek között számos azonosíthatatlan nyalánkság található, a legjobb, ha kipróbáljuk őket.
(Az ezüstpapír díszitést és a kevara esszenciát kihagytuk receptjeikből, az ezüstpapírt azért mert a magyar ízlésnek kissé furcsa, a kevarát pedig azért mert nem lehet nálunk kapni.)
HALAVÁK
A halavákat bármilyen apróra vágott gyümölccsel (banánnal, almával, eperrel, szederrel, málnával, eperrel, szilvával,, mazsolával) vagy különböző durvára vágott magvakkal dúsíthatjuk. A gyümölcsöket kissé pároljuk meg, a magvakat a darával együtt pörköljük meg, a diót, a mogyorót, a pisztáciát, a mandulát a píritás elején, a mazsolát pedig a píritás végén adjuk hozzá.
MANDULA HALAVÁ
2 csésze mandula 9 evőkanál vaj 1 csésze búzadara 1 evőkanál aprított pisztácia (mogyoró) 3 csésze tej 1 csésze cukor 6 zöld kardamom
Dobjuk (egy percre) forró vízbe a mandulákat, nyomjuk ki a héjukból, szárítsuk meg, majd daraboljuk durvára. Forraljuk fel a tejet cukorral. Tegyük félre. Melegítsünk vajat, süssük a búzadarát két percig, azután adjuk hozzá a durvára darabolt mandulát, az összetört kardamom magokat és süssük világosbarnára. Öntsük fel tejjel, és kevergessük amíg besűrűsödve a dara megduzzad. Tálalótálra rakva díszítsük aprított, píritott pisztáciával. Melegen tálaljuk reggelire vagy teához.
SÁRGARÉPA HALAVÁ
2 kg sárgarépa 2 csésze cukor 1 csésze víz 2 csésze khoja (nem cukrozott sűrített tej) 1 1/2 csésze vaj 4 evőkanál hámozott mandula 4 evőkanál pisztácia 6 zöld kardamom
Reszeljük le a répát. Készítsünk cukorból és vízből híg szirupot. Tegyük bele a kondenzált tej 3/4 részét és jól keverjük el a sziruppal. Adjuk hozzá a reszelt répát, a zöld kardamom magokat, valamint a vajat, és magas hőfokon, állandóan kavargatva főzzük míg a répa az összes vizet beszívja. Keverjük bele a megmaradt kondenzált tejet, az összetört mandulát és pisztáciát. Melegen tálaljuk ebédre vagy vacsorára.
TÖK HALAVÁ
2 kg tök 2 csésze khoja (kondenzált tej) 8 evőkanál vaj 1 teáskanál citromlé 1 csésze cukor 4 evőkanál hámozott mandula 4 evőkanál pisztácia (mogyoró)
Hámozzuk meg tököt, távolítsuk el a magokat, majd reszeljük le. Tegyük a citromlevet vízbe és áztassuk benne a tököt 10 percig. Óvatosan nyomkodjuk ki a vizet belőle. A vajat, a reszelt tököt és a kondenzált tejet kavargatva addig forraljuk míg a lé elpárolog belőle. Ezután adjuk hozzá a cukrot és kavargassuk, míg besűrűsődve elválik az edény falától. Tegyük egy szervíztálba és szórjuk meg összevágott píritott mandulával és pisztáciával. Melegen szolgáljuk fel ebédre.
SAHI BÚZADARA HALAVÁ
2 csésze búzadara 8 evőkanál vaj 2 csésze cukor 4 1/2 csésze tej 1 teáskanál rózsa aroma 1 evőkanál dió 1 evőkanál hámozott pisztácia 2 evőkanál mandula 1 evőkanál mogyoró 4 zöld kardamom összetört magjai 1 teáskanál sárga színező (sáfrány vagy sáfrányos szeklice)
Forraljuk fel a tejet, adjuk hozzá a cukrot és a sárga színezőt, majd kevergessük míg a cukor feloldódik. Tegyük félre. A búzadarát az összetört kardamom magokkal kevés vajon pirítsuk világosbarnára, adjuk hozzá a tejet és kavargassuk míg a tejet beszívja. Folyamatos kavarás közben tegyük bele a durvára vágott diót, pisztáciát, mandulát, mogyorót és a maradék vajat, az egészet keverjük el alaposan, majd fedjük le az edényt, vegyük le a tűzről. Kb. 15 perc múltán készen vagyunk és melegen tálalhatjuk.
ISTENNEK AJÁNLOTT HALAVÁ
2 csésze cukor 4 evőkanál mandula 2 csésze búzadara 4 evőkanál pisztácia (vagy dió) 5 evőkanál vaj 4 csésze víz 1 evőkanál liszt 1 tubus kondenzált tej 5 nagy kardamom 1 mokkáskanál sárga színező (sáfrányos szeklice)
Készítsünk ragadós cukorszirupot és adjuk hozzá a sárga színezőt. Pirítsuk a búzadarát 3 evőkanál vajban világosbarnára, adjuk hozzá a lisztet valamint az összetört kardamom magokat és süssük aranybarnára. Öntsünk forró szirupot a sült búzadarára, ezután keverjük bele a kondenzált tejet, a hámozott mandulát és a durvára vágott pisztáciát, és 5 percen át kevergessük magas hőfokon. Öntsük az egészet körbe 2 evőkanál olvasztott vajjal, és addig keverjük míg a vaj felszívódik. Vegyük le a tűzről és fedjük le. Melegen tálaljuk ebédre.
BANÁN HALAVÁ
3 bögre tej 1 csésze búzadara 1 csésze cukor 4 érett banán 4 evőkanál durvára vágott mandula (vagy dió) 2 evőkanál mazsola 5 kardamom magjai 1 mokkáskanál sárga színező 3 evőkanál vaj
Nyomjuk péppé a banánokat, szórjuk rá a cukrot és keverjük össze. Pirítsuk meg vajban a búzadarát aranybarnára. Adjuk hozzá a cukros banánpépet, a tejet és lassan, folyamatasoan kavargatva főzzük amig besűrűsődik. Keverjük bele a durvára aprított mandulát, az összetört kardamom magokat, a beáztatott mazsolát és a sárga színezőt. Forrón szervirozzuk.
KHÍREK, FIRNIK ÉS CÉRNAMETÉLT ÉDESSÉGEK
Indiában igen kedveltek a különböző tejben főtt rizses és zöldséges khírek, a firnik és a cérnametéltből készült édességek.
RIZS KHÍR
4 bögre zsíros tej 2 csésze rizs 1 csésze cukor 2 evőkanál hámozott mandula 1 evőkanál mazsola 1 evőkanál pisztácia (vagy dió) 2 nagy kardamom 1 teáskanál kevara aroma (helyette más esszencia)
Válogassuk ki, mossuk meg alaposan és áztassuk be vízben a rizst 25 percig. Forraljuk fel a tejet a kardamom magokkal, kavarjuk bele a rizst majd befedve lassan pároljuk puhára. Vegyük le a tűzről. Adjuk hozzá a cukrot, az apróra vágott mandulát, a pisztáciát és a megmosott mazsolát. Hagyjuk lehűlni és keverjünk hozzá kevara aromát. Melegen tálaljuk ebédre vagy vacsorára.
RÓZSA ÍZŰ RIZS KHÍR
4 bögre zsíros tej 2 csésze rizs 1 csésze cukor 6 zöld kardamom 1 tubus kondenzált tej 2 evőkanál hámozott mandula 2 evőkanál mazsola 1 mokkáskanál rózsa aroma
Válogatás után alaposa mossuk meg és áztassuk be vízben a rizst 15 percig. Csöpögtessük le és főzzük tejben puhára. Adjuk hozzá a cukrot, a kondenzált tejet, a beáztatott mazsolát, a durvára vágott mandulát és a pisztáciát, az összetört kardamomokat és jól keverjük össze. Vegyük le a tűzről, hagyjuk kihűlni, majd keverjük bele a rózsa aromát. Ebédre vagy vacsorára szolgáljuk fel.
TÖK KHÍR
3 bögre zsíros tej 25 dkg tök 4 evőkanál cukor 4 evőkanál mandula 4 evőkanál mogyoró 4 zöld kardamom
Forraljuk fel a tejet az összetört kardamom magokkal, adjuk hozzá a reszelt tököt, majd kavargassuk míg besűrűsődve megduzzad és a tök megpuhul. Vegyük le a tűzről, szórjuk bele a cukrot, az apróra vágott mandulát és mogyorót. Melegen vagy hidegen tálaljuk ebédre.
SÁRGARÉPA KHÍR
Lásd a tök khír receptjét. Ugyanúgy, ugyanazokkal az alkotórészekkel készül, egyetlen különbség, hogy tök helyett reszelt sárgarépát kell használni.
TEJES FIRNI
5 bögre tej 6 evőkanál kukoricaliszt 1 csésze cukor 2 tubus sűritett tej 4 evőkanál mandula 4 evőkanál pisztácia (vagy mogyoró) 8 nagy kardamom 2 teáskanál kevara aroma (más esszenciával helyettesíthető) néhány szem málna vagy szeder
Forraljuk fel a tejet a sűritett tejjel. Keverjük el a kukoricalisztet egy kis vízzel simára és folyamatos keverés mellett öntsük a tejhez, míg a keverék besűrűsödik. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a cukrot és az aromát. Öntsük kompótos tálakba vagy fagylaltos poharakba és hagyjuk megdermedni. Málna- vagy szederszemekkel, összetört kardamom magokkal, feldarabolt pisztáciával és hámozott mandulával dekoráljuk.
JOGHURTOS FIRNI
1 csésze rizsliszt 1 pohár víz 1 pohár joghurt 6 evőkanál cukor 2 evőkanál kókuszreszelék 1 evőkanál mazsola 4 evőkanál pisztácia (vagy dió) 4 evőkanál mandula 1 mokkáskanál kókusz aroma 1 csésze tejszin néhány szem málna
Keverjük a rizslisztet vízzel simára és alacsony hőfokon - folyamatosan kavargatva - adjuk hozzá a joghurtot, majd főzzük mig besűrűsődik. Vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a cukrot, a kókuszreszeléket, a mazsolát, a kókusz aromát és a tejszínt. Desszert tálakban apróra vágott pisztáciával, mandulával és málna szemekkel díszitve tálaljuk.
LEVÉRE FŐTT CÉRNAMETÉLT
25 dkg cérnametélt 3 csésze víz 1/2 csésze vaj 11 evőkanál cukor 1 mokkáskanál reszelt szerecsendió 1 evőkanál hámozott mandula 1 evőkanál pisztácia (dió vagy mogyoró) 3 evőkanál mazsola
Tegyük fel a vizet, vajat, cukrot és a reszelt szerecsendiót egy edénybe főni, amikor forr szórjuk bele a cérnametéltet és az előzőleg beáztatott mazsolát majd főzzük míg a vizet felszívja. Ezután tegyük mérsékelten meleg sütőbe 10 percre. Jénai tálra téve hintsük meg durvára vágott pirított mandulával és pisztáciával. Melegen szervirozzuk.
CÉRNAMETÉLT TEJBEN
25 dkg cérnametélt 3 bögre tej 1 csésze cukor 4 teáskanál vaj 2 evőkanál hámozott mandula 1 csésze mazsola néhány csepp rózsa aroma
Forraljuk fel a tejet vajjal és cukorral. Tegyük bele a cérnametéltet. Pár perc múlva adjuk hozzá a beáztatott mazsolát, a hámozott és apróra vágott mandulát és az egészet főzzük két percig. Cseppentsünk rá rózsa esszenciát és melegen szolgáljuk fel ebédre vagy vacsorára.
CÉRNAMETÉLT ZARDA
25 dkg cérnametélt 4 teáskanál vaj 2 csésze cukor 2 bögre tej 1/2 csésze sűritett tej (khoja) 2 szegfűszeg 4 kardamom 1 evőkanál pisztácia (mogyoró vagy dió) 2 evőkanál hámozott mandula 1 mokkáskanál sáfrány (sáfrányos szeklice) 1 mokkáskanál kevara aroma (más esszencia is megfelel)
Olvasszuk fel a vajat szórjuk bele az összetört kardamom magokat és szegfűszegeket, kevergessük 2 percig. Ezután adjuk hozzá a cérnametéltet és állandó kavargatás mellett süssük aranybarnára. Öntsünk hozzá tejet, jól keverjük össze és fedjük le az edényt. Lassan főzzük. Ha már beszívta a tejet adjuk hozzá a kondenzált tejet és a cukrot. Tegyük mérsékelten meleg sűtőbe 10 percig. Keverjük hozzá a hámozott mandulákat, a pisztáciát, az aromát és a beáztatott sáfrányt (sáfrányos szeklicét). Melegen tálaljuk.
ÉDES FÁRSZI CÉRNAMETÉLT
1/2 kg cérnametélt 1 csésze ghí (vaj) 2 csésze cukor 2 bögre víz 2 evőkanál mandula 1 csésze mazsola 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió 1 darabka szerecsendióvirág 6 zöld kardamom
Süssük a beáztatott mazsolát és a hámozott mandulát vajban világosbarnára. Vegyük ki a vajból, tegyük a cérnametéltet a maradék vajba és süssük barnára. Adjunk hozzá cukrot, valamint vizet és magas hőfokon főzzük 8 percig, míg a víz felszívódik. Mérsékeljük a tüzet, szórjuk bele az őrölt szerecsendiót, az összetört kardamom magokat és a szerecsendióvirágot és jól keverjük össze. Ezután fedjük le az edényt néhány percig, míg a cérnametélt megpuhul, majd keverjük hozzá a sült mandulát és mazsolát és melegen ebédre tálaljuk.
PUDINGOK
GYÜMÖLCS PUDING
4 bögre tej 3 1/2 evőkanál kukoricaliszt 1 teáskanál vanília esszencia 10 evőkanál cukor 1/2 csésze tejszín a gyümölcshöz 1 csésze tejszín díszítéshez késhegynyi só 4 banán 1 kis fürt szőlő 1 evőkanál tejszín a spirálokhoz 2 teáskanál kakaó 1 mokkáskanál sárga színező 1 mokkáskanál vörös színező 1 evőkanál porcukor zsírpapír
Keverjük ki a kukoricalisztet és a cukrot 1/2 csésze vízzel csomómentes pasztává. Forraljuk fel a tejet, öntsük a kukoricaliszt pasztához és kevergessük míg besűrűsödik. Vegyük le a tűzről, hűtsük le, adjuk hozzá a sót, a gyümölcsöket (a leszemezett szőlöt és lekarikázott banánt), valamint a felvert tejszínt és a vanília esszenciát, majd az egészet jól keverjük össze. Tegyük egy szervíztálba. Verjünk fel egy csésze tejszínt egy evőkanál porcukorral és a sárga színezővel. A színeskrém díszítést nyomócsővel vagy zsírpapirból csavart zsákkal végezzük. Ezután verjünk fel egy evőkanál tejszínt kakaóval és a vörös színezővel és csináljunk spirálokat belőle. Lehűtve szervírozzuk.
SÜLT GYÜMÖLCS PUDING
6 teáskanál kondenzált tej 10 evőkanál liszt 1 teáskanál sütőpor 1 mokkáskanál szódabikarbóna 3 evőkanál vaj 1 csésze tej egy csipetnyi só 1 teáskanál vanília aroma 1 mokkáskanál sárga színező 3 banán 1 narancs 1 alma 1 csésze tejszín 3 evőkanál porcukor 1 evőkanál pisztácia (dió) 1 mokkáskanál vörös színező 1 teáskanál málna vagy szamóca aroma
Keverjük alaposan össze az olvasztott vajat, a kondenzált tejet, a sárga színezőt, a tejet és a vanília esszenciát. Az átszitált liszt, a sütőpor, a szóda-bikarbóna és a só keverékét szórjuk a tejbe. Ezután az egészet öntsük egy bevajazott és belisztezett kerek tortaformába és mérsékelt tűzön (180 -200 C°) süssük meg. Hagyjuk kihűlni, azután keresztben vágjuk ketté. Verjük fel kemény habbá a tejszínt a vörös színezővel, a málna (szamóca) aromával és a porcukorral. Kenjük be vele az alsó szelet tetejét, majd tegyünk rá apróra vágott gyümölcsöt, aztán ismét kenjük be a felvert tejszín-keverékkel majd tegyük rá a sült puding másik felét. Díszitsük a gyümölcspudingot tejszínnel és pisztáciadarabkákkal. Tegyük félre 15 percig pihenni, majd ebédre vagy vacsorára szervírozhatjuk.
KIRÁLYI PUDING
1 liter tej 5 evőkanál cukor 1/2 csésze víz 4-5 teáskanál kukoricaliszt 2-3 evőkanál reszelt panír (házilag készitett sajt) 1 teáskanál kevara aroma (helyette más esszencia) 1 teáskanál pisztácia (dió) 1 teáskanál hámozott mandula
Addig forraljuk a tejet amig besűrűsödve mennyisége a felére csökken. Keverjük a kukoricalisztet vízbe, adjuk hozzá a besűrített tejhez és kavargassuk míg megduzzad. Készitsünk a cukorból és vízből ragacsos szirupot, szórjuk bele a reszelt sajtot és kevergessük míg ragadós nem lesz. Ezután az egészet adjuk a tej-keverékhez. Öntsük szervírozó tálba, cseppentsünk rá aromát, hintsük meg pisztáciával és mandulával, majd hagyjuk lehűlni. Vacsorára tálaljuk.
ÉDES KUKORICAPUDING
1 tubus (khoja) kondenzált tej 10 evőkanál liszt 1 teáskanál sütőpor 1 mokkáskanál szóda-bikarbóna 3 evőkanál vaj 1 mokkáskanál vanília esszencia 1 csésze tej 1 mokkáskanál sárga színező
Alaposan elegyitsük el a kondenzált tejet, az esszenciával, a tejjel, a sárga színezővel és az olvasztott vajjal. Az átszitált liszthez keverjük a sütőport, a szóda-bikarbónát valamint a tejes keveréket. Kenjünk be egy tepsit vajjal, szórjuk meg liszttel. Öntsük bele a masszát és mérsékelt lángon (180- 200 C°-on) addig süssük, míg a beleszúrt tű száraz marad. Hűtsük le. Ezután vágjuk a süteményt kukoricacső alakúra, s azután a kukoricacsövet vágjuk három részre (két rétegre).
a dekoráció
1 1/2 csésze tejszín 4 evőkanál porcukor 1 mokkáskanál vanília esszencia 1 narancs apróra vágva 2 csepp sárga színező 1 csepp narancs aroma 2 banán apróra vágva
Verjük fel a tejszínt a porcukorral és a vanília esszenciával. Váltakozva kenjük meg vele a süteményeket és szórjuk meg apróra vágott gyümölcsökkel. A megmaradt szeletelt narancsot és banánt, a sárga színezőt, a narancs esszenciát a maradék felvert tejszínnel használjuk fel a kukorica készítéséhez.
a levelek
5 evőkanál hámozott mandula 5 evőkanál porcukor zöld színező egy kevés szirup
Jól szárítsuk meg a mandulát és őröljük nagyon finomra, majd a porcukorral és egy kevés sziruppal keverjük össze. Tegyünk félre egy kis mandula pasztát a szár készitéséhez. Adjuk hozzá a maradék mandula pasztához a zöld színezőt és jól keverjük el. Nyújtsuk ki egy sodrófával és csináljunk leveleket belőle. Dekoráljuk a kukoricacsövet levelekkel és szárral.
SZAMÓCAZSELÉ PUDING
1 csésze cukor 1 kis üveg szamóca (vagy málna) íz 2 bögre víz 2 teáskanál agar-agar 1 teáskanál vörös színező 1 teáskanál szamóca (vagy málna) aroma 2 evőkanál citromlé 2 csésze tejszin 1 evőkanál porcukor szamóca vagy málnaszemek
Áztassuk be az agar-agart egy órára. Forraljunk vizet, tegyük bele a beáztatott agar-agart és kavargassuk míg sűrűsődni kezd. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a szamóca ízt, a cukrot, az aromát, a színezőt és a citromlevet majd az egészet jól keverjük össze. Öntsük egy formába és hagyjuk megkocsonyásodni. Ezután vegyük ki a formából és tegyük egy lapos tányérra, rakjuk körbe szamóca- vagy málnaszemekkel. Cukrozott tejszínhabbal díszitve szervírozzuk.
GYÜMÖLCSZSELÉ PUDING
1 csésze cukor 4 csésze víz 1 teáskanál agar-agar 1 teáskanál vörös színező 2 teáskanál szamóca esszencia 1 citrom leve 1 konzerv körte néhány szem cseresznye 1 mokkáskanál vanília aroma vagy vaniliáscukor 1 csésze tejszín 2 evőkanál porcukor 1 banán 1 narancs 1 kisebb sárgadinnye
Áztassuk be az agar-agart egy órára. Forraljunk vizet, adjuk hozzá a agar-agart és kevergessük míg sűrűsődni kezd. Vegyük le a tűzről, tegyük bele a cukrot, az esszenciát és a színezőt és jól keverjük össze. Csöpögtessük le a konzerv körtét. Kuglófsűtőben rendezzük el a cseresznyével díszített körtéket, öntsünk rá egy kis folyékony zselét a körtékre és hagyjuk megdermedni, majd öntsük rá a maradék keveréket is. Hagyjuk állni mig teljesen megköt. Boritsuk ki az öntőformából egy tálra. Verjük fel a tejszínt porcukorral, vanília esszenciával. Az összevágott vegyes gyümölcsöket töltsük a zselé közepébe, és a tetejét tejszínhabbal spricceljük díszesre. Hidegen vacsorára vagy ebédre tálaljuk.
NARANCS-KOSÁR PUDING
6-7 csésze narancslé ( 10-12 narancs leve) 2 csésze víz 2 csésze cukor 1 mokkáskanál narancs aroma 1 evőkanál agar-agar vörös, zöld és narancs színezők (mindegyikből 1 mokkáskanálnyi) 4 cseresznye 1 teáskanál pisztácia 1 csésze tejszín 4 teáskanál citromlé
Vágjuk félbe a narancsokat, vájjuk (kanalazzuk) ki a húsukat majd préseljük ki a levüket. A félbevágott kifacsart narancshéjakat tegyük félre. Langyos vízben áztassuk be az agar-agart egy órára, azután tegyünk hozzá cukrot, narancslét, citromlét, narancs esszenciát és kavargatva jól elegyítsük el, majd szűrjük le. Osszuk a folyadékot három részre, mindegyikhez adjunk egy színezőt és külön-külön hagyjuk azokat megkocsonyásodni. Ha megkötött vágjuk össze a zselét egy nedves késsel, és töltsük meg a narancshéj-kosarakat zselével. (Mindegyik narancskosárba más színű zselét tegyünk.) A kosarakat tejszínhabbal, cseresznyékkel és pisztáciával díszítsük. Ebédre tálaljuk.
KÖRTE ÉS MANDULA PUDING
10 evőkanál liszt 2 evőkanál ghí vagy 4 evőkanál vaj egy csipet só 2 evőkanál cukor 1 teáskanál sütőpor hideg víz a tészta elkészítéséhez (összegyúrásához)
Keverjük krémmé a ghít (vajat), és a cukrot, 2 evőkanál vizzel, adjuk hozzá a sütőporral és sóval elkevert lisztet és jól gyúrjuk össze. Nyújtsuk ki a tésztát vékonyra és kiszúróval körte formákat vágjunk belőle. Rendezzük el a tésztát bekenetlen tepsin és mérsékelt lángon (180-200 C°-on) süssük világosbarnára. Hagyjuk kihűlni, majd mandula darabokkal, tejszínnel és sárgabarack öntetű körtékkel díszítsük. Behűtve ebédra vagy vacsorára tálaljuk.
a dekoráció
1 konzerv körte 3 evőkanál hosszában szeletelt hámozott mandula 2 csésze tejszínhab sárgabarack öntet a körtékre
Süssük a manduladarabokat és a körtéket sütőben világosbarnára. A kihűlt sült körtékre nyomjunk felvert tejszínt. A körtéket pörkölt manduladarabokkal díszítsük. A körtékre tett mandulákra öntsünk a sárgabarack öntetből, az oldalaikat pedig tejszínhabbal díszítsük.
a sárgabarack öntet
2 evőkanál sárgabarack dzsem 1-2 teáscsésze víz 2 teáskanál citromlé 2 teáskanál cukor 2 teáskanál kukoricaliszt 1 mokkáskanál vörös színező
Tegyük a cukrot, dzsemet és a vizet egy kis edénybe és kavargatva forraljuk fel. Keverjük össze a kukoricalisztet egy kis vízzel, majd öntsük a dzsem-keverékhez, és kevergessük míg besűrűsödik. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a színezőt és a citromlevet, és az egészet jól keverjük el. Hűtsük le és öntsük a körtékre.
ŐSZIBARACK PUDING
5 evőkanál vaj 3 evőkanál barnacukor 1 konzerv őszibarack 1 evőkanál cseresznye 1 mokkáskanál sárga színező 1 tubus kondenzált tej 10 evőkanál liszt 1 teáskanál sütőpor 1 mokkáskanál szóda-bikarbóna 1 csésze tej egy csipetnyi só 1 mokkáskanál vanília aroma 1 evőkanál hámozott mandula 2-3 evőkanál szirup az őszibarack konzervből 1 mokkáskanál citrom esszencia 1 pohár tejszinhab
Kenjünk ki 2 evőkanál olvasztott vajjal egy tepsit, majd szórjuk be egyenletesen barna cukorral. Tegyünk cseresznyéket az őszibarackokba és rakjuk a töltött őszibarackokat egymás mellé a tepsibe, majd szórjuk meg azokat hámozott, összevágott mandulával.
Kavarjunk ki 3 evőkanál olvasztott vajat a tejjel, a kondenzált tejjel, az őszibarack sziruppal, a sárga színezővel, a citrom- és vanília esszenciával. Az egészet jól keverjük össze az átszitált és a sűtőporral valamint a sóval elegyitett liszttel. Öntsük a keveréket a gyümölcsökre és mérsékelten meleg sütőben (180-200 C°-on) süssük addig, míg a beszúrt tűre nem ragad rá a massza. Ha elkészült óvatosan borítsuk rá a sült pudingot egy szervíztálra. Pár pillanatig ne vegyük le a kiboritott pudingról a sütőlapot, mert a barnacukor-keverék lefolyik a sütemény tetejéről. Melegen, tejszínnel tálaljuk.
KÓKUSZ PUDING
2 csésze kókuszreszelék 3 csésze tej 11-13 evőkanál cukor 1 teáskanál agar-agar 1 tubus khoja (kondenzált tej) 1 evőkanál pisztácia 1 evőkanál mandula 2 teáskanál kevara (vagy kókusz) esszencia
Készitsünk a kókuszreszelékből kókusztejet. Áztassuk be a agar-agart 25 percre. Főzzük folyamatos kavargatás mellett alacsony hőfokon a tejet, a kókusztejet, a khoját és a beáztatott agar-agart egészen addig mig a keverék besűrűsödik. Adjuk hozzá a cukrot és az esszenciát. Tegyük vissza 2 percre a tűzre, és jól keverjük össze. Pudingos tálba öntve, díszítsük finomra vágott mandulával, valamint pisztáciával és hidegen szolgáljuk fel vacsorára vagy ebédre.
GYÜMÖLCCSEL TÖLTÖTT VAJASTÉSZTA KOSÁR PUDING
10 evőkanál liszt 2 evőkanál ghí (3 evőkanál vaj) egy csipet só hidegvíz a gyúráshoz 1 konzerv gyümölcskoktél 1 teáskanál kukoricakeményítő 1 csésze tejszín cseresznye vagy meggy a dekoráláshoz néhány csepp sárga színező 1 evőkanál cukor néhány csepp vanília esszencia
Szitáljuk át együtt a sót és a lisztet. Dolgozzuk össze a lisztet a ghível (vajjal), majd kevés hideg vízzel gyúrjuk kemény tésztává míg eltűnnek róla a repedések, szakadások. Nyújtsuk ki a kívánt (tepsi) méretűre. Tekerjük fel a sodrófára a tésztát és béleljünk ki egy kis tepsit kosárformájúra, úgy, hogy pereme legyen a tésztának. Vágjuk a széleit egyenesre. A maradék tésztából készítsünk leveleket a kosárka díszítéséhez. Villával szúrjkáljuk meg a tésztát "kosarat", hogy sűtés közben keletkező gőz kijöjjön. Ezután fedjűk le a tésztát zsírpapirral szórjunk a papirra néhány szem szárazbabot vagy rizst és forró sűtőben (250- 300 C°-on) süssük kb. 10 percig. Távolítsuk el a papírt a babokkal és tegyük vissza a sütőbe 5 percre, hogy kiszáradjon. Hűtsük le.
A gyümölcsöskosár megtöltése céljából szűrjük és csöpögtessük le a gyümölcskonzervet majd rendezzük el a gyümölcsöket a hideg "kosár" tésztában. Keverjük össze csomómentessé a kukoricakeményitőt 1/2 csésze hidegvízzel. Melegítsük meg a gyümölcslét, öntsük bele a keményítő keveréket és melegitsűk sima mártássá. Adjuk hozzá a sárga színezőt, a vanília esszenciát és tegyünk bele 1 evőkanál cukrot. Öntsük a gyümölcsre, hűtsük le, és a sárga színezővel kevert tejszínhabbal díszítsük. A tészta-kosárkát szórjuk meg cseresznyével. Vacsorára szervírozzuk. |