ITALOK
Indiában az étkezést a legtöbb esetben egy pohár víz felhörpintésével kezdik, ugyanis a nagy melegben a jeges pání (víz) oltja a legtökéletesebben a szomjat. Szívesen fogyasztanak fehérjedús tejet, édes és sós joghurtot, tejsavót, emellett sok valódi gyümölcslevet (almából, ananászból, citromból, mangóból, narancsból stb.), gyümölcsturmixot, sörbetet, köményes vízet is isznak
GYÜMÖLCS TURMIX
A lehűtött forralt, cukrozott tejhez keverhetünk bármilyen puha húsú gyümölcsöt, banánt, málnát, szedret, epret. Ízlés szerint fűszerezhetjük fahéjjal, vaniliáscukorral, szerecsendióval stb. Jól turmixoljuk össze és behűtve kínáljuk.
ÍVÓ JOGHURT
Készíthetjük édesen vagy sósan. Az édes joghurt hozzávalói: Joghurt, citromlé és cukor.
A sós joghurté: joghurt, só és csipetnyi bors. Mindkettőt alaposan keverjük ki és lehűtve fogyasszuk.
TEJSAVÓ
A túró vagy sajt készítésénél visszamaradt savót ízesítsük őrölt borssal. A remek ízű űditő ital hidegen a legjobb.
BANÁN NEKTÁR
6 csésze tej 3 érett banán 4 evőkanál cukor csipetnyi fahéj csipetnyi őrölt szerecsendió őrölt koriander 1 teáskanál őrölt kardamom
A fűszerekkel együtt forraljuk fel a tejet. Nyomjuk péppé a banánt és keverjük simára a cukorral, majd tegyük a forró tejbe. Ha darabos maradt turmixoljuk le. Behűtve fogyasszuk.
ANANÁSZ PUNCS
1 csésze cukor 1 darabolt ananász konzerv 1/2 csésze narancs lé 3 evőkanál citrom lé 1 üveg 2 decis szénsavas ásványvíz 1 üveg 2 decis limonádé néhány mentalevél
Keverjük a cukrot az ananász konzerv levébe, majd melegitsük fel, amíg a cukor feloldódik. Ezután hütsük le.Az ananász darabkákat vágjuk nagyon apróra kockákra. Keverjük össze a narancs- és a citrom levet. Elegyitsük el narancs-citrom dzsúsz-keveréket az ananászdarabkákkal és a sziruppal. Hűtsük le. Széles szájú poharakban kis gyümölcs villákkal szolgáljuk fel. Mellé hideg szódát és limonádét adjunk.
SÁRGADINNYE SÖRBET
2 nagy sárgadinnye 1 citrom leve 2 csésze cukor 2 csésze tejszín
A meghámozott, szeletekre vágott sárgadinnye húsát törjük össze, adjunk hozzá citromlevet és cukrot. Keverjük össze alaposan, ha darabos maradt turmixoljuk le. Hütsük le és öntsük a tetejére tejszint.
GÖRÖGDINNYE SÖRBET
1 görögdinnye 1 citrom leve 2 csésze cukor 2 csésze tejszín
Ugyanúgy készül mint a sárgadinnye sörbet. Hidegen, jól behűtve kínáljuk.
KÖMÉNYES VÍZ
10 bögre víz 4 evőkanál apróra vágott menta 1 teáskanál vöröscsili por (őrölt erős paprika) 4 evőkanál fehérkömény por 1 teáskanál garam maszala 1 teáskanál só 3 evőkanál őrölt gyömbér 10 db zöldcsili (kicsi, hegyes erős zöldpaprika) 1 - 2 citrom leve 4 evőkanál cukor 1 teáskanál feketekömény por
Az őrölt gyömbért, az apróra vágott mentaleveleket és zöldcsiliket, a csili port, a garam maszalát, a sót, a cukrot valamint a fehér- és feketeköményport adagoljuk a vízhez. Jól keverjük össze, pihentessük két órán át. Adjuk hozzá a citromok levét. Szűrjük át fimon lyukú szűrőn vagy egy muszlinkendőn. Hidegen kínáljuk sós sütemények mellé. |