SZÖRPÖK ÉS DZSEMEK
CITROMSZÖRP
1 kg citrom 7 csésze cukor 1 teáskanál citromsav 3 csésze víz késhegynyi tartósító
Csavarjuk ki a citromok levét. Oldjuk fel a meleg vízben a cukrot, adjuk hozzá a citromsavat és forraljuk míg ragacsossá válik. Vegyük le a tűzről, szűrjük le és keverjük hozzá a citromlevet és a (kis meleg vízben elkevert) tartósítót. A szörpöt töltsük sterilizált palackokba és légmentesen dugaszoljuk be. Felhasználás előtt 8 napig érleljük.
MANGÓ VAGY SÁRGADINNYE SZÖRP
1 kg érett mangó (helyette sárgadinnye) 75 dkg cukor 1 evőkanál citromsav 4 csésze víz késhegynyi tartósító
A hámozott, szeletelt mangók (sárgadinnye) húsát zúzzuk péppé. Forraljuk együtt a cukrot és a vizet ragadósra, szűrjük át, majd adjuk hozzá a citromsavat és a mangópépet, valamint egy kis vízben feloldott tartósítót. Főzzük 5 percig. Töltsük sterilizált palackokba és jól dugaszoljuk be azokat. A palackokat hűvös sötét helyen tároljuk, ugyanis a fény árt a gyümölcs színének. Egy hét elteltével fogyaszthatjuk.
NARANCSSZÖRP
10-12 nagy narancs leve vagy 4 csésze dzsúz (narancslé) 6 csésze cukor 3 vagy 3 1/2 teáskanál citromsav késhegynyi tartósító 1 teáskanál narancs esszencia 3 csésze víz 1 teáskanál narancssárga színező
Készítsünk a cukorral és a vízzel ragacsos szirupot, keverjük össze a citromsavval, melyet előzőleg fél csésze vízben feloldottunk, ezután öntsük bele a narancslevet, az esszenciát és a színezőt. Szűrjük le. Oldjuk fel a tartósítót 2 teáskanál forróvízben, és azután keverjük össze a sziruppal elegyített narancs dzsúzzal. Tegyük sterilizált palackokba és jól dugaszoljuk be. A palackokat hűvös száraz helyen tároljuk. Nyolc nap után fogyaszthatjuk.
(Ha a narancs dzsúzhoz késhegynyi sót keverünk, nem lesz keserű.)
RÓZSASZÖRP
4 csésze cukor 5 csésze víz 1 mokkáskanál citromsav 1 teáskanál bíborkaktusz (speciális indiai színezőfesték) vagy piros ételfesték 1 teáskanál rózsa esszencia
Készítsünk a cukorral és vízzel szirupot, oldjuk fel a citromsavat. Vegyük le a tűzről és szűrjük le. Hűtsük le, majd keverjük bele a színezőt és a rózsa esszenciát. Sterilizált palackokba töltsük és jól dugaszoljuk be.
ALMADZSEM
1 kg rétesalma 4 csésze cukor 2 csésze víz 2 teáskanál citromlé vagy 1 mokkáskanál citromsav
Hámozzuk meg, magozzuk ki és vágjuk szeletekre az almát, majd pároljuk vízben puhára. Adjuk hozzá a cukrot és a citromlét (vagy a citromsavat) és forró tűzön kevergessük míg dzsemmé nem áll össze. Hűtsük le egy kicsit és öntsük sterilizált üvegekbe, majd az üvegeket jól zárjuk le. Egy nap után fogyaszthatjuk.
KÖRTEDZSEM
1 kg érett körte 3 1/2 csésze víz 1 mokkáskanál só 4 csésze cukor fél citrom leve vagy 1 mokkáskanál citromsav
Hámozzuk meg és vágjuk apró szeletekre a körtét, majd áztassuk sós vízben. Vegyük ki és tegyük fel főni míg megpuhul és a víz elpárolog. Adjuk hozzá a cukrot és a citromsavat, alacsony hőfokon főzzük míg kocsonyásodni kezd. Forrón töltsük a sterilizált üvegekbe, és jól zárjuk le azokat.
MANGÓ VAGY SÁRGADINNYE DZSEM
1 kg félérett mangó szelet (vagy sárgadinnye) 3 1/2 csésze cukor 1 csésze víz 1/2 citrom leve vagy 1 mokkáskanál citromsav
Főzzük a mangó (sárgadinnye) szeleteket kevés vízben puhára. Adjuk hozzá a cukrot és kavargassuk míg elolvad. Keverjük hozzá a citromsavat, és forró tűzön főzzük míg a dzsem kocsonyásodni nem kezd. Egy kicsit lehűtve töltsük tiszta, légmentesen lezárható üvegekbe. Egy nap elteltével fogyaszthatjuk.
MÁLNADZSEM
1 kg málna 4 csésze víz 5 csésze cukor 1 citrom
A megtisztitott málnát a vízzel nagyon lassan főzzük míg megpuhul. Ezután törjük össze vagy turmixoljuk le. Adjunk hozzá cukrot és citromlevet és forró tűzön kavargassuk míg besűrűsödik. Hideg porcelántálba cseppentve ha kellőképpen megdermed, akkor készen vagyunk. Egy kicsit hűtsük le, majd tegyük üvegekbe, s az üvegeket azonnal zárjuk le.
ALMAKOCSONYA
1 1/2 kg rétesalma 6 csésze víz cukor 2 szegfűszeg fél citrom leve
Vágjuk az almákat négyfelé és forraljuk szegfűszeges vízben míg megpuhulnak. Paszirozzuk le. Mérjük le az almamasszát és fele mennyiségű cukrot tegyük hozzá. Öntsük bele a citromlevet és kavargassuk míg elolvad a cukor. Forraljuk forró tűzön egészen addig, míg a próbaként hideg tálba cseppentett kocsonya gyorsan megdermed. Hűtsük le és tiszta, száraz üvegekbe töltsük.
|