Vágott virág:
A sok virágport kibocsátó virágokkal nem lesz gond, ha óvatosan kevés hajlakkot szórunk a virágra. A friss vágott virágot nem szabad napsütéses helyre, huzatba vagy régebben vázában lévő virágok közelébe helyezni. A lágyszárú virágok szárvégétéles késsel ferdén vágjuk be. A vízbe érő leveleket távolítsuk el. Ha a váza vizébe csipet sót, cukrot, kevés ecetet vagy fokhagymagerezdet vagy akár pár csepp hipót teszünk, tovább friss marad a csokor.
Vázaszegfű:
Sokáig friss marad, ha közvetlenül a szárcsomó felett vágjuk le. Ha a vizet nem cseréljük, hanem mindig csak utánatöltjük, tovább megmarad a vázában.
Tulipáncsokor:
Tegyük hideg vízzel tenyérnyi magasságban megtöltött vázába. Csak este öntsük föl teljesen hideg vízzel, így a szárak nem hajlanak el olyan hamar. Ha mégis, a virág kiegyenesedik, ha a vázát kis időre lámpa alá tesszük.
Növény tartósítás másképp:
Glicerinnel minden leveles, bogyós ágat tartósíthatunk. A szárak végét 5 cm mélyen metsszük be, az alsó leveleket vágjuk le, majd tegyük őket egy 1 rész glicerin, 2 rész forrásban lévő víz keverékével teli vázába. Állítsuk a vázát hűvös, sötét helyre pár hétre.
Áztatva-hámozva:
Nem barnul be a hámozott gyümölcs ha rögtön citromos vízbe tesszük. Ha pürét készítünk belőle, akkor pár csepp citromot keverjünk bele.
Hónapos reteg:
Friss marad, ha megfordítva leveleivel lefelé hideg vízbe tesszük.
Fűszertartósítás:
A hajtásokat gumigyűrűvel vagy rafiával csokorba fogva, fejjel lefelé lógatva szárítsuk meleg, de árnyékos, és semmiképpen sem nedves helyen. Ha a levelek már zörögnek, aprítva üvegekbe tehetjük őket.
Fagyasztva:
Finomra vágott fűszernövényeinket kevés vízzel tegyük jégkockatartóba, és így fagyasszuk le. Utána feliratozott zacskókba téve tároljuk a mélyhűtőben. Elég kivenni onnan a felhasználás előtt 20 perccel.
Fűszersó:
Házi fűszersót leginkább petrezselyemmel és lestyánnal készíthetünk, de ízlés szerint használhatunk kakukkfüvet, rozmaringot, bazsalikomot is. A leveleket, szárakat vágjuk apróra, és jól záródó edénybe tegyünk egy kanál fűszert, két kanál sót. Rázzuk össze, majd jöhet a következő réteg, mígnem megtelik az edény.
Fűszerszüret:
A bazsalikomot és a majorannát a talaj felett 10 cm-rel vágjuk le (hogy újra kihajtson); a tárkonynak, a borágónak, a borsmentának csak a legfelső hajtásait vágjuk le. A szurokfű, a citromfű hajtásait tövig levághatjuk.
Karotinbomba:
A répáról tekerve tépjük le a zöldjét, ahelyett, hogy levágnánk. Hűtőben tartsuk (a régi hiedelemmel ellentétben a hosszas tárolástól sem semmisülnek meg a zöldségekben lévő vitaminok)! Zacskóba téve tovább frissen marad.
|