JÉGKRÉMEK ÉS BARFIK
Az indiai fagylaltok, jégkrémek fenségesek. A gyerekek kedvenc csemegéje a kulfi. A barfik sűritett tejből készitett édességek.
KULFI FALUDHÁ-VAL
4 csésze tej 3 teáskanál kukoricaliszt 1 csésze sűritett tej 3 zöld kardamom 1 evőkanál durvára vágott mandula 1 evőkanál összevágott pisztácia vagy dió 3/4 csésze cukor néhány csepp kevara ízesítő (vagy más aroma)
Forraljuk fel a tejet az összetört kardamom magokkal. Adjuk hozzá a kondenzált tejet és kavargassuk míg egy kicsit besűrűsődik. A kukoricalisztből egy kevés vízzel készitsünk sűrű masszát majd keverjük a tejhez. Vegyük le a tűzről, tegyük bele a cukrot, a hámozott, összevágott mandulát, a pisztáciát és az aromát. Hűtsük le és töltsük jégkockatartóba. Jégszekrényben legalább 8 órát pihentessük. Faludha-val szervírozzuk.
a faludha
2 bögre víz 1 csésze kukoricaliszt jeges víz
a sziruphoz
2 csésze víz 1/3 csésze cukor 1 mokkáskanál kevara aroma vagy 4-5 csepp rózsa esszencia
A vízzel elkevert kukoricalisztet állandó keverés mellett főzzük míg be nem sűrűsődik. A kukoricalisztes masszát krumplinyomón keresztül nyomjuk jeges vízbe, úgy, hogy a "szálak" a vízben szilárduljanak meg. Forraljunk a vízzel és cukorral szirupot, míg egy kicsit ragacsossá válik. Öntsük bele az esszenciát. Szűrjűk le a faludhát és tegyük a szirupba. Lehűtve kulfival tálaljuk.
MANGÓ KULFI
4 csésze tej 1 evőkanál kukoricaliszt 1 csésze sűritett tej (khoja) 1 csésze vékony szeletekre vágott mangó (esetleg helyette sárgabarack, sárgadinnye vagy őszibarack)
Forraljuk fel a tejet a sűrített tejjel és kavargassuk mig kissé besűrűsődik. Keverjük simára a kukoricalisztet egy kis vízzel, majd adjuk a tejkeverékhez és főzzük míg besűrűsödik. Tegyük bele a mangó (gyümölcs) szeleteket, valamint a cukrot és főzzük néhány percig. Hagyjuk lehűlni. Töltsük jégkockatartóba és fagyasszuk meg. A fagyasztáshoz legalább 8 óra szükséges. Ebédre vagy vacsorára tálaljuk.
PISZTÁCIA JÉGKRÉM
1 csésze pisztácia 1 csésze cukor 2 evőkanál liszt 2 csésze tejszínhab néhány csepp zöld és sárga színező 3 csésze tej néhány csepp vanília aroma néhány csepp mandula esszencia
Dobjuk a pisztáciát forró vízbe, hámozzuk meg, majd vágjuk durvára. Forraljunk tejet. Cukorral és egy kis tejjel készítsünk sima pasztát a lisztből, majd keverjük a tejhez, és főzzük néhány percig, míg besűrűsödik. Hűtsük le míg kissé megdermed. Tegyük a keveréket egy lehűtött tálba és verjük fel habverővel. Adjuk hozzá a színezőt, az esszenciát, a tejszínhabot és a pisztáciákat. Öntsük zsírpapirral kibélelt őzgerincformába és fagyasszuk meg. A fagyasztáshoz legalább 9 óra szükséges.
VANÍLIA JÉGKRÉM
2 csésze tej 1 csésze cukor késhegynyi só 2 evőkanál liszt 2 csésze tejszínhab 1 kis darab vanilia (helyette vaniliáscukor vagy mokkáskanál vanília esszencia)
Forraljuk fel a tejet vaniliával. Készítsünk sima pasztát a liszttel, cukorral, sóval és egy kis tejjel. Állandó kevergetés mellett öntsük a tejhez és nagyon lassan főzzük míg megvastagszik. Hűtsük le és töltsük egy fém edénybe. Fagyasszuk míg egy kicsit megdermed. A félig megfagyott keveréket verjük fel habverővel. Lazítsuk fel a tejszínhabbal. Zsírpapirral kibélelt őzgerincformába öntsük, fedjük le és fagyasszuk meg. A fagyasztás legalább 8 órát igényel.
VANÍLIÁS GYÜMÖLCS JÉGKRÉM
Lásd a vanília jégkrém receptjét. Ugyanúgy készül, ugyanazokkal az alkotórészekkel mint a vanilia jégkrém, az eltérés csupán annyi, hogy a felvert tejszínt keverjük el 2 evőkanál összevágott gyümölcs befőttel.
MANDULA ÉS PISZTÁCIA BARFI
25 dkg khoja (1 liter zsíros tejből készitett sűritett tej) 1 csésze porcukor 4 evőkanál mandula 4 evőkanál pisztácia 1 teáskanál kevara (helyette mandula) aroma
Lassú tűzőn kavargatva főzzük a khoját míg annyira besűrűsődik, hogy az ujjunkhoz ragad. Vegyük le a tűzről, adjunk hozzá cukrot és keveregessük egy lyukacsos fémkanállal míg kihűl. Szórjuk bele a pisztáciát és a mandulát és ismét keverjük el. Öntsük egy kivajazott lapos tálba és tegyük félre míg megszilárdul. Vágjuk rombusz vagy négyzet alakú szeletekre. Teához tálaljuk.
SÁRGARÉPA BARFI
75 dkg khoja (3 liter tejből készitett sűritett tej) 2 csésze cukor 1/2 kg sárgarépa 10 zöld kardamom
Reszeljük le a sárgarépát. Nyomjuk ki belőle a vizet. Tegyük a cukrot és a reszelt répát egy edénybe főzzük mig a víz elpárolog és a massza ragacsos lesz. Adjuk hozzá a khoját és az összetört zöld kardamom magokat és 5 percig kavargassuk. Kenjünk be egy süteményes tálat vajjal és öntsük bele a keveréket, majd tegyük félre megszilárdulni. Vágjuk rombusz vagy négyzet alakúra. Teához tálaljuk.
CSOKOLÁDÉ BARFI
kb. 37 dkg khoja (1 1/2 liter tejből) 1 evőkanál ghí vagy vaj 1 csésze porcukor 4-5 teáskanál kakaó 1 evőkanál tej
Főzzük a khoját vajban mig tovább sűrűsődik. Adjuk hozzá a cukrot, kevergessük mig a cukor elolvad majd vegyük le a tűzről. Ha már lehűlt öntsük a khoja felét egy vajjal kikent tálba. A maradék khoját jól keverjük el a kakaóval (ha túlságosan sűrű lazitsuk egy kis tejjel. Öntsük a khoja keverékre, hűtsük le. Amikor megkötött, vágjuk barfi (rombusz vagy négyzet) formára. Tea mellé kínáljuk.
MANGÓ BARFI
25 dkg khoja 1 csésze porcukor 1 teáscsésze mangópép (helyette sárgabarack- vagy sárgadinnyepép) 1 teáskanál összetört zöld kardamom 2 teáskanál hámozott mandula 1 teáskanál pisztácia 1 mokkáskanál narancs színező (sáfrányos szeklice)
Adjuk a narancs színezőt a mangópéphez (gyümölcspéphez) és főzzük míg besűrűsödik, öntsük bele a khoját és tovább főzzük kavargatva kb. 10 percig. Tegyük bele a porcukrot és jól keverjük el. Vegyük le a tűzről és hűtsük le. Kenjünk be vékonyan vajjal egy tálat vagy egy lapostányért és öntsük rá a keveréket. Tegyük hűvös helyre. Amikor összeállt, vágjuk négyszögletes (barfi) alakúra. Szórjuk meg összetört kardamommal, apróra vágott mandulával és pisztáciával. Teához szolgáljuk fel.
KÓKUSZOS KHOJA BARFI
1/2 kg khoja (cukor nélküli sűritett tej) 2 csésze porcukor 6 evőkanál kókuszreszelék 2 evőkanál víz néhány csepp piros színező (elmaradhat)
Állandó kavargatás mellett öt percig főzzük a 2 evőkanállal vízzel felhígitott khoját. Adjuk hozzá a cukrot és kevergessük míg a khoja egy kicsit besűrűsődik. Vegyük le a tűzről, egy kicsit hűtsük le és keverjük össze a kókuszreszelékkel. A keverék felét színezzük meg piros ételfestékkel. Öntsük a fehér khoját vajjal kikent tálra, majd rá a rózsaszínű khoját. Pihentessük míg megszilárdul. Ezután vágjuk barfi alakúra. Teához kínáljuk.
NARANCSOS KHOJA SZELETEK
1/2 kg khoja (nem édesitett kondenzált tej) 1 csésze porcukor 3 evőkanál narancshéj 7 evőkanál tej késhegynyi narancssárga színező 4 teáskanál olvasztott vaj néhány csepp narancs aroma
Vágjuk a narancshéjakat egész apróra. Tegyük a khoját, a narancshéjdarabkákat, a tejet és a vajat egy serpenyőbe és tűzön kavargassuk míg egészen besűrűsödik. Adjuk hozzá a cukrot és a narancssárga színezőt és kevergessük két percig. Vegyük le a tűzről, cseppentsük bele a narancs esszenciát és jól keverjük el vele. Hűtsük le, majd kézzel formáljuk nagy kocka alakura. Amikor megszilárdult vágjuk vékony szeletekre és teához szolgáljuk fel.
TÚRÓS ÉS KÓKUSZOS ÉDESSÉGEK
GULAB DZSAMUN (TÚRÓGOLYÓK RÓZSASZIRUPBAN)
kb. 40 golyó
18 dkg khoja (1 tubus cukrozatlan sűritett tej) 35 dkg cséna (2 1/2 liter zsíros tejből készitett túró) 1 púpozott csésze liszt 1 púpozott csésze porcukor margarin a sütéshez 1 evőkanál pisztácia
a szirup
4 csésze cukor 3 csésze víz néhány csepp rózsa esszencia 2 evőkanál tej (a szirup megtisztításához)
Készítsünk szirupot vízzel és cukorral. Ha piszkos a szirup, tisztítsuk meg egy kis tejjel. Szűrjük át és hagyjuk lehűlni. Kavargassuk a khoját és gyúrjuk a csénát (túrót) simára míg a szemcsék eltűnnek belőlük. Keverjük össze, és az egészet együtt gyúrjuk még kb. 10 percig. Adjuk hozzá az átszitált lisztet és a porcukrot, ismét gyúrjuk át alaposan. Hagyjuk a tésztát 20 percig lefedve. Készítsünk kis golyókat, a közepükbe nyomjunk a porcukorból és őrölt pisztácia keverékből egy keveset, majd újból gyúrjuk össze azokat. Forró margarinban süssük barnára, majd áztassuk be a golyókat szirupban legalább egy órára. Ezután forraljuk fel a szirupot míg a túrógombócok megpuhulnak. Adjunk hozzá rózsa esszenciát, és forrón, teához szolgáljuk fel.
RASZAGULA (TÚRÓGOLYÓK SZIRUPBAN)
kb. 30 golyó
1/2 kg túró (cséna) 3 evőkanál liszt 3 csésze víz 4 csésze cukor
A túrót gyúrjuk össze a liszttel. Készitsünk apró golyókat. Forraljuk fel a vízet a cukorral, ha besűrűsődött, tegyük nagyon óvatosan bele a túrógolyókat. Amikor a túrógolyók megduzzadtak, az összeset szedjük ki és csak azután tegyük vissza, amikor már a szirup kihűlt. Másnapig hagyjuk állni
BENGÁLI RASZAGULA
kb. 30 golyó
1/2 kg túró (házi készitésű cséna) 1 csésze búzadara a töltelékhez cukor
a sziruphoz
3 csésze cukor 4 csésze víz
Gyúrjuk össze a túrót a búzadarával. Készitsünk apró golyókat. Mindegyik golyó közepébe töltsünk egy mokkáskanálnyi cukrot. Újra formáljunk golyókat. Készítsünk szirupot, amikor forrni kezd, tegyük bele a túrógolyókat, és kb. 15 percig forraljuk. A raszagulákat a szirupban másnapig áztassuk.
RASZABOLI (KARDAMOMMAL TÖLTÖTT TÚRÓGOLYÓK SZIRUPBAN)
kb. 30 golyó
1/2 túró (házi készítésű cséna) 1 csésze búzadara frissen őrölt kardamom cukor a töltelékhez 3 csésze cukor és 4 csésze víz a sziruphoz
Gyúrjuk össze a túrót a búzadarával és készítsük belőle kis golyókat. Minden golyó közepébe tegyünk egy 1/2 mokkáskanál cukros kardamom-örleményt, majd formázzunk ismét golyókat. Tegyük a túrógolyókat forrásban lévő szirupba és nagyon lassan főzzük kb. 20 percen keresztül. Három napi állás után - naponta kevergessük meg - fogyasztható.
MAZSOLÁS TÚRÓKRÉM
1 kg túró (cséna) 1 csésze mazsola 1 csésze cukor 1 citrom leve 1 evőkanál reszelt citromhéj
Nyomjuk át a túrót szitán, adjuk hozzá a beáztatott mazsolát, a cukrot, a citrom levét és héját, jól dolgozzuk össze. Lehűtve fogyasszuk.
KÓKUSZ GRILLÁZS
1/2 kg kókuszreszelék 2 csésze cukor 1 csésze víz 2 evőkanál vaj
A megforrósított vajba tegyük bele a kókuszreszeléket és pirítsuk aranybarnára. Keverjük össze a vízet és a cukrot és forraljunk sűrű szirupot. Öntsük a szirupot a kókuszra és keverjük össze. A grillázs jó, ha darabossá válik.
KÓKUSZGOLYÓK
kb. 50 golyó
1/2 kg kókuszreszelék 3 csésze cukor 1 csésze vaj késhegynyi kámfor (gyógyszertárban kapható) késhegynyi fehérbors só
Lassú tűzőn kevergessük a kókuszt a cukorral, míg össze nem olvad. Adjuk hozzá a vajat, a kámfort, a fehérborsot és a sót. Dolgozzuk össze, és ha kihűlt gyúrjunk golyócskákat.
KÓKUSZOS GOLYÓK
kb. 50 golyó
1/2 kg kókuszreszelék 3 csésze liszt 3 csésze porcukor 1 csésze vaj
A felolvasztott vajban pirítsuk világosbarnára a lisztet. Adjuk hozzá a kókuszreszeléket és pirítsuk egészen barnulásig. Amikor kihűlt keverjük bele a porcukrot. Jól gyúrjuk össze és formázzunk belőle apró kis golyókat.
MÁGIKUS KÓKUSZ KOCKÁK
1 doboz (2 tubus) kondenzált tej 1 púpozott csésze kókuszreszelék 1/2 kg zsúr kenyér késhegynyi só 1 mokkáskanál vanília esszencia néhány csepp sárga színező
A kenyér héját vágjuk le majd szeleteljük fel 2 centiméteres darabokra. Keverjük össze a vanília esszenciát, a színezőt és a sót a kondenzált tejjel. Mártsuk meg a kenyérszeleteket a tejben, hengergessük meg az őrölt kókuszdióban és grillezzük aranybarnára. Melegen szervírozzuk. (Drótrácson süssük.)
KÓKUSZOS SÜTEMÉNY
1 tubus kondenzált tej 1 csésze liszt 2 teáskanál cukor 4-5 evőkanál kókuszreszelék 1 csésze tej 1 teáskanál sütőpor késhegynyi szóda-bikarbóna 6 teáskanál vaj 1 mokkáskanál sárga színező 1 mokkáskanál vanília esszencia a sütemény tetejére meggy málna vagy sárgabarack dzsem diszitéshez cseresznye vagy meggy
Verjük fel együtt az olvasztott vajat, a sárga színezőt, az esszenciát, a kondenzált tejet, valamint a tejet és keverjük össze az átszitált és a szóda-bikarbónával valamint a sütőporral elkevert liszttel, cukorral és a kókuszreszelék felével. Töltsük a masszát bevajazott, belisztezett tepsibe, majd forró sűtőben (250-300 C°-on) süssük meg. Ha kihűlt tetszőleges dzsemmel kenjük be, majd hintsük meg az előzőleg aranybarnára pörkölt kókuszreszelékkel. Minden egyes sütemény közepébe nyomjunk egy-egy szem cseresznyét vagy meggyet.
KÓKUSZOS, MANDULÁS MALL PURA
kb. 16-18 pura
5 bögre tej (1 1/2 liter) 7 evőkanál liszt 3/4 csésze tej 1 evőkanál pörkölt mandula 2 evőkanál pirított kókuszreszelék vaj a sütéshez 3/4 kg cukor 2 bögre víz
Forraljuk a tejet, állandó kevergetés mellett, míg teljesen besűrűsödik, majd hűtsük le. Keverjük simára a lisztet a 3/4 csésze tejjel és adjuk a besűrített tejhez. Készitsünk a cukorból és vízből ragacsos szirupot. Vegyük le a tűzről. Melegítsünk kevés vajat serpenyőben és öntsünk bele a keverékből egy kanálnyit és lapítsuk palacsintaformájúra. Amikor az egyik fele megbarnult és ropogós lett a széle, fordítsuk meg de vigyázzunk hogy ez az oldala már ne barnuljon meg. Tegyük néhány percre meleg szirupba, majd vegyük ki. Rakjuk szervíztálra és a purá-k barna oldalát hintsük meg összevágott pörkölt mandulával és aranyszínűre pirított kókuszreszelékkel. Forrón tálaljuk reggelihez.
|