SÜTEMÉNYEK ÉS KEKSZEK
MANDULÁS SÜTEMÉNY
2 evőkanál sűritett tej 10 evőkanál liszt késhegynyi só 5 evőkanál hámozott őrölt mandula 1 csésze tej 1 teáskanál sütőpor késhegynyi szóda-bikarbóna 3 evőkanál vaj 1/2 mokkáskanál sárga színező 1/2 mokkáskanál mandula esszencia
Kavarjuk el az olvasztott vajat, a sűritett tejjel, a tejjel, a sárga színezővel és a mandula esszenciával, majd keverjük össze az átszitált, sóval, szód-bikarbónával, sütőporral elegyitett liszttel és az őrölt mandulával. Vajazzunk be egy kerek (kb. 20 centiméteres átmérőjű) tortasütőt és hintsük be liszttel. Öntsük bele a masszát és forró sütőben (250-300 C°-on) süssük, míg a beleszúrt tű száraz marad. Hűtsük le, majd szórjuk be porcukorral és szeleteljük fel.
CSERESZNYÉS SÜTEMÉNY
1 tubus kondenzált tej 25 dkg (kis üveg) cseresznye befőtt 10 evőkanál liszt 1 teáskanál sütőpor késhegynyi szóda-bikarbóna 3 evőkanál vaj 1/2 csésze víz egy csipetnyi só 1/2 mokkáskanál szamóca esszencia 10 evőkanál porcukor 1 1/2 evőkanál melegvíz 1/2 mokkáskanál piros színező 8-10 szem cseresznye dekorációnak
Kavarjuk el a kondenzált tejet, a vizzel, az olvasztott vajjal és a szamóca esszenciával. Keverjük hozzá az átszitált, sóval, sütőporral és szóda-bikarbónával elegyitett lisztet, valamint a kimagozott, levétől lecsöpögtetett cseresznye befőttet. Béleljünk egy (kb. 25 centiméteres) kerek tortasűtőt vajazott zsírpapírral és öntsük bele a keveréket. Mérsékelt hőfokon (180-200 C°-on) süssük, míg a belészúrt tű száraz marad. Hűtsük ki. Kavarjuk ki a porcukrot, a piros színezőt és a melegvizet egyenletes simára. Ha túlságosan sűrű lenne, tegyük egy forró vizes serpenyő fölé, hogy a porcukor megpuhulhasson. Öntsük a sütemény tetejére és hagyjuk megdermedni. Cseresznyeszemekkel díszítsük.
CSOKOLÁDÉS SÜTEMÉNY
1 tubus kondenzált tej 9 evőkanál liszt 1 teáskanál sütőpor 1 késhegynyi szóda-bikarbóna 3 evőkanál vaj 1/2 csésze víz 1 mokkáskanál vanília esszencia csipetnyi só 2 evőkanál kakaó
a dekorációhoz
pár szem cseresznye vagy meggy
Szitáljuk át a lisztet. Kavarjuk el együtt a tejet, olvasztott vajat, vizet és a vanília esszenciát. Keverjük a liszthez, a sütőport, a szóda-bikarbónát, a sót és a kakaót. Alaposan dolgozzuk össze a vajas tejet a sütőporos liszttel. Vajazzunk be egy négyzet alakú tortasütőt, tegyünk alá zsírpapírt és hintsük meg liszttel. Öntsük a keveréket bele és mérsékelten meleg (180-200 C°) sütőben süssük meg. Akkor kész, ha a beleszúrt tű száraz marad. Ha kihűlt a megsült massza szeljünk le belőle két szeletet a morzsakészítéshez. Ezután vágjuk a süteményt vízszintesen három részre (kétrétegűre), és rétegenként kenjük be csokoládé krémmel. Csokoládéöntettel leöntve díszítsük cseresznye vagy meggy szemekkel.
a csokoládé krém
4 evőkanál vaj 4 evőkanál porcukor 2 púpos evőkanál kakaó 4 teáskanál hidegvíz
A lágy vajhoz, adjunk kakaót, porcukrot, vizet és addig keverjük míg puha, sima krémet kapunk. Ezzel a krémmel kenjük be a torta lapokat valamint a sütemény oldalát. Csokoládémázzal leöntve szórjuk be süteménymorzsával a sütemény oldalait.
a csokoládé öntet
10 dkg főzőcsokoládé 2 evőkanál cukor 2 evőkanál víz 1 teáskanál vaj 1 teáskanál víz
A cukorból és vízből főzzünk sűrű szirupot. Tördeljük bele a főzőcsokoládét és keverjük míg elolvad. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a vajat és addig kavarjuk míg sűrűsödni kezd. Ezután keverjünk hozzá egy teáskanálnyi vizet s ha megfelelően sima akkor leöntjük vele a süteményt.
SZILVÁS SÜTEMÉNY
2 csésze liszt késhegynyi só 2 teáskanál sütőpor 1 teáskanál szóda-bikarbóna késhegynyi reszelt szerecsendió 3/4 kg szilva 1 evőkanál hámozott mandula 1 evőkanál mazsola 5 evőkanál vaj 1/2 evőkanál karamell szirup 2 csésze tej 3 evőkanál cukor 1 tubus kondenzált tej (20 dkg)
Az átszitált lisztet elegyitsük el a sóval, a sütőporral, a szóda-bikarbónával és a reszelt szerecsendióval. Keverjük krémmé a vajat és a cukrot, majd szórjuk bele a lisztes keveréket. Ha alaposan elkavartuk adjuk hozzá a (lisztben meghengergetett) feldarabolt szilvát, a kondenzált tejet, a karamell szirupot és a tejet, majd az egészet keverjük puha állagúvá. Zsírpapirral béleljünk ki egy tortaformát, szórjuk meg liszttel. Öntsük a masszát bele és mérsékelt hőfokon süssük míg a beleszúrt tű száraz marad. Ez a sütemény két hétig eltartható. (A karamellszirup elkészítéséhez tegyünk 1 teáskanál cukrot serpenyőbe és süssük barnára, majd adjunk hozzá 1 evőkanál vizet és kavargassuk, míg a karamellezett cukordarabok feloldódnak.)
PANÍRRAL TÖLTÖTT DATOLYA LADDÚ
15 golyó
1 evőkanál tejszín 1 csomag mag nélküli datolya (400 g) 3 púpozott evőkanál kókuszreszelék 1 1/2 csésze panír 1/2 csésze porcukor 1/2 teáskanál összetört kardamom
Melegítsük fel a tejszínt, adjuk hozzá a datolyákat. Hagyjuk kicsit állni majd törjük össze a datolyákat, míg pépessé nem válnak. Szórjuk rá a kókuszreszelék felét. Vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni. Osszuk 15 adagra. Tegyük a szétmorzsolt panírt, a cukrot és az összetört kardamomot egy lapos edénybe és készítsünk belőle finom pasztát. Majd a pasztából alakitsunk 15 golyót. Vegyünk egy adag datolyát és lapítsuk el a tenyerünkben. Tegyünk a közepébe egy panír golyót, majd egy golyót képezve burkoljuk azt be a datolyával. Hasonlóan készítsük el a többi golyót is, majd egyenként forgassuk meg mindegyiket a maradék kókuszreszelékben. A szervírozásig tegyük hűtőszekrénybe.
GAZDAG GYÜMÖLCS SÜTEMÉNY
8 evőkanál apróra vágott kandírozott gyümölcshéj (citrom vagy narancs) 2 evőkanál hámozott mandula 4 evőkanál mazsola 8-10 szem cseresznye 7 evőkanál cukor 5 evőkanál vaj 1 evőkanál méz 1 tubus kondenzált tej 1 csésze víz 3 csésze liszt egy csipetnyi só 1 teáskanál sütőpor késhegynyi szóda-bikarbóna késhegynyi őrölt szegfűszeg késhegynyi őrölt szerecsendió késhegynyi őrölt fahéj
Keverjünk krémet a vajból és cukorból. Tegyük az összevágott gyümölcshéjat, a mézet, valamint a vizet egy serpenyőbe és forraljuk fel. Vegyük le a tűzről. Hűtsük le. Szitáljuk át a lisztet, és keverjük bele a sót, a sütőport, a szóda-bikarbónát, az őrölt szegfűszeget, a szerecsendiót és a fahéjat. Kavarjuk össze a kondenzált tejet, a krémnek kikevert vajat, és a lisztes keveréket. Béleljünk ki egy tortakarikát, tegyünk alá bevajazott zsírpapirt. Öntsük a masszát a formába és mérsékelten meleg (180-200 C°-on) sütőben süssük. Szúrjunk bele egy tűt s ha már nem ragad rá a massza, készen vagyunk. Drótrácson hűtsük le, majd tegyük egy légmentesen záródó dobozba. Négy óra elteltével szeleteljük fel és szervírozzuk..
APRÓ GYÜMÖLCSÖS SÜTEMÉNYEK
1 tubus kondenzált tej 1 csésze tej 10 evőkanál liszt 1 teáskanál sütőpor késhegynyi szóda-bikarbóna 3 evőkanál vaj egy csipetnyi só 1 teáskanál ananász esszencia 1 evőkanál ananász befőtt 1 evőkanál cseresznye 1 evőkanál mazsola 1 mokkáskanál sárga színező
Kavarjuk ki a kondenzált tejet, a tejjel, az olvasztott vajjal, az ananász esszenciával és a sárga színezővel. Adjuk hozzá az átszitált majd szóda-bikarbónával, sóval és sütőporral elegyitett lisztet és jól keverjük össze. Vágjuk az ananászt apró darabokra, áztassuk be a mazsolát majd a cseresznyével együtt szórjuk meg liszttel és keverjük a sütemény-masszába. Vajazzunk ki 3 kis szögletes süteményes formát és szórjuk meg azokat liszttel. Öntsük a süteménykeveréket a formákba és mérsékelt lángon (180-200 C°-on) süssük meg. Szúrjunk egy tűt a tésztába, ha száraz marad, a sütemény készen van. Hűtsük le és légmentesen záródó dobozba tegyük el. Apró szeletekre vágva teához szervírozzuk.
SZAMÓCÁS SÜTEMÉNY
1 tubus kondenzált tej 10 evőkanál liszt 1/2 csésze tej 1 teáskanál sütőpor késhegynyi szóda-bikarbóna 3 evőkanál vaj késhegynyi só 1 mokkáskanál sárga színező 1 evőkanál szemócadzsem 1 evőkanál pörkölt őrölt mandula
Kavarjuk ki az olvasztott vajat, a tejjel, a kondenzált tejjel, a sárga színezővel, valamint a szamóca esszenciával. Keverjük hozzá az átszitált liszt, só, szóda-bikarbóna és sütőpor keveréket. Zsírpapirral béleljünk ki egy tortaformát. Öntsük bele a masszát, és mérsékelt hőfokon (180-200 C°-on) süssük meg a süteményt. Akkor vagyunk kész, ha a tű kihúzva száraz marad. Hűtsük le, töltsük meg szamócás krémmel, öntsük le rózsaszín cukormázzal, majd a fehér-zöld krémmel díszitsük ki.
a szamócás krém
4 evőkanál vaj 4 evőkanál porcukor 1 mokkáskanál vörös színező 1 teáskanál szamóca esszencia
Keverjük a vajat a porcukorral puha krémmé, adjuk hozzá a szamocadzsemet, a vörös színezőt és a szamócás esszenciát. Töltsük meg a süteményt és kenjünk az oldalára is majd az oldalát szórjuk be világosbarnára pörkölt mandulaörleménnyel. Kenjünk egy kis dzsemet a sütemény tetejére és rózsaszínű cukormázat öntsünk rá.
a rózsaszínű cukormáz
1 csésze porcukor 1 evőkanál víz egy kevéske vaj néhány csepp piros színező
Forró vízzel teli edény felett főzzük a hozzávalókat, míg elolvadnak. Öntsük a mázat azonnal a süteményre és hagyjuk megdermedni.
a fehér és zöld krém
2 teáskanál vaj 1 csésze porcukor néhány csepp zöld színező
Kavarjuk ki a vajat és a porcukrot sima krémmé. A fehér krém felébe keverjünk zöld színezőt, és szépen dekoráljuk vele a süteményt.
DIÓS CSOKOLÁDÉ SÜTEMÉNY
1 tubus kondenzált tej 10 evőkanál liszt 1 evőkanál kakaó 1 teáskanál sütőpor késhegynyi szóda-bikarbóna 3 evőkanál vaj 1 mokkáskanál vanília esszencia (vaniliás cukor) 1 csésze tej egy csipetnyi só
Keverjük össze az átszitált lisztet a kakaóval, a sütőporral és a a szóda-bikarbonával. Dolgozzuk jól össze a tejet, az olvasztott vajat, a kondenzált tejet és a vanilia esszenciát, majd adjuk hozzá az a lisztes keveréket, és az egészet addig kavarjuk mig simává, csomómentessé nem válik. Vajazzunk be egy kerek tortaformát és lisztezzük meg. Töltsük bele a keveréket és mérsékelt hőfokon (180-200 C°-on) süssük meg. Szúrjunk bele egy tűt, ha száraz marad kihúzva, készen vagyunk. Tegyük a süteményt egy légmentesen lezárt dobozba 4 - 6 órára. Ezután vágjuk három rétegre (négy részre), és töltsük meg a következő krémekkel.
a kakaós krém
4 evőkanál vaj 4 evőkanál porcukor 1 mokkáskanál vanília esszencia 1 evőkanál kézmeleg víz 2 teáskanál kakaó
Keverjük a vajat és a porcukrot krémmé, adjuk hozzá a vanília esszenciát, a kakaót és a vizet és kevergessük míg homogén lesz.
a csokoládé öntet
1 csésze porcukor 2 - 3 teáskanál víz egy kis darabka vaj 1 teáskanál kakaó 1 csésze dió
Tegyük a porcukrot, a vízet, a vajat és a kakaót egy serpenyőbe és forró vizes edény fölött kavargassuk krémes állagúvá. Öntsük a csokoládé öntetet a süteményre és hagyjuk rajta megdermedni. A sütemény oldalát durvára őrölt és megpörkölt dióval burkoljuk be.
KAKAÓS SÜTEMÉNY
2 tubus kondenzált tej 18 evőkanál liszt 2 teáskanál sütőpor késhegynyi szóda-bikarbóna 6 evőkanál vaj 1 csésze víz 1 teáskanál vanilia esszencia egy csipet só 4 evőkanál kakaó
Verjük fel a tejet, az olvasztott vajjal, a vízzel és a vanilia esszenciával. Keverjük hozzá az átszitált és a sütőporral, szóda-bikarbónával, sóval és kakaóval elegyitett lisztet. Addig kavarjuk mig csomómentessé nem válik.Vajazzunk be egy süteményes tepsit és hintsük meg liszttel. Öntsük bele a masszát és mérsékelt sütőben (180-200 C°-on) süssük meg. Vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni. Szeljünk le egy szeletet a süteményből, süteménymorzsa-készítéséhez. Vágjuk a süteményt keresztbe, három részre és kenjük meg csokoládékrémmel.
a csokoládékrém
8 evőkanál vaj 7 evőkanál porcukor 3 evőkanál kakaó 8 teáskanál hidegvíz
Keverjük habos, könnyű krémmé a vajat, a kakaóval, a porcukorral, valamint a vizzel. A krémmel kenjük meg a süteményt valamint az oldalát is. A sütemény oldalát süteménymorzsával burkoljuk be.
a csokoládéöntet
1 tábla étcsokoládé 2 evőkanál porcukor 1 evőkanál kakaó 2 evőkanál víz egy kevéske vaj
Keverjük el a kakaóport vízzel és cukorral és főzzük sűrű sziruppá. Tördeljük bele az étcsokoládét és addig kavarjuk mig felolvad. Vegyük le a tűzről és kavargassuk tovább mig sűrűsődni kezd. Hűtsük le és keverjük bele a vajat és egy kávéskanálnyi vízet és melegítsük míg sima lesz. Öntsük a sütemény tetejére és hagyjuk pihenni.
ANANÁSZOS SÜTEMÉNY
1/2 tubus kondenzált tej 1 púpos csésze liszt 3 csésze cukros tejszínhab 1 teáskanál sütőpor késhegynyi szóda-bikarbóna 3 szelet ananászbefőtt 1/2 csésze ananász szirup 2 evőkanál vaj 1/2 mokkáskanál vanília esszencia 1 csésze tej néhány szem cseresznye
Verjük fel a tejet, kondenzált tejet, az esszenciát és az olvasztott vajat, majd keverjük össze az átszitált és a sütőporral valamint a szóda-bikarbónával elegyitett lisztet. Kenjünk be egy szögletes tepsit vajjal és hintsük meg liszttel. Öntsük bele a masszát és mérsékelten meleg (180, 200 C°-os) sütőben süssük meg. Hűtsük le, és keresztben vágjuk háromfelé, hosszában pedig három hosszú darabra. Először ananász sziruppal locsoljuk meg mindegyik süteményszeletet, majd kenjünk meg tejszínhabbal, szórjunk rá apróra vágott ananászt, majd ismét tejszínnel kenjük meg. Rétegezzük egymásra a szeleteket. Végezetül a süteményt cseresznye szemekkel és a megmaradt a tejszínnel díszítsük.
GRILLÁZS
1 evőkanál mandula 1 evőkanál kesudió 1 evőkanál földimogyoró 1 evőkanál dió 1 csésze cukor 2 teáskanál vaj 6 zöld kardamom
A magvakat mérsékelten meleg sütőben kicsit pirítsuk meg, majd darájuk meg vagy vágjuk apróra. Olvasszunk cukrot píritsuk aranysárgára. Adjuk hozzá a darált magvakat, a vajat, az összetört kardamom magokat és az egészet jól keverjük össze. Öntsük egy olajozott márványra vagy deszkára, és olajozott sodrófával gyorsan nyújtsuk ki 2-3 mm vékonyra. Közvetlenül ezután vágjuk körülbelül 2 cm széles és 5 cm hosszúságú csíkokra. Csavaros üvegben tároljuk. Tiz napnál nem tartható tovább mert meglágyul.
CSERESZNYÉS KEKSZ
1 csésze liszt késhegynyi só 12 teáskanál vaj 1 csésze porcukor pár szem cseresznye a dekoráláshoz 1-1 1/2 evőkanál tej 1 mokkáskanál vanília esszencia vagy vaniliáscukor
Keverjük ki krémmé a vajat és a cukrot, majd keverjük bele az átszitált lisztet és sót. Ezután adjuk hozzá a tejet és a vanília esszenciát. Tegyük a masszát nyomózsákba és készítsünk apró fantáziadús formákat. Cseresznye darabokkal díszítsük, hagyjuk hűlni míg megszilárdul. Mérsékelten meleg sütőben (180-200 C°-on) süssük aranybarnára. Drótrácson hűtsük le. Légmentesen záródó dobozban tároljuk.
KÓKUSZOS KEKSZ
12 teáskanál vaj 1/2 csésze porcukor 2 csésze liszt 1 csésze kókuszreszelék 1 mokkáskanál sütőpor 4 - 4 1/2 evőkanál tej
Kavajunk puha krémet a vajból és porcukorból, majd keverjük bele az átszitált lisztet és a sütőport. Majd adjuk hozzá a tejet és a kókuszreszelék háromnegyedét, és az egészet gyúrjuk tésztává. Nyújtsuk ki keksz-vastagsárúra és vágjuk ki kekszvágóval. Kenjük be e kekszek tetejét tejjel és szórjuk meg kókuszreszelékkel. Mérsékelten meleg (180-200 C°-os) sütőben süssük 15 percig, míg világosbarna lesz. Hűtsük le.
CSOKOLÁDÉS MANDULÁS ROPOGÓS SÜTEMÉNY
1 púpozott csésze liszt késhegynyi só 1 mokkáskanál szóda-bikarbóna 1 csapott mokkáskanál tisztitott borkő 10 teáskanál vaj 1 csésze porcukor 1 csésze barna cukor vagy kristálycukor 2 -3 evőkanál tej 1 mokkáskanál vanília esszencia 6 evőkanál hámozott mandula 3 teáskanál kakaó
A lisztet szitáljuk át, majd keverjük el benne a szóda-bikarbónát, a tisztított borkőt, a kakaót és a sót. Krémes állagúvá dolgozzuk össze (kb. 10 percig) a vajat a cukorral, majd adjuk hozzá a tejet és a vanília esszenciát és keverjük ismét össze. Öntsük bele az átszitált száraz alkotórészeket. Ha túlságosan puha, hűtsük le. Osszuk a tésztát kis kerek golyókra, majd azokat egyenként lapítsuk le egy pohár belisztezett aljával. Valamennyi tetejét kenjűk meg tejjel és szórjuk meg durvára őrölt mandulával, majd ismét nyomjuk le a pohár aljával. Mérsékelten meleg sütőben (180-200 C°-os) süssük 10 percig. Hűtsük le és légmentes dobozban tároljuk.
KEKSZKÜLÖNLEGESSÉG
1 1/2 csésze liszt 1 mokkáskanál szóda-bikarbóna 1 csapott mokkáskanál tisztított borkő késhegynyi só 10 teáskanál vaj 1 csésze porcukor 1 csésze barnacukor (vagy kristálycukor) 3 1/2 evőkanál tej 2 evőkanál őrölt mandula 1/2 csésze hámozott mandula a diszítéshez 1 mokkáskanál vanília esszencia (vagy vanilíáscukor)
Szitáljuk át együtt a lisztet, a szóda-bikarbónát, a tisztított borkőt és a sót. Keverjük a vajat, a cukrot és a barna cukrot finom krémmé, majd elegyítsük össze a tejjel. Adjuk hozzá az átszitált hozzávalókat, az esszenciát és a 2 evőkanál őrölt mandulát. Tépjünk kis darabokat a tésztából és formáljunk belőlük kerek golyókat. Tegyük azokat bevajazott tepsire egymástól 4-5 centire. Egy pohár belisztezett aljával lapítsuk le a golyókat vékony lapokká . Mindegyik kekszre tegyünk egy fél mandulát. Mérsékelten meleg sütőben (180-200 C°) süssük 15 percig. Hűtsük le és teához szervírozzuk.
SÓS KEKSZ
8 teáskanál vaj 1 csésze liszt késhegynyi só 1 mokkáskanál kámforkristály (gyógyszertárban kapható) 5 teáskanál tej
Szitáljuk át a lisztet. Keverjük ki krémmé a vajat, szórjuk bele a lisztet, sót és a kámfor kristályokat, majd az egészet alaposan dolgozzuk össze. Adjuk hozzá a tejet és gyúrjunk sima tésztát. Sodorjuk ki a tésztát vékonyra, majd cakkós szélű keksz-szaggatóval vágjuk ki. Szurkáljuk meg a kekszeket egy tűvel. Mérsékelten meleg sütőben süssük halványsárgára. Hűtsük le és légmentes dobozban tároljuk.
|